Ο Χρήστος Πρωτόπαππας μας ανοίγει τα χαρτιά του: «Με τη Φώφη Γεννηματά» -«Απορρίπτω κάθε λογική «συμπληρώματος» της ΝΔ ή του ΣΥΡΙΖΑ»

10.05.2021 / 8:39
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
protopapas

Συνέντευξη στον Αλέξανδρο Κογκόλη

«Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για το «άλμα» του ΚΙΝΑΛ, μένοντας σταθεροί στον αυτόνομο δρόμο μας, απορρίπτοντας κάθε λογική «συμπληρώματος» της ΝΔ ή του ΣΥΡΙΖΑ», τονίζει σε συνέντευξή του στο «Νεολόγο των Πατρών», ο πρώην Υπουργός και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος, Χρήστος Πρωτόπαπας.

Παράλληλα, θεωρεί πως «η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ ευνοεί τη ΝΔ και μόνο το ΠΑΣΟΚ, μια γνήσια προοδευτική παράταξη, που θα μπορεί να κυβερνήσει με λαϊκή πλειοψηφία και να προσφέρει στους πολίτες, θα το αλλάξει αυτό». Άξια, επιπλέον αναφοράς, η χρησιμοποίηση της λέξης ΠΑΣΟΚ από τον κ. Πρωτόπαπα, σε ένα μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες.

Σε ότι αφορά στις προωθούμενες αλλαγές στα εργασιακά, κάνει λόγο για «απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων» και «δυναμικές αντιδράσεις».

Πως κρίνεται τις προωθούμενες αλλαγές, από την κυβέρνηση, στα εργασιακά; Επανακαθορίζουν τον «βαθύ πυρήνα» των σχέσεων μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου;

Απορρυθμίζουν πλήρως τις εργασιακές σχέσεις. Όπως προεκλογικά υποσχέθηκε στους μεγάλους εργοδότες ο Πρωθυπουργός. Μια μεγάλη κατάκτηση των εργαζομένων, το 8ωρο αμφισβητείται.

Ο εργαζόμενος θα υποχρεωθεί να δουλεύει 10 ώρες –χωρίς υπερωρίες-για μεγάλο χρονικό διάστημα και θα προσδοκά να πάρει κάποιο ρεπό στο μέλλον.  Αν βέβαια του δοθεί, με δεδομένη την συνειδητή υποβάθμιση της Επιθεώρησης Εργασίας.

Η παρέμβαση αυτή όμως δεν είναι η μόνη. Προηγήθηκε η υπονόμευση των κλαδικών συμβάσεων. Ακολούθησε το δόγμα μισός μισθός-μισή δουλειά με το πρόγραμμα Συνεργασία. Και τώρα το τελικό κτύπημα. Αλλαγή του χρόνου εργασίας, χωρίς συλλογική σύμβαση. Με δήθεν συμφωνία εργοδότη-εργαζόμενου, άρα με βάση τη θέληση του ισχυρού.

Σταθερά, ιδεοληπτικά η ΝΔ οδηγεί στο μοντέλο της φθηνής και απαξιωμένης εργασίας.  Μια παλιά, δεξιά αντίληψη που δεν αντιστοιχεί καν στις σύγχρονες εξελίξεις. Τώρα που η τεχνολογία οδηγεί σε μορφές παραγωγής που στηρίζονται κύρια στην γνώση και την ποιότητα της εργασίας, όχι στις φθηνές αμοιβές.

Εμείς θα αντιδράσουμε δυναμικά. Τα συνδικάτα οφείλουν και αυτά να κάνουν το καθήκον τους.

Η πορεία της κυβέρνησης, με έμφαση στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης και την οικονομία,  είναι ή όχι αποτελεσματική;

Δυστυχώς στην διαχείριση της πανδημίας η Κυβέρνηση απέτυχε. Ιδιαίτερα μετά την πρώτη φάση, οπότε αδιαφόρησε για την ενίσχυση του ΕΣΥ, δεν αντιμετώπισε τον συνωστισμό, δεν αξιοποίησε την μαύρη εμπειρία της Θεσσαλονίκης.

Είχαμε την μεγαλύτερη σε χρονική διάρκεια-και με τα μικρότερα αποτελέσματα-καραντίνα στην Ευρώπη. Με καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία και την κοινωνία μας.

Ιδιαίτερα οι μικρομεσαίοι, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι πλήρωσαν τα λάθη, τις παλινωδίες, αλλά και την ανεπάρκεια και καθυστέρηση των Κυβερνητικών μέτρων. Γιατί μέσα στην κρίση οι ανισότητες μεγάλωσαν, οι λίγοι ισχυροί στηρίχθηκαν και για τους πολλούς ο κίνδυνος για μαζικά λουκέτα και ανεργία είναι υπαρκτός.

Ακόμη και ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης-που έγινε ερήμην της κοινωνίας-δεν πείθει για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και την οριστική έξοδο από την κρίση. Χρειάζονται μεγάλες τομές και αλλαγές παντού, που δυστυχώς απουσιάζουν από τον Κυβερνητικό σχεδιασμό.

Υπάρχει προοπτική για αύξηση των ποσοστών του ΚΙΝΑΛ ή μιλάμε πλέον για σταθεροποίηση στην κλίμακα ενός «μικρού» κόμματος;

Ναι, υπάρχει προοπτική! Ιδιαίτερα τώρα που οι εξελίξεις στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη φέρνουν ξανά στο προσκήνιο τις αξίες και ιδέες της σοσιαλδημοκρατίας.

Την μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, την φορολόγηση του μεγάλου πλούτου για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, τον ρόλο των δημόσιων επενδύσεων στην ανάπτυξη και την απασχόληση.

Έχουμε όλες τις προϋποθέσεις πια για το «άλμα», για μια ριζική αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών.

Δείτε και τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων. Η αδιευκρίνιστη ψήφος των πολιτών φθάνει στο 20%. Πολλοί από αυτούς προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ. Απογοητευμένοι  από την ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ μας παρατηρούν, περιμένουν από μας να τους εκφράσουμε και πάλι.

Μπορούμε να το πετύχουμε. Μένοντας σταθεροί στον αυτόνομο δρόμο μας, στον προοδευτικό δρόμο της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι αποκλειστικά η ηγέτιδα δύναμη στην κεντροαριστερά; Μεταβάλλεται το σκηνικό;

Μα αν ρωτήσετε πολλούς από τον ΣΥΡΙΖΑ, θα αρνηθούν κατηγορηματικά ότι είναι κεντροαριστεροί ή σοσιαλδημοκράτες. Πως θα εκφράσουν επομένως τον χώρο;

Ας δούμε την πραγματικότητα. Η πολιτική που ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση, ευνοεί μόνο την ΝΔ.

Οδηγούμαστε σε ένα μοντέλο όπως το παλιό της Ιταλίας, όπου η αντιπολίτευση θα έχει ένα ανεπαρκές εκλογικό «ταβάνι» και η δεξιά θα κυβερνά μόνη της, ή με κάποιους δορυφόρους.

Αυτό πρέπει να ανατραπεί. Θα είναι θετικό για τη χώρα να έχουμε μια γνήσια προοδευτική παράταξη-όπως το ΠΑΣΟΚ- που θα μπορεί να κυβερνήσει με λαϊκή πλειοψηφία και να προσφέρει στους πολίτες.

Είναι η πορεία που εμείς στο Κίνημα Αλλαγής επιχειρούμε σταδιακά να οικοδομήσουμε. Για να σπάσει η κυριαρχία της δεξιάς και να οδηγήσουμε στην προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου.

Ποια υποψηφιότητα στηρίζετε στις εσωκομματικές εκλογές; Ποιες αντιλήψεις «αναμετρώνται»; Χρειάζεστε αλλαγή ηγεσίας;

Όλα τα τελευταία χρόνια συνεργάζομαι στενά με την Φώφη Γεννηματά, πιστεύω βαθιά στην στρατηγική επιλογή που προωθεί, και αυτονόητα θα την στηρίξω στις δημοκρατικές διαδικασίες που έρχονται.

Δεν θα επεκταθώ, γιατί συνομολογήσαμε στα όργανα του Κινήματος, ότι τα εσωκομματικά θα τα συζητήσουμε από τον Σεπτέμβριο. Οπότε και θα καθορισθεί ο οδικός χάρτης για την εκλογή Προέδρου και το Συνέδριο μας.

Είναι κεντρικό ζήτημα να συμφωνήσουμε όλοι σε ανοιχτές και μαζικές διαδικασίες, που με την μεγάλη συμμετοχή μελών και φίλων, θα μας δώσουν αποφασιστική ώθηση για την συνέχεια.

Επειδή πράγματι δεν θα κριθούν μόνο πρόσωπα, αλλά κυρίως πολιτικές επιλογές, πιστεύω ότι η κοινωνική μας βάση θα διασφαλίσει την σταθερά αυτόνομη και προοδευτική πορεία μας.

Απορρίπτοντας κάθε λογική «συμπληρώματος» της ΝΔ ή του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα