Ο διακεκριμένος Πατρινός σεφ Δημήτρης Καρατζαφέρης μιλά στον «Κ»

19.02.2023 / 15:30
image00001

«Ιερή στιγμή όταν μπαίνω στην κουζίνα»

Αγαπά την δημιουργική κουζίνα όμως μέσα από την τελευταία του συνεργασία στο MADL/N ασχολείται εντατικά με τη ζαχαροπλαστική και την αρτοποιία

THΣ ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΜΠΑΛΑΦΟΥΤΗ

Αν κάτι τον κάνει να ξεχωρίζει ανάμεσα στους πολλούς chef που έχει η πόλη μας, είναι η δημιουργικότητά του. Κάθε υλικό που θα πιάσει στα χέρια του θα το μετατρέψει σε ολοκληρωμένο πιάτο με γεύσεις και αρώματα ακόμη και για τους πιο απαιτητικούς. Για τον Δημήτρη Καρατζαφέρη όλα ξεκινούν από την ιδέα και καταλήγουν σε ένα πιάτο προσεγμένο και ευφάνταστο. Αγαπά την δημιουργική κουζίνα όμως μέσα από την τελευταία του συνεργασία στο MADL/N ασχολείται εντατικά με τη ζαχαροπλαστική και την αρτοποιία και ζει την δημιουργία μια ολοκληρωμένης συνταγής από το μηδέν! Γεννημένος στην Πάτρα, έχει μεγαλώσει σε μια οικογένεια που αγαπά τη μαγειρική! Από εκεί κόλλησε το μικρόβιο και συνεχίζει να πρεσβεύει μια μαγειρική που πηγάζει από το παρελθόν, με ένα twist που την φέρνει στο σήμερα! Σίγουρα αν επιλέξετε να δοκιμάσετε,όχι μόνο τις αλμυρές αλλά και τις γλυκιές του δημιουργίες, θα θέσετε στον εαυτό σας το εξής ερώτημα βλέποντας το πιάτο που θα σας σερβίρει: «Μήπως καλύτερα να μη το φάω κι απλώς να το θαυμάζω;». Η απάντηση είναι ξεκάθαρη! Αφού το θαυμάσετε, μπορείτε να το φάτε και να κάνετε γαστρονομικά ταξίδια που δεν είχατε φανταστεί ότι υπάρχουν!

Πως ξεκίνησε αυτό το «μαγικό» ταξίδι στον κόσμο της μαγειρικής;

Πολλοί θα έλεγαν πως η Μαγειρική τους άρεσε από μικρούς. Εγώ όμως την μαγειρική την ανακάλυψα πολύ αργότερα. Το ταξίδι ξεκίνησε σαν μια βόλτα στην Αγίου Νικολάου ένα Σάββατο βράδυ με την ανωριμότητα των 18 ετών και εξελίχθηκε μέσα στα χρόνια σαν πολλά μικρά ταξίδια στο εξωτερικό και δίψα για εξέλιξη και μάθηση.

Τι σημαίνει για εσένα μαγειρική; Τι αισθάνεσαι όταν μαγειρεύεις;

Κάτι που δεν λέω συχνά είναι πως όταν μπαίνω στην κουζίνα είναι πλέον για εμένα μια ιερή στιγμή όπου για το πρώτο μισάωρο δεν θέλω να μου μιλάει κανείς. Μου αρέσουν οι ήχοι που ακούω από τα μηχανήματα. Θέλω για λίγο ηρεμία. Μόνο έτσι κανείς μπορεί να δημιουργήσει μια ανάμνηση με τα πιάτα του κατά την γνώμη μου.

Υπάρχει κάποια «κουζίνα» στην οποία έχεις αδυναμία;

Μέχρι πριν λίγο καιρό θα σας απαντούσα πως μου άρεσε η Ελληνική Δημιουργική Κουζίνα. Όχι πως δεν συνεχίζει να μου αρέσει, όμως τον τελευταίο καιρό λόγω του MADL/N έχω μια ιδιαίτερη αδυναμία στην Γαλλική Ζαχαροπλαστική.

Cooking skull είναι το παρατσούκλι σου;

Το παρατσούκλι αυτό έρχεται από το αγαπημένο μου κινούμενο σχέδιο που λέγεται One Piece. Εκεί λοιπόν ο μάγειρας του πληρώματος των Πειρατών-πρωταγωνιστών έχει σαν σημαία του έναν μάγειρα με την μορφή κρανίου.

Τι είναι εκείνο που κρατάει τη δημιουργικότητα και τη φαντασία στα ύψη ώστε να εξελίσσεσαι και να ανακαλύπτεις νέες γεύσεις;

Συνειδητοποιώ πως η εξέλιξη των συνεργατών μου με κάνει πολύ πιο δημιουργικό μέσα στα χρόνια. Βέβαια ως επαγγελματίας πάντα ήθελα να αγγίζω και να υπερβαίνω το ταβάνι που δημιουργώ για τον εαυτό μου.

Έχεις μια πολύ σημαντική πορεία στο χώρο, υπάρχει κάποιο κομβικό σημείο ή κάποιος σταθμός στην καριέρα σου που θα ξεχώριζες και γιατί;

Κομβικό σημείο για την πορεία αυτή ήταν όταν βρεθήκαμε με τον Νίκο Αθανασόπουλο. Όταν ανέλαβα το Κτήμα Παναγιωτόπουλου ήταν που πήρα την Μαγειρική στα σοβαρά. Τότε μπροστά μου ξεδιπλώθηκε ένα όνειρο που πλέον το ζω σε καθημερινή βάση.

Πως θα περιέγραφες τη διαδικασία που κάνεις μάθημα σε νέους, εν δυνάμει μάγειρες; Αποκαλύπτεις τα μυστικά των συνταγών σου;

Εδώ έχουμε να κάνουμε με κάτι που ονειρεύεσαι, πιστεύεις πως δεν θα γίνει πράξη και εν τέλει γίνεται. Όταν μεταδίδεις γνώση στις νέες γενιές συναδέλφων ποτέ δεν μπορείς να κρατήσεις μυστικά. Άλλωστε με διεγείρει η σκέψη πως ένας μαθητής θα ξεπεράσει τον δάσκαλο. Αυτό θα με κάνει ακόμη καλύτερο.

Αισθάνεσαι γεμάτος για τη μέχρι σήμερα πορεία σου;

Στην μαγειρική ποτέ δεν ξέρεις τίποτα. Στις κουζίνες ζούμε μέσα σε μια διαρκή μάθηση. Ναι μεν, χαίρομαι με την πορεία μου όμως όπως είπα και πριν το ταβάνι μου μόνο εγώ το δημιουργώ. Άρα και το ξεπερνώ.

Ιδανικό μέρος για φαγητό και πιάτο;

Σίγουρα θα επέλεγα Αθήνα και Σαντορίνη. Πλέον και οι δυο γευστικοί προορισμοί για όλους εμάς τους επαγγελματίες και παίζουν πραγματικά στα δεδομένα του εξωτερικού από θέμα τεχνικών και ποιότητας-πρώτης ύλης στο φαγητό. Αγαπημένο πιάτο που έχω δοκιμάσει ever είναι ένα Γιουβέτσι με Ροφό που έφαγα πριν λίγο καιρό στην Cookoovaya της Αθήνας.

Μπορούμε με οικονομικές λύσεις να χαρίσουμε στους δικούς μας ανθρώπους ευφάνταστα και γευστικά γεύματα;

Και βέβαια μπορούμε. Πλέον μπορούμε και σπίτι μας να μαγειρέψουμε απλά και νόστιμα. Το ίντερνετ είναι ελεύθερο και υπάρχουν τόσες γνώσεις που μπορεί κάποιος να πάρει και να τις δοκιμάσει στην κουζίνα του. Βέβαια ποτέ και τίποτε δεν μπορεί να ματσάρει μια μακαρονάδα με σάλτσα και μπόλικο τριμμένο κεφαλοτύρι!

Στην Πάτρα τι τρώμε;

Στην Πάτρα τα τελευταία χρόνια τρώμε καλά. Η πόλη έκανε μια κοιλιά ετών όμως πλέον υπάρχουν άξιοι συνάδελφοι που κάνουν καταπληκτική δουλειά που αξίζει προσοχής.

Πως φαντάζεσαι τον εαυτό σου τα επόμενα χρόνια;

Εξέλιξη πάνω στην Ζαχαροπλαστική και την Αρτοποιία που είναι μια καινούρια αγάπη σε τέτοιο επίπεδο που να καταφέρω να δημιουργώ μια δυνατή ανάμνηση σε όσους δοκιμάζουν τα πιάτα μου.

Ο διακεκριμένος Πατρινός σεφ Δημήτρης Καρατζαφέρης μιλά στον «Κ» 2

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα