Παρασκευή, 19.08.2022, 7:44 πμ

Ο Χρ. Σταϊκούρας στο “Νεολόγο”: “Θα είναι δύσκολοι οι πρώτοι μήνες του 2021”-Τι θα γίνει με επιδόματα, ενισχύσεις και τα βαρέα και ανθυγιεινά υγειονομικών

17.12.2020 / 7:00
staikouras_σταικουρας

Συνέντευξη στον Παναγιώτη Χατζή

«Η εικόνα που βλέπουμε σήμερα και τη βλέπουμε και στην Ευρώπη ως συγκριτικά μεγέθη, παρατηρούμε ότι η Ελλάδα εμφανίζει τη δεύτερη μικρότερη μείωση απασχόλησης, μέσα στην υγειονομική κρίση», τονίζει ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας σε συνέντευξη εφ΄ όλης της ύλης σχετικά με τις τρέχουσες εξελίξεις και τα βασικά εκκρεμή ζητήματα που απασχολούν αυτή την χρονική περίοδο την Κυβέρνηση.  Μάλιστα, τονίζει ότι δεν προβλέπεται μείωση των μισθών των εργαζομένων του δημοσίου, ενώ άφησε ανοιχτό  το θέμα ικανοποίησης των αιτημάτων της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών. Παράλληλα στέλνει μήνυμα για τους δύσκολους πρώτους μήνες του 2021 εκτιμώντας ότι ύφεση θα είναι της τάξεως του 10,5% το 2020 αλλά το 2021 θα καλύψουμε τη μισή απώλεια σχετικά με την ύφεση».

Να ξεκινήσουμε της ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, υπάρχει στον σχεδιασμό μας ενίσχυση των ΑΜΕΑ. Λένε οι άνθρωποι, τι θα κάνουμε εμείς τώρα τα Χριστούγεννα; Θα μας δώσει τίποτα το υπουργείο Οικονομικών;

Κοιτάξτε να δείτε, είναι άλλο η άσκηση κοινωνικής πολιτικής και άλλο η ενίσχυση η οποία δίνεται λόγω και εξαιτίας του κορωνοϊού. Σε επίπεδο άσκησης κοινωνικής πολιτικής κάνουμε και θα κάνουμε πολλά πράγματα, με αναπηρικά επιδόματα σε 10 συγκεκριμένες κατηγορίες. Θέλω να σας πω, ότι δίνουμε αυτή τη στιγμή ως χώρα σε 165.000 συμπατριώτες μας προνοιακά αναπηρικά επιδόματα ύψους 167 εκατ. ευρώ. Θέλω να σας ενημερώσω, ότι του χρόνου το 2021 στον προϋπολογισμό προβλέπεται αύξηση των κοινωνικών επιδομάτων κατά 600 εκατ. ευρώ. Άρα στην άσκηση κοινωνικής πολιτικής, ναι κάνουμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε πολύ περισσότερα το 2021 κυρίως το επισπεύδων υπουργείο Εργασίας. 

Εγώ θέλω να σας πω χωρίς να το έχουμε κοινοποιήσει, ότι την προηγούμενη εβδομάδα επικοινωνήσαμε με την Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών και στην λογική της τοποθέτησης που έκανα πριν λίγο μου έστειλαν μια επιστολή χθες. Στην οποία μου λένε, μετά την ηχοδιάσκεψη που είχαμε και επειδή πρέπει να επικεντρωθούμε στα αιτήματά μας που να έχουν να κάνουν με τα θέματα που άπτονται της πανδημίας- άρα σας επιβεβαιώνω ότι πρέπει να γίνει μια διάκριση μεταξύ του τι κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε το συγκεκριμένο πρόβλημα της κρίσης, με μόνιμα θέματα γιατί θα ήταν και κάποια μόνιμα θέματα, έρχονται και κάνουν 7 συγκεκριμένα αιτήματα, τα οποία τα εξετάζουμε ως υπουργείο Οικονομικών, μήπως μπορέσουμε κάποια από αυτά να τα υλοποιήσουμε. Όπως είναι τα είδη για τυφλούς να πάνε στο ΦΠΑ 6% ή κάποια ζητήματα για επιβατηγά αυτοκίνητα ή κάποια άλλα θέματα τα οποία εγείρουν. Αυτή την επιστολή την έλαβα χθες, μετά από ηχοδιάσκεψη που είχαμε την προηγούμενη εβδομάδα. Και θα προσπαθήσουμε, συγκεκριμένα θέματα που σχετίζονται με την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης να τα λύσουμε. 

Μήπως αυτούς τους ανθρώπους κύριε υπουργέ, να τους χρηματοδοτούσατε με ένα κουπόνι τις μετακινήσεις τους;

Λοιπόν, το πρώτο θέμα από αυτά  τα 7 τα οποία μου έθιξαν είναι αυτό το θέμα το οποίο αναδεικνύετε. Που είναι ένα επίδομα κίνησης για την αποφυγή χρήσης των ΜΜΜ που αποδεδειγμένα αποτελούν χώρο υπερμετάδοσης του κορωνοϊού, όπως ισχυρίζονται. Είναι κάτι το οποίο το εξετάζουμε, δεν ήθελα να γίνω πολύ αναλυτικός και στα 7 θέματα που εγείρονται. Εγείρουν θέμα και για το επίδομα θέρμανσης, εγείρουν θέμα. Είμαστε σε επικοινωνία και επαφή με την Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών, χθες μου έστειλαν συγκεκριμένο υπόμνημα με 7 συγκεκριμένα ζητήματα αντιμετώπισης κορωνοϊού και κάποια από αυτά εκτιμώ ότι θα μπορέσουμε να τα αντιμετωπίσουμε άμεσα, αλλά δεν θέλω να καλλιεργήσω προσδοκίες για τα 7 αυτά.

Στις πληττόμενες επιχειρήσεις είναι και τα ΤΑΞΙ. Υπάρχει κάποια ειδική ρύθμιση για τους ανθρώπους αυτούς;

Έχω τα στοιχεία μπροστά μου. Πάνω από 10.000 ταξί της Ελλάδος έχουν πάρει πάνω από 12 εκατ. ευρώ τις τελευταίες δύο εβδομάδες από την ελληνική πολιτεία, μέσω της επιστρεπτέας που κατά 50% δεν είναι επιστρεπτέα, προκαταβολή. Επειδή μιλάω και εγώ με ταξιτζήδες πράγματι η κατάσταση είναι δύσκολη τον Νοέμβριο γι αυτό όπως και πάρα πολλοί άλλοι κλάδοι που πλήττονται τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, θα βοηθηθούν και πάλι στις αρχές Ιανουαρίου με την 5η επιστρεπτέα προκαταβολή, πάλι δηλαδή θα υπάρξει χρηματοδότηση αυτών διότι πλήττονται σοβαρά.  

Έχει και οδηγούς ταξί και ιδιοκτήτες έχει και εκμετάλλευση ταξί, είναι τρία διαφορετικά;

Είναι σε διαφορετικούς κωδικούς ΚΑΔ όπως λέγονται. Θέλω να σας πω όμως γιατί μ΄ αρέσει να είμαι πολύ ειλικρινής στην τοποθέτησή μου ότι η εικόνα που παρουσιάζεται σήμερα είναι αυτή. Πολλοί φίλοι μου ταξιτζήδες δεν μπήκαν στην επιστρεπτέα 4, γιατί η εικόνα της αγοράς τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο δεν ήταν τόσο δυσάρεστη όσο τον Νοέμβριο, δηλαδή δεν μπορούσαν να αποδείξουν ότι έχουν μείωση του τζίρου τους πάνω από 20% σε σχέση με το περυσινό δίμηνο Σεπτέμβριο- Οκτώβριο του 2019. Τώρα συνεπώς μπήκαν 10.000 ταξί γιατί αυτοί αποδεδειγμένα είχαν θέμα, αποδεδειγμένα είχαν πρόβλημα, πήραν πάνω από 1.000 ευρώ ο καθένας και τον Ιανουάριο ακριβώς επειδή η κατάσταση είναι χειρότερη τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβρη θα υπάρξει πρόσθετη βοήθεια.

Σχετικά με τις προηγούμενες δηλώσεις για μειωμένα μισθώματα λόγω COVID και τα λάθη τι θα γίνει;

Βοηθήσαμε πάρα πολύ αυτούς ο οποίοι χρησιμοποιούν το ακίνητο, είτε είναι μικρή επιχείρηση, είτε είναι ο εργαζόμενος σε αυτή την επιχείρηση, είτε είναι ο φοιτητής γιος ή κόρη αυτού, αυτούς τους βοηθήσαμε με 40% και το καλοκαίρι στους πληττόμενους κλάδους αυτοί οι οποίοι έχουν κλείσει με κυβερνητική εντολή. Μέχρι και τον Οκτώβριο πήγαμε να βοηθήσουμε και τους ιδιοκτήτες ακινήτων με συμψηφισμούς με φορολογικές υποχρεώσεις. Έγιναν κύριε Χατζή 340.000 δηλώσεις. Από αυτές έχουν πληρωθεί οι 230.000 δηλώσεις, άρα υπάρχουν περίπου 100.000 που δεν έχουν ακόμη συμψηφιστεί, σε 20.000 από αυτές προέκυψαν λάθη και έχουν σταλεί email στους ιδιοκτήτες ακινήτων 

Θα υπάρξουν έκτακτα επιδόματα;

Τα 3 προηγούμενα χρόνια, η χώρα έδινε στο τέλος της χρονιάς ένα μικρότερο, ένα μεγαλύτερο κοινωνικό μέρισμα. Αυτός ήταν ο όρος που είχε καθιερωθεί. Κοινωνικό μέρισμα. Γιατί δινόταν κοινωνικό μέρισμα;

Δινόταν διότι η χώρα είχε υπερπλεονάσματα.

Και μάλιστα περισσότερα και από τους στόχους. Έρχονταν συνεπώς οι διαδοχικές κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας και μοίραζαν αυτό, και διένειμαν αυτό το μέρισμα στο τέλος της χρονιάς, ανάλογα με τις επιλογές που έκανε η κάθε κυβέρνηση. Φέτος που μιλάμε επί μήνες η ελληνική Πολιτεία, τρέχει με δαπάνες παραπάνω από έσοδα. Ξέρετε πολύ καλά και το έχετε αναδείξει πολλές φορές ότι ουσιαστικά η οικονομία υπολειτουργεί, πολλοί κλάδοι είναι κλειστοί, πολλές αναστολές έχουν δοθεί φορολογικές και ασφαλιστικές για το 2021, άρα η χώρα έχει μειωμένα έσοδα. Και ενώ έχει μειωμένα έσοδα καταβάλει κανονικά μισθούς, καταβάλει κανονικά συντάξεις, καταβάλει αυξημένα επιδόματα, προσθέτει επιδόματα ανεργίας και τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο σε 123.000 συμπατριώτες μας, καταβάλει έκτακτη ενίσχυση σε 130.000 μακροχρόνια ανέργους, καταβάλει έκτακτο βοήθημα σε 482.000 δικαιούχους ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, πλήρωσε προχθές 300.000 εργαζόμενους που έκλεισαν οι επιχειρήσεις τους άρα έχουν αποζημιώση ειδικού σκοπού. Με λίγα λόγια τι σας λέω, ότι έχουμε πάρει στην πλάτη μας τη λειτουργία σχεδον του συνόλου της οικονομίας, όπως και οφείλουμε να το κάνουμε σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Αλλά αντιλαμβάνεστε ότι έχουμε λιγότερα έσοδα για να καλύψουμε περισσότερες δαπάνες. Και αυτό πρέπει να το κάνουμε με μεγάλη υπευθυνότητα και διορατικότητα όταν δεν ξέρουμε ακόμα πόσο θα κρατήσει η υγειονομική κρίση και πρέπει να έχουμε όπλα και για την επόμενη μέρα.

Το πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ θα συνεχιστεί μετά τον Δεκέμβριο;

Το 2021 προβλέπονται 7,5 δισ ευρώ για την ενίσχυση της οικονομίας, νοικοκυριών και επιχειρήσεων απόρροια της υγειονομικής κρίσης. Ένα κομμάτι αυτού θα είναι οι επιστρεπτέες προκαταβολές το ΄21. Εκτιμούμε ότι θα υπάρχουν τουλάχιστον δύο επιστρεπτέες προκαταβολές. Ένα άλλο κομμάτι θα είναι για τη στήριξη της δημόσιας υγείας ανάλογα τις ανάγκες που θα προκύψουν και ένα άλλο κομμάτι, μπορεί να υπάρχουν και άλλες ενότητες απλώς σας βάζω τους μεγάλους τίτλους, θα είναι οι εργαζόμενοι. Το πώς θα βοηθήσουμε τους εργαζόμενους εσκεμμένα δεν το βάλαμε στον προϋπολογισμό, γιατί αυτή τη στιγμή δεν ξέρω ποιες θα είναι οι επιλογές της κυβέρνησης στο υγειονομικό πεδίο. Για παράδειγμα αν κάποιοι κλάδοι είναι κλειστοί κάποιο διάστημα τον Ιανουάριο, είδαμε ότι για κάποιους κλάδους αυτό θα επεκταθεί μέχρι το Πάσχα, εκεί προφανώς θα υπάρχει αποζημίωση ειδικού σκοπού. Διότι με κυβερνητική εντολή έχει κλείσει η επιχείρηση άρα πρέπει να βοηθήσουμε τον εργαζόμενο. Το ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ είναι ένα πρόγραμμα το οποίο σταθερά θα υλοποιείται. Άρα ο τρόπος με τον οποίο θα βοηθήσουμε τους εργαζόμενους εξαρτάται από τις επιλογές της κυβέρνησης στο υγειονομικό επίπεδο. Εμείς ακολουθούμε τις επιλογές, τις ορθές επιλογές στο υγειονομικό πεδίο έτσι ώστε να στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Συγκρατήστε όμως γιατί θα έχει αξία, αυτό \θα το δούμε το ΄21,  7,5 δισ για να βοηθήσουμε την κοινωνία, αυτό αν προσθέσετε και τα 24 δισεκατομμύρια ευρώ που φέτος δίνουμε, μας κάνουν 31,5, όσο είναι το ταμείο ανάκαμψης για την επόμενη πενταετία- εξαετία.

Συσσωρεύονται πολλά χρέη με τις αναστολές. Υπάρχει μία σκέψη διαγραφής μέρους των χρεών εφόσον δημιουργήθηκαν χωρίς την ευθύνη των φορολογουμένων και των επιχειρήσεων; Θα υπάρξουν ενδεχομένως μεγαλύτερες παρατάσεις ή δόσεις κύριε υπουργέ;

Εξηγούμε. Σήμερα που μιλάμε τι έχουμε κάνει; Όποιες οφειλές δημιουργήθηκαν την περίοδο του κορωνοϊού έχουν πάει για μετά τον Απρίλιο του 2021. Αυτές έχουν πάει σε 12 άτοκες δόσεις άρα δεν χρειάζεται ο πολίτης τον Απρίλιο να πληρώσει  ή σε 24 με ένα χαμηλό επιτόκιο. Αυτή είναι μια ημερομηνία που έχουμε θέσει με τα σημερινά δεδομένα. Στην προηγούμενη επικοινωνία μας το καλοκαίρι θυμάστε τι με ρωτούσατε; Στις αρχές. Με ρωτούσατε τον Σεπτέμβριο μπορούν οι πολίτες να τα πληρώσουν όλα; Και ο Σεπτέμβριος έγινε Απρίλιος. Άρα σήμερα δεν μπορώ να σας τοποθετηθώ για τον μήνα Απρίλιο και μετά αν δεν έχουμε τα δεδομένα στην οικονομία τότε. Όμως οι υποχρεώσεις που δημιουργήθηκαν στον Covid  πήγαν από τον Απρίλιο και μετά. Δεύτερον.  Δόσεις οι οποίες χάθηκαν σε ρυθμισμένες οφειλές, έχουν πάει στο τέλος της ρυθμιζόμενης περιόδου. Έχει κάποιος 120 δόσεις; Έρχονται και προστίθενται, δυο, τρεις. μια, τέσσερις δόσεις στο τέλος της περιόδου δηλαδή μετά από κάποια χρόνια. 

Τρίτη παρατήρηση. Οφειλές οι οποίες δημιουργούνται τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο, χθες βγάλαμε και ανακοίνωση, ουσιαστικά μετατίθενται. Γιατί ακριβώς συνεχίζονται οι επιλογές της κυβέρνησης περιορισμού της λειτουργίας της οικονομίας. Τέταρτον, στα δάνεια, στις δανειακές υποχρεώσεις των πολιτών υπήρχε πρόσφατη απόφαση για επέκταση μέχρι τον Μάρτιο υπό την προϋπόθεση ότι κάποιος εξαντλεί το εννιάμηνο των ρυθμίσεων του με την τράπεζα. Πέμπτη πρωτοβουλία, υπάρχει το σχέδιο ΓΕΦΥΡΑ το οποίο υλοποιείται για κόκκινους και πράσινους δανειολήπτες, για πρώτη φορά η χώρα επιβραβεύει τη συνέπεια. Ερχόμαστε και καλύπτουμε ως κρατικός προϋπολογισμός το μεγαλύτερο κομμάτι της δόσης του πολίτη. Άρα αυτές οι πρωτοβουλίες που έχουμε πάρει σήμερα προκειμένου να διευκολύνουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην μετάβασή τους στην επόμενη ημέρα. 

Πάμε καλύτερα από άλλες χώρες στην αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων από την πανδημία;  

Παρατηρούμε και δεν είναι εμείς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι ευρωπαϊκοί φορείς, ότι η Ελλάδα εμφανίζει τη δεύτερη μικρότερη μείωση απασχόλησης, μέσα στην υγειονομική κρίση. Γιατί; Γιατί ήρθαμε και συνδέσαμε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία με διατήρηση θέσεων απασχόλησης για ένα χρονικό διάστημα. Ας πούμε η επιστρεπτέα 4 είναι για διατήρηση θέσεων απασχόλησης μέχρι τον Μάρτιο του ΄21, η επιστρεπτέα 5 θα είναι για διατήρηση θέσεων απασχόλησης μέχρι τον Ιούνιο του 2021, προσδοκώντας ότι μετά θα αρχίσει να επανέρχεται η κανονικότητα, άρα θα αρχίσει η παραγωγική λειτουργία της οικονομίας, οπότε έτσι θα βελτιωθούν και τα διαθέσιμα εισοδήματα των πολιτών. Δεν εμφανίζω ούτε ωραιοποιώ μια κατάσταση, ούτε θριαμβολογώ. Θα είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά φέτος και οι πρώτοι μήνες του 2021. Η χώρα θα έχει βαθιά ύφεση και θα έχει διόγκωση της ανεργίας. Εκτιμώ όμως ότι θα είναι σε χαμηλότερα επίπεδα από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο γιατί έγκαιρα πήραμε τα κατάλληλα μέτρα όπως τα αναγνωρίζεται εντός και εκτός Ελλάδος.

Τι θα γίνει με το ζήτημα των νοσηλευτών και των νοσηλευτριών στα ελληνικά νοσοκομεία με τα βαρέα και ανθυγιεινά; Αλλά και με τα επίδομα;

Τα βαρέα και ανθυγιεινά, το αναδείξατε λίγο με ερώτημά σας, είναι μια άσκηση που γίνεται από υπηρεσίες των υπουργείων προκειμένου να έχουμε μια ολιστική άποψη για τα βαρέα και ανθυγιεινά και μέσα στο 2021 θα είμαστε σε θέση να πούμε που θα υπάρχουν βαρέα ανθυγιεινά αυτό καλύπτει και άλλους κλάδους.

Για αυτούς όπως αντιλαμβάνεστε, πόσο δύσκολη είναι η άσκηση και πόσο σοβαρότητα και πόσο υπευθυνότητα απαιτείται από όλους μας. Θα σας πω συνεπώς ότι στο κομμάτι του ιατρικού προσωπικού, ας μην επικεντρωθούμε μόνο στους νοσηλευτές υπάρχουν και οι γιατροί υπάρχει εάν κομμάτι διοικητικό

Θέλω να σας πω συνεπώς ότι όταν η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να κάνει κάτι για αυτούς που αποδεδειγμένα αυτή την κρίση, έβαλαν πλάτη θα το πράξει.

(από εφημερίδα Νεολόγος των Πατρών)

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα