Ο Δημήτρης Βλασσόπουλος στον «Κ»: «Η γνώση είναι το κλειδί»

03.09.2023 / 11:30
IMG-5920

ΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΜΠΑΛΑΦΟΥΤΗ

Το πόσο σημαντικό είναι να ξέρουμε σε ποιον εμπιστευόμαστε την εποπτεία της καθημερινής μας άσκησης, είναι κάτι που όλοι το γνωρίζουμε. Ο Δημήτρης Βλασσόπουλος, ο Ήλειος γυμναστής που τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται στην Πάτρα, είναι ένα από τα καλύτερα παραδείγματα που μας αποδεικνύουν πως αν αγαπάς αυτό που κάνεις σε συνδυασμό με την κατάλληλη εκπαίδευση και τις γνώσεις μπορείς να κερδίσεις την εμπιστοσύνη του κοινού. Οι αθλούμενοι τον εμπιστεύονται με τα μάτια κλειστά κι αυτό είναι κάτι που το έχει κερδίσει και με το χαρακτήρα του αλλά και με τις γνώσεις του στον τομέα της γυμναστικής. Ανήσυχος, δεν επαναπαύεται ποτέ, με τη νεότητα, το ταλέντο και τη δίψα για συνεχόμενη μάθηση και κατάρτιση που τον χαρακτηρίζουν μας υπόσχεται πολλά.

Από πόσο χρονών θυμάσαι τον εαυτό σου να θέλει να ασχοληθεί με τον αθλητισμό;

Γενικά, ο αθλητισμός ήταν η ψυχαγωγία μου από νεαρή ηλικία, ο τρόπος χαλάρωσης μου. Οι εικόνες και τα όνειρα που χτίζουμε ως παιδιά στην περίπτωσή μου ήταν ως αθλητής, ή μεγαλώνοντας ως επαγγελματίας της άσκησης .Η γυμναστική είχε γίνει μέρος της ζωής μου, οπότε όταν έφτασα στο σημείο που έπρεπε να επιλέξω την επαγγελματική μου αποκατάσταση είδα τον εαυτό μου με μεγάλη αυτοπεποίθηση να θέλει να επιλέξει τις επιστήμες της φυσικής αγωγής, και ο πρώτος μου στόχος ήταν τα ΤΕΦΑΑ.

Πόσο σημαντικό είναι σε έναν τόσο απαιτητικό χώρο, να εκπαιδεύεσαι συνεχώς;

Όταν κάποιος θέλει να ασχοληθεί με έναν κλάδο που έχει επίκεντρο τον ανθρώπινο παράγοντα, όπως είναι η γυμναστική – προπονητική ,είναι απαραίτητη προϋπόθεση να έχει τις στοιχειώδεις γνώσεις των βασικών αρχών της προπόνησης, της ανατομίας, της φυσιολογίας. Έπειτα το πόσο θέλεις να εξελιχθείς είναι προσωπική σου υπόθεση. Δεν υπάρχουν σταθερές, ότι έμαθες τη φόρμουλα ή τη λειτουργία και τέλος. Στον κλάδο μας πρέπει να εξελίσσεσαι, γιατί πράγματα που θεωρούνται δεδομένα αναιρούνται. Η γνώση είναι το κλειδί στον κλάδο μας.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός καλού coach;

Δεν είναι μόνο οι δεξιότητες που χαρακτηρίζουν έναν καλό προπονητή. Πρέπει να έχεις μεταδοτικότητα, να είσαι οξυδερκής, να αποφεύγεις την ημιμάθεια! Το πιο σημαντικό είναι να έχεις μεράκι και αγάπη για αυτό που κάνεις! Μερικές φορές οι εκπαιδευτές δεν μπαίνουν στην θέση του εκπαιδευόμενου και θεωρούν κάποια πράγματα δεδομένα. Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη στο coaching είναι ότι οι εκπαιδευτές δεν ασχολούνται τόσο με τους εκπαιδευόμενους και πατάνε πάνω σε αυτά που ήδη ξέρουν και πολλές φορές τα έχουν μάθει λάθος. Σα συνέπεια να μην υπάρχει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Τι σκέφτεσαι βλέποντας δεκάδες γυμναστές να συμβουλεύουν ακόμη και σε online coaching;

Πιστεύω ότι είναι ένα ζήτημα που ταλανίζει τον τομέα μας. Πιστεύω ότι ειδικά οι νέοι άνθρωποι δεν πρέπει να επηρεάζονται και να υιοθετούν πρότυπα προπόνησης και διατροφής από το διαδίκτυο. Θέλω να τονίσω ότι δεν είναι όλοι οι οργανισμοί ίδιοι, δεν έχουμε όλοι τα ίδια μορφολογικά ανατομικά και μυοσκελετικά στοιχεία. Δέχομαι το κίνητρο που θέλουν να προκαλέσουν κάποιοι μέσα από τις ιστοσελίδες και καταλαβαίνω κι εκείνους που παίρνουν ιδέες. Πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε έναν ειδικό άσκησης, διατροφής πριν δημιουργήσετε κάποιο πρόβλημα ή τραυματισμό στον οργανισμό σας .Να έχετε πάντα κατά νου την εξατομίκευση.

Ποια είναι η πιο συχνή ερώτηση που ακούς από τους αθλούμενους;

Ακούμε τόσα πολλά! Νομίζω ότι η ατάκα: «Πως θα κάνω κοιλιακούς», είναι μια από τις πιο συνηθισμένες.

Πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η καλή σχέση που έχει ένας αθλούμενος με τον γυμναστή του;

Αν υπήρχε μια ιεραρχία σε κάθε εξατομικευμένο προπονητικό πλάνο, η επικοινωνία θα ήταν στην κορυφή. Η καλή επικοινωνία βοηθάει πρώτα απ’ όλα στη δημιουργία μιας καλύτερης σχέσης μεταξύ εκπαιδευτή και ασκουμένου και αυτό οδηγεί σε ευκολότερη επίτευξη του στόχου, καθώς και στο να αισθάνεται ο εκπαιδευόμενος πιο άνετα. Στόχος μου είναι η προσωπική και καλή επικοινωνία με τους εκπαιδευόμενούς μου. Είναι ένα από τα πιο δύσκολα κομμάτια της δουλειάς μας, καθώς πρέπει να είμαστε σε συνεχή επαφή με τον κόσμο που έρχεται στο γυμναστήριο για να χαλαρώσει και να αφήσει πίσω τα προβλήματα της καθημερινότητας, οπότε η συμπεριφορά και ο επαγγελματισμός μας πρέπει να είναι ανάλογος.

Οι Πατρινοί έχουν καλή σχέση με την γυμναστική;

Στη «Βιοκίνηση» όπου εργάζομαι τα τελευταία χρόνια, οι άνθρωποι έχουν αρχίσει να υιοθετούν την άσκηση και να εντάσσουν το γυμναστήριο στις καθημερινές τους δραστηριότητες ή ψάχνουν να βρουν τη μορφή άσκησης που τους αρέσει και με βάση το χρόνο τους, οπότε θα έλεγα ότι αυτό είναι ενθαρρυντικό.

Τι πρέπει να κάνει κάποιος για να χει ωραίο σώμα;

Αυτό που συμβουλεύω τους ανθρώπους είναι να είναι πρώτα συνεπείς, να ορίσουν το πρόγραμμά τους με βάση την καθημερινότητα τους και να θέτουν ρεαλιστικούς στόχους .Να φτιάξουν ένα μακροπρόθεσμο πλάνο από το οποίο μόνο να επωφεληθούν μπορούν, γιατί αν δεν έχεις συνέπεια, το σώμα σου δεν θα σε ανταμείψει και το ίδιο ισχύει και για τη διατροφή, και τα δύο είναι πυλώνες. Μακάρι να είχα την τέλεια συνταγή και να την έδινα. Πολλοί είναι προσεκτικοί όλη την εβδομάδα, αλλά έρχονται τα Σαββατοκύριακα και ξεδίνουν! Δυστυχώς το σώμα δεν λειτουργεί έτσι, οπότε χρειάζεται ισορροπία και των δύο. Το πιο σημαντικό είναι να είσαι σε συνεχή επαφή με τον γυμναστή ή τον διατροφολόγο σου.

Τι θα έλεγες σε κάποιον που δεν έχει ασχοληθεί ποτέ με τη γυμναστική αλλά θέλει ένα κίνητρο για να ξεκινήσει;

Μην περιμένετε το σώμα σας να υιοθετήσει ανθυγιεινές συμπεριφορές για να γίνει το γυμναστήριο απαραίτητο, δυστυχώς βρισκόμαστε σε μια περίοδο όπου η παγκοσμιοποίηση και η αστικοποίηση μας έχει οδηγήσει σε πρότυπα καθιστικής ζωής και η χειρωνακτική εργασία είναι πλέον ελάχιστη. Βλέπουμε ότι ο κόσμος και η πλειοψηφία των ανθρώπων μαστίζεται από μυοσκελετικούς τραυματισμούς. Ας δούμε λοιπόν τη θετική πλευρά και αν μπορούμε, ας αφιερώσουμε μερικές ώρες από την καθημερινότητά μας για να θωρακίσουμε και να προφυλάξουμε το σώμα μας από αυτές τις παθήσεις ,αλλά σας υπόσχομαι ότι θα δείτε και την καλύτερη πλευρά του εαυτού σας για όποιο λόγο και να ξεκινήσετε.

Ποιοι είναι οι προσωπικοί σου στόχοι;

Στόχος μου είναι να ολοκληρώσω πρώτα τις μεταπτυχιακές μου σπουδές, καθώς και κάποια ερευνητικά προγράμματα που τρέχουν αυτό το εξάμηνο, οπότε θέλω να προχωρήσω βήμα-βήμα στη ζωή μου. Κάθε χρόνο και στο γυμναστήριο που εργάζομαι βάζω νέους στόχους, πάντα μαζί με τους συναδέλφους μου, τον Τάσο Κοσπέτα, «αφεντικό», συνάδελφο και φίλο!

Τι χώρο έχει το ποδόσφαιρο στην καθημερινότητά σου;

Πολλά χρόνια ως ποδοσφαιριστής τοπικού ,αναμνήσεις πάρα πολλές, γνωριμίες και φιλίες που θα κρατήσουν μια ζωή. Τώρα ως φίλαθλος και γενικά όντας στο άμεσο πλάνο υπάρχουν κάποιες συζητήσεις για να αναλάβω και ως γυμναστής.Αυτή τη στιγμή στηρίζουμε από άλλες θέσεις εύχομαι και καλή χρονιά σε όλους τους ποδοσφαιριστές και τους παράγοντες.

Ο Δημήτρης Βλασσόπουλος στον «Κ»: «Η γνώση είναι το κλειδί» 3
Ο Δημήτρης Βλασσόπουλος στον «Κ»: «Η γνώση είναι το κλειδί» 4

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα