Ο Μπλίνκεν ακύρωσε τη συνάντηση με Λαβρόφ για την Ουκρανία: «Δεν έχει νόημα»

23.02.2022 / 7:16
blinken_lavrov

Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας απόφασης να αναβληθεί μια πολυαναμενόμενη συνάντηση επιβεβαιώθηκε: ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν ακύρωσε τη συνάντησή του με τον ομόλογό του της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, για την Ουκρανία. Και την ακύρωσε γιατί δεν είχε νόημα να γίνει πια.

Η συνάντηση του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ και εκείνου της Ρωσίας για την κρίση στην Ουκρανία επρόκειτο να γίνει αύριο (24.02.2022) στη Γενεύη αλλά η απόφαση της Μόσχας να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των δύο αποσχισθεισών αυτοανακηρυγμένων Λαϊκών Δημοκρατιών στην ανατολική Ουκρανία, έφερε τα πάνω κάτω.

Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι η εξέλιξη είναι «εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία».

«Τώρα που βλέπουμε ότι η εισβολή άρχισε και ότι η Ρωσία απέρριψε καθαρά τη διπλωματία, δεν έχει κανένα νόημα μια συνάντηση σε αυτό το στάδιο», δήλωσε ο Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ουκρανό ΥΠΕΞ, Ντμίτρο Κουλέμπα.

«Δεν θα επιτρέψουμε στη Ρωσία να χρησιμοποιεί τη διπλωματία ως προκάλυψη ενώ την ίδια στιγμή ταχύνει το βήμα της στον δρόμο της σύγκρουσης και του πολέμου», πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Δήλωσε πάντως διατεθειμένος να συνεχίσει τις διπλωματικές προσπάθειες «αν η Ρωσία είναι έτοιμη να λάβει επαληθεύσιμα μέτρα για να αποδείξει στη διεθνή κοινότητα (…) πως μιλάει σοβαρά όταν αναφέρεται σε αποκλιμάκωση και εξεύρεση διπλωματικής λύσης».

«Αν η Μόσχα αλλάξει συμπεριφορά, είμαι διατεθειμένος να συζητήσω», πρόσθεσε. Όμως η Ρωσία «πρέπει να δείξει ότι μιλάει σοβαρά. Οι τελευταίες 24 ώρες έδειξαν το ακριβώς αντίθετο», επέμεινε.

Ο Αμερικανός υπουργός διεμήνυσε ότι οι οικονομικές κυρώσεις που ανακοίνωσε νωρίτερα ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεν θα είναι οι τελευταίες εάν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πραγματώσει τις απειλές του εναντίον της Ουκρανίας.

«Σε κάθε νέα κλιμάκωση από μέρους της Ρωσίας, θα αντιδρούμε με νέα ταχύτατα και σκληρά μέτρα, σε συντονισμό με τους συμμάχους μας, επιπλέον αυτών που ανακοινώθηκαν», προειδοποίησε.

Ο Ντμίτρο Κουλέμπα από την πλευρά του εξήρε την προσέγγιση της επιβολής διεθνών κυρώσεων «κατά κύματα». «Αυτό είναι κάτι που μπορεί να έχει αποτέλεσμα, αν συνεχιστεί κι έχει διάρκεια», είπε.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν πρέπει επ’ ουδενί να θεωρήσει ότι η πίεση έφθασε στην οροφή της κι ότι «δεν μπορεί να τιμωρηθεί περαιτέρω», πρόσθεσε. «Η πίεση πρέπει να συνεχίσει να αυξάνεται. Και εάν αυτό σημαίνει συχνές ανακοινώσεις νέων κυρώσεων, θα είμαστε ικανοποιημένοι».

Καμία περίπτωση Συνόδου Κορυφής

Εκτός από τη συνάντηση Μπλίνκεν – Λαβρόφ που δεν θα γίνει, δεν πρόκειται να γίνει ούτε και η Σύνοδος Κορυφής Μπάιντεν – Πούτιν, μια μεσολαβητική προσπάθεια του Εμανουέλ Μακρόν.

«Ασφαλώς» δεν σχεδιάζεται σύνοδος κορυφής των προέδρων των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν «σε αυτό το στάδιο», ξεκαθάρισε ο Λευκός Οίκος, μετά την ανακοίνωση του Άντονι Μπλίνκεν πως ακυρώθηκε η συνάντηση που θα είχε με τον Σεργκέι Λαβρόφ, η οποία υποτίθεται πως θα ήταν προπαρασκευαστική.

«Σε αυτό το σημείο ασφαλώς δεν σχεδιάζεται», όπως το έθεσε η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας, η Τζεν Ψάκι, συμπληρώνοντας ότι θα απαιτείτο να υπάρξει αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία για να οργανωθεί τέτοια σύνοδος κορυφής.

Η Σύνοδος Κορυφής ΗΠΑ – Ρωσίας για την Ουκρανία ήταν με μεσολαβητική προσπάθεια του Εμανουέλ Μακρόν.ω

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα