Ο… big brother στην Ανδραβίδα – Θα… πετάει για παρακολουθήσεις, διασώσεις, φωτιές 

19.03.2023 / 9:15
DRONE

Θωρακίζεται επιπλέον η Μονάδα με drone-γίγαντα από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως το… μεγάλο μάτι της 117 Πτέρυγας Μάχης και να μετεξελιχθεί σε στρατηγικό της σύμμαχο.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΓΚΟΛΗΣ

ALEXKOGKOLIS@HOTMAIL.COM

Ένα υπερσύγχρονο drone διαθέτει πλέον η 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα, το οποίο παρέλαβε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Η Μονάδα θα διαθέτει επιπλέον φύλαξη, τόσο τη μέρα όσο και τη νύχτα, ενώ το drone θα χρησιμοποιείται σε παρακολουθήσεις, φωτιές, διασώσεις και οποιαδήποτε άλλη έκτακτη ανάγκη.

Υψηλές επιχειρησιακές δυνατότητες

Είναι προφανές ότι η διαρκής ενδυνάμωση της τεχνογνωσίας ισχυροποιεί τη Μονάδα, ενώ το μηχάνημα θα χειρίζεται -κατόπιν νέας σχετικής εκπαίδευσης- ειδικός χειριστής. Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος προσφέρει υψηλές επιχειρησιακές δυνατότητες με χαμηλό κόστος και ελάχιστους κινδύνους. Είναι, δε, εξοπλισμένο με ειδικό ηλεκτρονικό σύστημα που μεταφέρει εικόνα και πληροφορίες στο Κέντρο Ελέγχου.

Σύμφωνα με τον Καθηγητή του τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών, Νίκο Καρκαμπιλίδη, ο οποίος μίλησε για τα συγκεκριμένα drones: «Είναι ένας φιλόδοξος σχεδιασμός. Αφορά διαλειτουργικότητα σχετικά με τα δεδομένα που ανταλλάσουν οι πλευρές που το χρησιμοποιούν και κάποια χρήσιμα σενάρια για τον τύπο των χρηστών που έχει πρόσβαση στα δεδομένα. Μπορεί να είναι απλοί πολίτες που ενημερώνονται για επικίνδυνες καταστάσεις, όπως πυρκαγιά, μόλυνση, κλιματική αλλαγή. Μπορεί να είναι οι αρχές που πρέπει να σχεδιάσουν συγκεκριμένες δράσεις».

Η παρουσίαση τους

Υπενθυμίζεται τέλος πως, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στο πλαίσιο του έργου «Συμμαχία για την αποτελεσματική διαχείριση περιβαλλοντικών πόρων –AETHER», διαθέτει drones σε αστυνομία, πυροσβεστική και λιμενικό. Ο στόχος σχεδιάστηκε το 2019 και μέσα σε δύο χρόνια ολοκληρώθηκε η προμήθεια του εξοπλισμού και οι σχετικές προδιαγραφές, ενώ ακολουθεί η εκπαίδευση και η παράδοσή τους. Επιπροσθέτως, σε πρόσφατη εκδήλωση είχαν αναλυθεί οι τεχνικές προδιαγραφές, επιδείχθηκε ο εξοπλισμός, παρουσία εκπροσώπων των σωμάτων ασφαλείας και ακολούθησαν οι παρουσιάσεις επιλεγμένων ομιλητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό σχετικά με την εναέρια κινητικότητα και την ενσωμάτωση σε οποιοδήποτε επίπεδο.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Νεολόγος

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα