Ο Χαράλαμπος Γώγος στο “Νεολόγο”: Το Καρναβάλι μπορεί να περιμένει – Αποκλιμάκωση στο δεύτερο 15ημερο του Δεκεμβρίου

05.12.2020 / 10:34
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
gogos-1

Συνέντευξη στον Αλέξανδρο Κογκόλη

Για την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στο Ε.Σ.Υ., για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας σε σχέση με τον κορωνοϊό, για το πότε θα βγούμε οριστικά από την καραντίνα, για τα Χριστούγεννα και το καρναβάλι με φόντο το Πάσχα και το… καλοκαίρι, μιλά στο «Νεολόγο» ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών – Λοιμωξιολόγος και ένας εκ των «στρατηγών» της μάχης κατά του νέου ιού, Χαράλαμπος Γώγος.

ΕΡ.:  Κύριε Γώγο, γιατί, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, η Αχαΐα και η Δυτική Ελλάδα έχουν βεβαρυμμένο επιδημιολογικό φορτίο, αφού ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει μεν σταθερός και διψήφιος καθημερινά, δεν έχει όμως εκραγεί;

ΑΠ.: Υπάρχει στη Δυτική Ελλάδα ακόμα επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο σε σχέση με τον καθημερινό αριθμό κρουσμάτων, αλλά και με τη σχέση θετικών τεστ που κυμαίνονται στη περιοχή μας γύρω στα 10 ανά 100.000 πληθυσμού. Υπάρχει επίσης, μεγάλο φορτίο στο σύστημα υγείας μια και έχουμε μεγάλο αριθμό νοσηλευομένων στις κλίνες COVID αλλά και σχεδόν πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ COVID. Αυτές οι παράμετροι οδηγούν στην ανάγκη αυστηρής τήρησης των μέτρων, ούτως ώστε να βελτιωθούν και να μην έχουμε επιδείνωση, με δεδομένη την ιδιότητα του ιού να διασπείρεται εύκολα και να ανατρέπει τα δεδομένα

ΕΡ.:  Καθημερινή ερώτηση από τα χείλη των πολιτών πότε θα αρθεί εντελώς η καραντίνα. Από τί εξαρτάται; Τι δείχνουν τα επιδημιολογικά δεδομένα σε πανελλαδική κλίμακα;

ΑΠ.: Τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν επιπέδωση αλλά και μια μικρή ύφεση της επιδημιολογικής καμπύλης πανελλαδικά, παράλληλαόμως το σύστημα υγείας εξακολουθεί να πιέζεται πολύ και θα χρειαστούν μία έως δύο εβδομάδες, ελπίζω, για να δούμε βελτίωση και στις παραμέτρους της νοσηλείας, διασωλήνωσης και θανάτων.

Επομένως πρώτιστο μέλημα αυτή τη στιγμή είναι η στήριξη των Νοσοκομείων μας και των ΜΕΘ και σε δεύτερο επίπεδο, η άρση της καραντίνας η οποία πρέπει να ακολουθήσει όταν αρχίσει να εκτονώνεται η πίεση στο σύστημα υγείας.

Ελπίζω μετά το δεύτερο 15ήμερο του Δεκεμβρίου να μπορέσουμε να αποκλιμακώσουμε με μεγάλη προσοχή κάποια από τα περιοριστικά μέτρα. Μέλημα είναι η εξισορρόπηση των αναγκών της κοινωνίας και οικονομίας με την ασφαλέστερη υγειονομική διαχείριση.

ΕΡ.: Πως θα κάνουμε Χριστούγεννα; Προβλέπεται άνοιγμα της εστίασης και της αγοράς;

ΑΠ.: Τα φετινά Χριστούγεννα πρέπει να είναι διαφορετικά από αυτά που γνωρίζουμε. Πρέπει να τα γιορτάσουμε με ασφάλεια, σε στενές οικογενειακές συναθροίσεις και με μεγάλη προσοχή στα μέτρα προστασίας. Βασική φροντίδα μας πρέπει να είναι η προστασία των ηλικιωμένων και ευάλωτων ομάδων καθώς και η αποφυγή έκθεσης σε άτομα με συμπτώματα συμβατά με νόσο του αναπνευστικού. Το άνοιγμα οποιασδήποτε δραστηριότητος σχετικής με την αγορά ή την εστίαση πρέπει να είναι περιορισμένο και με μεγάλη προσοχή και αυστηρή με τήρηση των μέτρων.

ΕΡ.: Να ελπίζουμε σε Καρναβάλι το 2021, με τον ερχομό του εμβολίου και συγχρόνως με μια καλύτερη επιδημιολογική εικόνα;

ΑΠ.: Το καρναβάλι μπορεί να περιμένει έναν ακόμα χρόνο, αν χρειαστεί και τα επιδημιολογικά δεδομένα παραμείνουν επιβαρυμένα. Ας περιμένουμε την ανάσα που θα δώσουν τα εμβόλια τόσο στη νοσηρότητα και θνητότητα όσο και την επίτευξη σημαντικού βαθμού συλλογικής ανοσίας.

ΕΡ.: Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα εξόδου από την υγειονομική κρίση; Πως εκτιμάτε ότι θα είναι η συνθήκη το Πάσχα; Να έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας σαφή εκτόνωση το καλοκαίρι;

ΑΠ.: Πρέπει να προχωρήσουμε στον καλύτερο δυνατό έλεγχο της πανδημίας με απόλυτη εφαρμογή των μέτρων μετά την αποκλιμάκωση των περιορισμών, μαζική διενέργεια τεστ, ιδιαίτερα των αντιγονικών που θα προσφέρουν σημαντική βοήθεια και ενίσχυση του συστήματος υγείας σε προσωπικό, εξοπλισμό και υποδομές. Η πανδημία πρέπει να μας δώσει τα αναγκαία διδάγματα για την αντιμετώπιση των  άλυτων και χρονιζόντων προβλημάτων του παρελθόντος και να αναδείξει τη σημασία της Δημόσιας Υγείας. Πιστεύω πως και το Πάσχα και το ερχόμενο καλοκαίρι θα είναι καλύτερο από το προηγούμενο. Αυτό θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από τη σωστή και ενσυνείδητη συμμόρφωση με τις διαμορφούμενες οδηγίες και με την επιτυχία του εμβολιασμού.

(από την εφημερίδα Νεολόγος των Πατρών)

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα