Ο Δήμαρχος Πατρέων ξεκαθαρίζει τη στάση του ενόψει των επικείμενων δημοτικών εκλογών

21.05.2022 / 10:25
????????????????????????????????????

ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΟΓΚΟΛΗ

[email protected]

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχωρεί στο «Νεολόγο» των Πατρών ο Δήμαρχος της Αχαϊκής πρωτεύουσας, Κώστας Πελετίδης, δηλώνοντας «παρών» για τις επόμενες εκλογές, «για να μην χαθούν αυτά που με κόπο έχει κατακτήσει ο πατραϊκός λαός».

Απαντώντας σε ερώτηση για το διακύβευμα των εκλογών, αναφέρει πως αυτό θα είναι «το αν θα συνεχίσει ο Δήμος να κινείται σε φιλολαϊκή κατεύθυνση ή εάν θα γυρίσει στην πρότερη κατάσταση, σε μία πολιτική ευθυγραμμισμένη με αυτή που ασκείται κεντρικά», ενώ υποστηρίζει ότι «οι περισσότερες παρατάξεις της αντιπολίτευσης έχουν κοινή στρατηγική για να ηττηθεί η νυν δημοτική αρχή».

Επιπροσθέτως, ο κ. Πελετίδης μιλά για τα επιτεύγματα και τις διεκδικήσεις του Δήμου, βαθμολογεί αντιπολίτευση και συνεργάτες του και σημειώνει ότι συνεργάζεται με όλους για την επίλυση των προβλημάτων της πόλης, κάτι που αποτυπώνεται στα ψηφοδέλτια του.

Κύριε Δήμαρχε, ξεκινώ τη συζήτηση από τις προθέσεις σας για την επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Ναι μεν η θητεία σας δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη και συνολικά το έργο σας, ο πολιτικός χρόνος, δε, ως την κάλπη δεν είναι ευρύς, οπότε πλέον αποκρυσταλλώνονται σκέψεις. Να θεωρούν δεδομένη ο πατρινοί την εκ νέου διεκδίκηση της Δημοτικής Αρχής από εσάς και γιατί;

«Η Λαϊκή Συσπείρωση, είναι δεδομένο πως στις ερχόμενες εκλογές θα είναι παρούσα, όπως άλλωστε θα κάνει και σε όλη την Ελλάδα. Ειδικά στην Πάτρα, θα είναι παρούσα, ώστε να μη χαθούν όσα με κόπο έχει κατακτήσει ο πατραϊκός λαός, σε ένα ιδιαίτερα μάλιστα αντίξοο περιβάλλον.

Μην ξεχνάτε ότι αυτή τη στιγμή ο λαός μας πλήττεται και απειλείται από όλες τις πλευρές, ζει οικονομικές δυσκολίες, τα εργασιακά δικαιώματα είναι στα τάρταρα, η υγεία του απειλείται λόγω της πανδημίας και του συστήματος υγείας «μίας νόσου», καθώς επίσης έχει ξεσπάσει πόλεμος στην ευρύτερη περιοχή, με σοβαρό κίνδυνο κλιμάκωσης και το λαό μας να είναι στο στόχαστρο, λόγω της εμπλοκής της ελληνικής κυβέρνησης. Και σε αυτή την κατάσταση, στην Πάτρα, έχουμε μία Δημοτική Αρχή που πάει κόντρα στο ρεύμα, που κατορθώνει να κρατάει τον πατραϊκό λαό όρθιο, να κάνει έργα που εξυπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες, στο μέτρο βέβαια των δυνατοτήτων της.

Συνεπώς, είναι λογικό πως θα βρισκόμαστε σε θέση μάχης, όπως κάθε μέρα, έτσι και στις εκλογές, για να υπερασπιστούμε αυτά που έχουμε κερδίσει, ενάντια σε όλους αυτούς που έχουν λυσσάξει να γυρίσουμε στην πρότερη κατάσταση. Γιατί όσοι τώρα έχουν θυμηθεί όλα τα προβλήματα της Πάτρας, που τάχα μου υπάρχουν επειδή στη Δημοτική Αρχή είναι η Λαϊκή Συσπείρωση, αφενός ανήκουν σε κόμματα που έχουν κυβερνήσει τη χώρα πολλά χρόνια, αφετέρου έχουν υπάρξει και σε διάφορες δημοτικές αρχές της πόλης, απ’ τις οποίες δεν έμεινε τίποτα αξιομνημόνευτο.

Τώρα, αν η ερώτησή σας αφορά στην προσωπική μου κάθοδο στις εκλογές ως υποψήφιος Δήμαρχος, θα σας πω αυτό που έχω πει πολλές φορές και είναι και η αλήθεια. Η Λαϊκή Συσπείρωση δεν είναι «αρχηγική» παράταξη, η ύπαρξή της και η πολιτική της δεν εξαρτάται από το πρόσωπο που είναι επικεφαλής της, γι’ αυτό και δεν αποτελεί εφήμερο και θνησιγενές σχήμα, από τα πολλά που υπάρχουν πανελλαδικά, αλλά και στην πόλη μας. Είναι γνωστό πως έχουμε συλλογικές διαδικασίες, απ’ τις οποίες προκύπτουν τα ψηφοδέλτιά μας, καθώς και όλες οι αποφάσεις. Όταν έρθει η ώρα θα είμαστε έτοιμοι.

Αυτή τη στιγμή όμως, καθώς μένει και ενάμισης χρόνος μέχρι τις εκλογές, πράγμα που δεν πρέπει να ξεχνάμε, μας απασχολεί κυρίως τι θα γίνει μέχρι τότε, προβλήματα που πρέπει να λύσουμε, έργα που πρέπει να παραδώσουμε».

Ποιο θα είναι το διακύβευμα των εκλογών του Οκτωβρίου του 2023; Στόχος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» η αυτοδυναμία; Βέβαια, βάσει του νέου εκλογικού νόμου οι παρατάξεις που θα κατέλθουν θα είναι λιγότερες (όριο εισόδου και υποψήφιοι σε κάθε κοινότητα). Οι αλλαγές αυτές αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα για νέα καταγραφή σημαντικού ποσοστού για την παράταξή σας;

«Το διακύβευμα των εκλογών του 2023 για το Δήμο της Πάτρας, ουσιαστικά το ανέφερα και παραπάνω. Πρόκειται για το αν θα συνεχίσει ο Δήμος να κινείται σε φιλολαϊκή κατεύθυνση ή εάν θα γυρίσει στην πρότερη κατάσταση, σε μία πολιτική ευθυγραμμισμένη με αυτή που ασκείται κεντρικά, αλλά και σε όλους τους άλλους Δήμους της χώρας, με τα γνωστά αποτελέσματα.

Ο πατραϊκός λαός θα υπερασπιστεί τις κατακτήσεις του, το δρόμο ανυπακοής, διεκδίκησης όσων δικαιούται. Δε θα γυρίσει στα «καλά παιδιά» του συστήματος. Μαζί θα συνεχίσουμε ένα έργο δύσκολο, μέσα σ’ εχθρικό περιβάλλον, αλλά ένα έργο αποτελεσματικό, ελπιδοφόρο για τα λαϊκά στρώματα.

Θεωρούμε πως οι πατρινοί βλέπουν την καθημερινή μας προσπάθεια, θυμούνται το παρελθόν και εκτιμούν τη διαφορετική κατεύθυνση που ακολουθούμε καθημερινά, το δρόμο της σύγκρουσης που έχουμε επιλέξει. Αυτό αφουγκραζόμαστε από τις καθημερινές μας επαφές με τον κόσμο».

Παρακαλώ πείτε μας συνοπτικά τα έργα που έχουν ολοκληρωθεί στην Πάτρα και αυτά που βρίσκονται σε φάση υλοποίησης. Τι απαντάτε στις επικρίσεις περί καθυστερήσεων και κινδύνου να χαθούν έργα, λόγω καθυστερήσεών σας;

«Απ΄ τη μέρα που αναλάβαμε τη Δημοτική Αρχή, έχουμε θέσει προτεραιότητες στην πολιτική των έργων που ακολουθούμε. Βάλαμε στο επίκεντρο τα σχολεία, τα άτομα με ειδικές ανάγκες, τις λαϊκές γειτονιές, έργα που δίνουν ανάσα στην καθημερινή ζωή στην πόλη, πάντα με έμφαση στην ελεύθερη πρόσβαση όλων, έργα υποδομής που στόχο έχουν να λυθούν χρόνια προβλήματα της Πάτρας.

Η κατεύθυνση αυτή, έχει παίξει ρόλο στο να θεωρείται ο Δήμος μας, πανελλαδικό «πρότυπο» στην κοινωνική πολιτική, με έργα όπως ο ξενώνας – υπνωτήριο των αστέγων, το κέντρο ημερήσιας φροντίδας και στέγης υποστηριζόμενης διαβίωσης για άτομα με νοητική υστέρηση, το κέντρο φροντίδας αυτιστικών παιδιών. Μέχρι σήμερα, έχει αναβαθμιστεί η συντριπτική πλειοψηφία των σχολείων της πόλης.

Επιπλέον, όσον αφορά σε άλλα έργα, ολοκληρώνεται άμεσα η διαμόρφωση του για χρόνια εγκαταλειμμένου κτιρίου του Αρσακείου σε νέο σύγχρονο Δημαρχείο, στο οποίο θα μετεγκατασταθούν πολλές από τις υπηρεσίες του Δήμου μέσα στη χρονιά. Υπογράφηκε η σύμβαση με τον εργολάβο για τις Σταφιδικές Αποθήκες του ΑΣΟ. Ήδη λειτουργεί σύγχρονο καταφύγιο για την περίθαλψη των αδέσποτων ζώων στο Δρέπανο. Ανακαινίζονται τα κτίρια του Δημοτικού Ωδείου, του Θεάτρου Απόλλων, της Βιβλιοθήκης, του Παλαιού Νοσοκομείου, του Εργοστασίου Τέχνης, των Παλαιών Σφαγείων, το κτίριο της Ιχθυόσκαλας.

Προχωρά η ανάπλαση της Άνω Πόλης, με τα θετικά αποτελέσματα να είναι ήδη εμφανή και προχωράνε και αυτές της Κάτω Πόλης, των Ζαρουχλέικων, του έλους και της Πλαζ στην Αγυιά, των Καντριάνικων, της Αγίας Αικατερίνης. Δημιουργείται στην παραλία μας δίκτυο ποδηλατοδρόμων. Επίσης, είναι σε εξέλιξη η κατάρτιση της τελικής μελέτης για το παραλιακό μέτωπο, μετά την ολοκλήρωση του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού.

Όσον αφορά σε έργα υποδομής, ξεχωρίζει το φράγμα Πείρου – Παραπείρου και το γεγονός πως καταφέραμε για τα επόμενα χρόνια ο λαός της πόλης μας να μην πληρώνει επιπλέον το νερό. Ταυτόχρονα, προχωράνε έργα ύδρευσης και αποχέτευσης, προϋπολογισμού 61 εκατομμυρίων ευρώ, προχωρούν τα έργα του βιολογικού καθαρισμού, που θα εξασφαλίσουν τον αποδέκτη της αποχέτευσης πολλών περιοχών, καθώς και ο σχεδιασμός στη διαχείριση των απορριμμάτων, ο νέος ΧΥΤΥ στου Φλόκα, η κομποστοποίηση, η ανακύκλωση, το εργοστάσιο διαχείρισης απορριμμάτων.

Είναι πολλά τα έργα, μικρά και μεγάλα, που δεν ανέφερα, όποιος έχει μάτια και θέλει να δει, βλέπει τι γίνεται στην πόλη.

Βεβαίως, σημειώνονται καθυστερήσεις. Όσοι όμως τις χρεώνουν αποκλειστικά στο Δήμο Πατρέων, ή κρύβουν το κεφάλι τους στην άμμο ή το κάνουν επίτηδες. Γιατί γνωρίζουν τον τεράστιο γραφειοκρατικό φόρτο που πρέπει να ξεπεράσουν για κάθε έργο οι Υπηρεσίες του Δήμου, οι οποίες μάλιστα λειτουργούν με όλο και λιγότερο προσωπικό και συνεχώς συρρικνούμενη χρηματοδότηση. Γνωρίζουν τα κριτήρια επιλεξιμότητας έργων που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση που αποθεώνουν. Επίσης, να ενημερώσω, για όποιον δεν το ξέρει, ότι λόγω της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί με την ακρίβεια, έχουμε σε όλη την Ελλάδα, μπαράζ αποχωρήσεων εργολάβων από έργα που είχαν αναλάβει.

Δεν ισχυριστήκαμε ποτέ ότι διαθέτουμε «μαγικό ραβδί» υπερνίκησης των εμποδίων που μας θέτει το κοινωνικοοικονομικό σύστημα μέσα στο οποίο δρούμε. Εμείς όμως, αγωνιζόμαστε κάθε μέρα εναντίον του, σε αντίθεση με όσους το υπερασπίζονται με νύχια και με δόντια και βρίσκουν για όλα υπαίτια τη Δημοτική Αρχή.

Ποιες διεκδικήσεις για την Αχαϊκή πρωτεύουσα βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα σας;

Πρόκειται για μία σειρά ζητήματα, πολλά από τα οποία βρέθηκαν πρόσφατα και στο επίκεντρο της μεγάλης κινητοποίησης που διοργανώσαμε από κοινού με το Εργατικό Κέντρο Πάτρας και πάνω από 130 φορείς της πόλης μας.

Θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικά τα θέματα της χρηματοδότησης και της έλλειψης προσωπικού, καθώς απ’ αυτά κρίνεται σε μεγάλο βαθμό η αποτελεσματικότητά μας.

Επίσης, θεωρούμε πως, όπως με τον αγώνα μας κερδίσαμε την υπογειοποίηση του τρένου σε ένα μεγάλο κομμάτι, το ίδιο πρέπει να γίνει και στο τμήμα Ρίο – Κανελλοπούλου, με ταυτόχρονη δημιουργία γραμμικού πάρκου στην επιφάνεια. Αντίστοιχα, πρέπει επιτέλους να δοθεί στο Δήμο ο χώρος του Ριγανόκαμπου και να δημιουργηθεί το Ανατολικό Πάρκο της πόλης μας. Να δοθεί λύση για την ανακύκλωση, που με ευθύνη της Κυβέρνησης και των εταιρειών, οδηγείται σε αδιέξοδο.

Αντίστοιχα, έχουμε μία σειρά διεκδικήσεις, που τις έχουμε θέσει στην Κυβέρνηση και τους αρμόδιους Υπουργούς πολλάκις, οι οποίες αφορούν στη στήριξη των σχολείων μας, των κατασκηνώσεών μας, των παιδικών σταθμών, του αθλητισμού συνολικά και των αθλητικών εγκαταστάσεων συγκεκριμένα, το δίκτυο των πολιτιστικών μας δομών και την ανάπτυξη των πολιτιστικών δραστηριοτήτων κ.ά.

Χρηματοδότηση Δήμων. Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών, η Πάτρα βρίσκεται ψηλά στη λίστα της έκτακτης και τακτικής χρηματοδότησης. Διαφωνείτε; Τι άλλο θα περιμένατε –βάσει των δύσκολων ομολογουμένως οικονομικών συνθηκών;

Ο Δήμος μας, όπως και όλοι οι Δήμοι της χώρας, υφίσταται, ιδιαίτερα μετά το 2010, άγρια περικοπή της κρατικής χρηματοδότησής. Με βάση τους νόμους που έχουν ψηφίσει οι ίδιες οι κυβερνήσεις του συστήματος, οι Δήμοι πρέπει να λαμβάνουν πάνω από 5 δις ευρώ και παίρνουν 65% λιγότερα. Φανταστείτε ότι ο Δήμος της Πάτρας, με βάση τον πληθυσμό του, καθώς απ’ αυτό απορρέει η χρηματοδότηση που λαμβάνει ο κάθε Δήμος απ’ τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ), συνεπώς δεν ισχύει ότι βρισκόμαστε «ψηλά» στη λίστα της χρηματοδότησης, θα έπρεπε να παίρνει 90 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο και παίρνει 24 εκατομμύρια, ποσό που πέρυσι δεν κάλυψε ούτε τη μισθοδοσία των μόνιμων υπαλλήλων. Επιπλέον, έχουν συμβεί και μία σειρά «αβαρίες», π.χ. στις έκτακτες χρηματοδοτήσεις λόγω covid, που τα αντικειμενικά κριτήρια κατανομής των πόρων καταστρατηγούνταν και η Πάτρα λάμβανε λιγότερα χρήματα. Για το θέμα είχαμε παρέμβει μάλιστα στο Υπουργείο Εσωτερικών, στην ΚΕΔΕ, με κοινοποίηση και σε όλους τους Δήμους της χώρας.

Τώρα, όσον αφορά στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες και τα δημοσιονομικά όρια, αυτά δεν είναι δοσμένα από τη φύση και για πάντα αξεπέραστα, αλλά εκφράζουν τις κατευθύνσεις, τις προτεραιότητες και τα όρια ενός συστήματος που έχει στο επίκεντρο τα κέρδη και όχι τις λαϊκές ανάγκες. Γιατί ποτέ δεν υπάρχουν χρήματα για τους Δήμους, για τη στήριξη των λαϊκών νοικοκυριών, για την καταπολέμηση της ενεργειακής τους φτώχειας, για την ανακούφισή τους από την ακρίβεια, υπάρχουν όμως για τη στήριξη των μονοπωλιακών ομίλων, για τη συμμετοχή σε πολεμικές επιχειρήσεις και για εξοπλισμούς που δεν έχουν σχέση με την άμυνα της χώρας.

Τρένο: Υπογειοποιείται το μεγαλύτερο κομμάτι της γραμμής στην Πάτρα. Εάν δεν αλλάξει ο σχεδιασμός και για το Ρίο-Κανελλοπούλου, ποιες οι προθέσεις σας; Είστε αισιόδοξος για την ολοκλήρωση, εντός χρονοδιαγραμμάτων, της Πατρών-Πύργου; Επιπροσθέτως, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, «αγκάθι» για την απόδοση του Ριγανόκαμπου είναι οι Ρομά («πρέπει να ενταχθούν κοινωνικά και έχετε καθυστερήσει»), τι απαντάτε;

Πρέπει να σας πω ότι είμαστε πολύ περήφανοι, που με τον αγώνα μας, μαζί με τον πατραϊκό λαό, κερδίσαμε την υπογειοποίηση του τρένου για το μεγαλύτερο τμήμα της σιδηροδρομικής γραμμής στην Πάτρα. Να σας θυμίσω εδώ, ότι γι’ αυτή μας τη στάση λοιδορηθήκαμε αρχικά, από την πλειοψηφία των άλλων παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου, με κατηγορίες για ουτοπικές και μαξιμαλιστικές προτάσεις, για αντι-αναπτυξιακή λογική, για πρόθεση να μη φτάσει το τρένο στην πόλη. Νομίζω ότι είναι πια κοινή γνώση, ότι εάν δεν ήταν η Λαϊκή Συσπείρωση στη Δημοτική Αρχή, το τρένο θα περνούσε επιφανειακά, η πόλη θα διχοτομούνταν, τείχη θα υψώνονταν στο παραλιακό μέτωπο.

Θεωρούμε ότι αντίστοιχα, μπορούμε να κερδίσουμε και την υπογειοποίηση του τμήματος Ρίο – Κανελλοπούλου και θα προβούμε σε κινητοποιήσεις εάν χρειαστεί, γιατί η πόλη μας το δικαιούται. Επιπλέον, τα περί έλλειψης χρημάτων, είναι έωλα. Απόδειξη γι’ αυτό αποτελεί το γεγονός πως το σιδηροδρομικό έργο Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο, που φτάνει σε κόστος το 1,08 δις ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), βρήκε χρηματοδότηση και προχωρά άμεσα, γιατί εξυπηρετεί τα σχέδια του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στην περιοχή. Οπότε, τα επιχειρήματα, ότι τάχα μου τελείωσαν τα χρήματα, ας τα πουν αλλού.

Όσον αφορά στην Πατρών – Πύργου, ένα έργο που το έχει πληρώσει με αίμα ο λαός των δύο νομών –και όχι μόνο-, το μόνο που θέλω να πω είναι ότι η εμπειρία μας ως τώρα, από όλα τα μεγάλα έργα της χώρας, δείχνει ότι το χρονοδιάγραμμα εργασιών και ολοκλήρωσης, εξαρτάται από το κέρδος των μεγαλοεργολάβων και την εξέλιξη του μεταξύ τους ανταγωνισμού. Αυτό, εκ των πραγμάτων, δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας.

Τέλος, για το Ριγανόκαμπο, είναι αστείο και λυπηρό ταυτόχρονα, να «πετιέται το μπαλάκι» στην κοινωνική ένταξη των ρομά, την οποία τάχα μου πρέπει να την υλοποιήσει αυτόνομα ο Δήμος Πατρέων! Γελάνε και τα μικρά παιδιά. Εμπόδιο στην απόδοση του Ριγανόκαμπου στο Δήμο Πατρέων, είναι το γεγονός πως με τους μνημονιακούς νόμους, η συγκεκριμένη έκταση μαζί με μεγάλο μέρος της δημόσιας περιουσίας, πέρασε αρχικά στο ΤΑΙΠΕΔ και μετά στην ΕΤΑΔ, η οποία θέλει να την «αξιοποιήσει» με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Σχετικά με τους ρομά, για τη στήριξη και την ένταξη των οποίων στην κοινωνία, ο Δήμος κάνει ό,τι περνά από το χέρι του, είναι οι κυβερνητικές πολιτικές που τους κρατάνε στο περιθώριο και δεν είναι απλό πράγμα η μετεγκατάστασή τους.

Το φυσικό αέριο έρχεται στην Πάτρα μέχρι το τέλος του 2022. Μιλώντας προσφάτως στον Max fm ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΔΑ, χαρακτήρισε «αστειότητες τους φόβους περί εκρήξεων». Συνδέω το θέμα με τις ενδεχόμενες δεξαμενές στο λιμάνι και ρωτώ: Ποια η διαφορά να υπάρχουν δεξαμενές στη ΒΙΠΕ και όχι στο λιμάνι; Εκεί δεν υπάρχουν άνθρωποι; Μήπως οι λόγοι είναι άλλοι και αρνείστε;

Δεν ξέρω αν γελάνε οι άνθρωποι στην Αλγερία και στο Πλάιμουθ των ΗΠΑ, όπου το 2004 και το 2014 αντίστοιχα, σημειώθηκαν δύο εκρήξεις σε εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου, με απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, τραυματισμούς, αλλά και υλικές ζημιές σε μεγάλη απόσταση. Αντίστοιχα, έχουν συμβεί και μία σειρά άλλα, μικρά και μεγάλα ατυχήματα με υγροποιημένο φυσικό αέριο, ανάμεσά τους και ατυχήματα με εκρήξεις σε βυτιοφόρα, για τα οποία εν προκειμένω, η πρόταση είναι να πηγαινοέρχονται μέσω της Αθηνών – Πατρών. Καταλαβαίνει άρα κανείς πολύ εύκολα, τι σημαίνει για τις εγκαταστάσεις αυτές να βρίσκονται σε ένα λιμάνι που ουσιαστικά είναι μέσα στον αστικό ιστό της πόλης. Φυσικά, όπου αυτές και αν βρίσκονται, πρέπει να παίρνονται μέτρα ασφαλείας, για την προστασία των εργαζομένων και των όμορων περιοχών. Όχι όμως και στην παραλία μία πόλης με πάνω από 200.000 κατοίκους.

Η δική μας πρόταση, συνεχίζει να είναι, να φτάσει το φυσικό αέριο με ασφάλεια, μέσω αγωγού, στην πόλη μας.

Παραλιακές οδοί. Αναμένουμε τη χρηματοδότηση για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου και την έναρξη των εργασιών για τη διάβρωση. Είστε ανήσυχος;

Ο Δήμος, σε συνεργασία με την Περιφέρεια, ολοκληρώνει την αποκατάσταση της βατότητας στον παραλιακό δρόμο της περιοχής Ρίου – Αγίου Βασιλείου, ενώ σύντομα θα αποκαταστήσει και το δρόμο στα Αραχωβίτικα. Όσον αφορά στο έργο προστασίας της διάβρωσης των ακτών, προϋπολογισμού περίπου 14 εκ. ευρώ, το έχει αναλάβει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας μέσω του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, εξ όσων γνωρίζουμε. Ομοίως, αντίστοιχο ποσό, απαιτείται για τη μελέτη διάβρωσης των ακτών στο νότιο τομέα, έργο που επίσης θα υλοποιήσει η Περιφέρεια. Τα εν λόγω έργα καθυστερούν, ως τώρα τουλάχιστον μία διετία, παρόλο που είναι έργα έκτακτης ανάγκης και έχουν προκύψει από θεομηνίες, πράγμα που επιβεβαιώνει ακόμα μία φορά τις προτεραιότητες του αστικού κράτους. Παρόλα αυτά, ελπίζουμε ότι θα ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα.

Οι συμβασιούχοι και η ανοιχτή ακόμη Ξερόλακκα ίσως σας καλούν σε μία σκέψη αυτοκριτικής; Ότι δηλαδή θα έπρεπε να ήσασταν πιο μετριοπαθής στην αντιπολίτευση, γιατί κάποια πράγματα είναι διαφορετικά όταν καλείστε να τα διαχειριστείτε ως Αρχή;

Αρχικά να σας πω, ότι ίσως είμαστε η μόνη δημοτική παράταξη, που έχει τέτοια συνέπεια λόγων και έργων. Αν ανατρέξετε στα πρακτικά των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, θα δείτε ότι και τα χρόνια πριν βρεθούμε στη Δημοτική Αρχή, υπερασπιζόμασταν πάντα τις ίδιες αρχές, τις ίδιες κατευθύνσεις που υπερασπιζόμαστε και προσπαθούμε να υλοποιήσουμε σήμερα.

Ειδικά για το θέμα των συμβασιούχων, πάντα η θέση μας ήταν ότι δεν πρέπει να υπάρχουν οκτάμηνα προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας, ότι πρέπει να προκηρυχτούν μόνιμες θέσεις εργασίας για το Δήμο, ότι πρέπει να διασφαλίζονται τα δικαιώματα όσων είναι σήμερα στα προγράμματα αυτά, να αμείβονται με βάση τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, να έχουν πρόσβαση στις παροχές του ταμείου ανεργίας. Ποτέ δε θεωρούσαμε ότι αυτό το θέμα μπορεί να το λύσει η εκάστοτε Δημοτική Αρχή και ότι η μισθοδοσία των συγκεκριμένων εργαζομένων πρέπει να βαραίνει τον προϋπολογισμό του Δήμου. Επιπλέον, ποτέ δε θεωρούσαμε ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να εγκλωβίζονται σε δικαστικές διαμάχες και να δίνουν το ήδη ισχνό εισόδημά τους σε διάφορα δικηγορικά γραφεία, που τους υπόσχονται «λαγούς με πετραχήλια». Η κριτική μας στην εκάστοτε Δημοτική Αρχή, αφορούσε το γεγονός πως δέχονταν άκριτα την πολιτική των Κυβερνήσεων, ότι δεν αγωνίζονταν μαζί με τους εργαζόμενους, ότι συνέβαλαν στη διαιώνιση των προβλημάτων τους.

Αντίστοιχα για την Ξερόλακκα, σε κάθε φάση, στο επίκεντρο της πολιτικής μας βρίσκεται η διαχείριση των απορριμμάτων, με τρόπο ασφαλή για τους πολίτες και το περιβάλλον, χωρίς περαιτέρω οικονομική επιβάρυνσή τους. Σε αυτό το δρόμο έχουμε κινηθεί και ως Δημοτική Αρχή.

Το ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης θα είναι «πολυσυλλεκτικό»; Θα επιχειρήσετε περαιτέρω «άνοιγμα» και σε άλλους πολιτικούς χώρους;

Από την πλευρά μας, στην καθημερινή μας δράση και όχι μόνο στις εκλογές, δίνουμε πάντα το χέρι σε όποιον σηκώνεται. Ποτέ δε ρωτήσαμε, όλα αυτά τα χρόνια που είμαστε στη Δημοτική Αρχή, κανέναν πρόεδρο Κοινότητας, κανένα μέλος Συμβουλίου, κανένα δημότη που μας απευθύνθηκε, με ποιο ψηφοδέλτιο κατέβηκε και τι ψήφισε. Συνεργαζόμαστε με όλους, με γνώμονα να λύνουμε όσα περισσότερα προβλήματα μπορούμε, να παράγουμε έργο, να ανεβάζουμε το ηθικό του λαού μας. Αυτή μας η δουλειά αποτυπώνεται και στα ψηφοδέλτιά μας, στις κατά καιρούς εκλογικές μάχες.

Θα μπορούσατε να συνεργαστείτε με κάποια από τις υπάρχουσες παρατάξεις; Πώς βαθμολογείτε τις επιδόσεις τους εντός κι εκτός Δημοτικού Συμβουλίου;

Θεωρούμε πως λύση για το λαό μας, δεν αποτελούν οι συνεργασίες σε επίπεδο πολιτικών «κορυφών», πράγμα που έχει αποδειχθεί και από τη μακρόχρονη εμπειρία που έχουμε αποκομίσει όλοι μας. Οι διάφορες συμπράξεις και συμμαχίες κομμάτων ή παρατάξεων, είτε στη Βουλή, είτε στο Δήμο, είναι μακριά από τα συμφέροντα του λαού.

Η μόνη συμμαχία που μπορεί να φέρει αποτελέσματα, είναι αυτή των κοινωνικών δυνάμεων που πλήττονται από την αντιλαϊκή πολιτική, δηλαδή των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των αγροτών, των γυναικών, των νέων, που από κοινού πρέπει να αγωνιστούν για ένα καλύτερο μέλλον. Αυτούς τους συμμάχους έχουμε εμείς επιλέξει, από αυτούς κρινόμαστε και σε αυτούς λογοδοτούμε.

Σχετικά με τις περισσότερες παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου της Πάτρας, έχουν κοινή στρατηγική, γι’ αυτό και παρά τις επιμέρους διαφορές τους, τα βρίσκουν στη στήριξη όλων των κεντρικών πολιτικών κατευθύνσεων και στην επιθυμία τους να πάψει η Λαϊκή Συσπείρωση να είναι Δημοτική Αρχή. Αυτό σβήνει τις μεταξύ τους διαχωριστικές γραμμές και ο πατραϊκός λαός το έχει καταλάβει.

Αν γυρνούσαμε τον χρόνο πίσω θα αλλάζατε κάτι σε επίπεδο δράσης και συνεργατών;

Όλοι όσοι, μέσα σε αυτά τα χρόνια που η Λαϊκή Συσπείρωση βρίσκεται στη Δημοτική Αρχή, έχουν εργαστεί και συμβάλει από οποιοδήποτε πόστο, στο Δημοτικό Συμβούλιο, στα Διοικητικά Συμβούλια των Οργανισμών, στα Δημοτικά Διαμερίσματα, στις Κοινότητες, σε όλα τα Συμβούλια και τις Επιτροπές, έχουν δώσει και δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό, στο αντίξοο περιβάλλον που περιγράψαμε και νωρίτερα, για να έχουμε τα αποτελέσματα που μετράμε σε όλους τους τομείς.

Φυσικά, δεν έχουμε «καβαλήσει το καλάμι», όλοι γινόμαστε συνεχώς και πιο έμπειροι, μαθαίνουμε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί, ταυτόχρονα όμως αυξάνονται οι δυσκολίες στο κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον μέσα στο οποίο ζούμε και δρούμε. Νομίζω, λοιπόν, ότι τα έχουμε καταφέρει αρκετά καλά και στοχεύουμε για το καλύτερο.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Νεολόγος” των Πατρών

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα