Ο ΑΣΟ μετατρέπεται για να δώσει πνοή στις νότιες συνοικίες της Πάτρας

20.05.2023 / 14:00
HPIM5022-scaled-1

Το ερείπιο που γίνεται παλάτι

Ο «Ν» παρουσιάζει όλη τη μελέτη του έργου που έχει ξεκινήσει και το καινούργιο στοιχείο που έχει προκύψει

TOY ANΔΡΕΑ ΚΟΛΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

Σε φάση υλοποίησης είναι η διαμόρφωση των πρώην αποθηκών του ΑΣΟ σε έναν πολυχώρο – κέντρο που αναμένεται να δώσει μια άλλη δυναμική στις νότιες συνοικίες της Πάτρας, αλλά και σε όλη την πόλη. 

Πρόκειται για έναν κέντρο αναψυχής και πολιτισμού που θα αποτελέσει ταυτόχρονα μια κυψέλη αθλητισμού, ψυχαγωγίας και καλλιτεχνικών δράσεων φιλοξενώντας εκεί δεκάδες εκδηλώσεις.

Με λίγα λόγια μια πολιτιστική, κατά βάση δομή, που αυτή τη στιγμή η Πάτρα δεν έχει. Το έργο ως γνωστόν πέρασε από μύρια κύματα, αφού ο πρώτος διαγωνισμός  ακυρώθηκε, στη συνέχεια  επαναδημοπρατήθηκε, οι εργασίες ξεκίνησαν, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν προβλήματα.

Τελευταία μάλιστα (πριν από δεκαπέντε ημέρες περίπου) οι εργασίες σταμάτησαν αφού προέκυψαν κάποια νέα στοιχεία που δεν είχαν ληφθεί υπόψη στην αρχική μελέτη, με αποτέλεσμα να χρειαστεί μια παύση, μέχρι να ξεπεραστούν και οι όποιες γραφειοκρατικές διαδικασίες που πάντα απαιτούνται σε έργα δημόσιας υποδομής όταν προκύπτουν τέτοιου είδους αλλαγές.

Το έργο θα ξεκινήσει ξανά μέσα στις επόμενες ημέρες. Το καινούργιο στοιχείο είναι το ενδεχόμενο κατασκευής κλειστού γηπέδου ή προπονητηρίου στο βορειοδυτικό τμήμα του κτιρίου καθώς εγκρίθηκε  η πρόταση για τροποποίηση του σχεδίου και δεν προβλέπονται πλέον οι ενδιάμεσες κολώνες, οι οποίες ήταν απαγορευτικές.

Οι βασικές αυτόνομες ενότητες

Το έργο  χωρίζεται σε τέσσερις βασικές κατηγορίες που θα αποτελέσουν ισάριθμες αυτοτελείς λειτουργικές ενότητες.  Η πρώτη ενότητα αντιστοιχεί στον χώρο θεατρικών εκδηλώσεων, η δεύτερη ενότητα στους χώρους εκθέσεων, η τρίτη στους χώρους ψυχαγωγία και υπάρχει και αυτή των αθλητικών εγκαταστάσεων.

Για ην εξυπηρέτηση των βασικών ενοτήτων του πολυχώρου, έχει καταρτιστεί ένα αναλυτικό κτιριολογικό πρόγραμμα, έτσι ώστε να αξιοποιηθεί το σύνολο των χώρων του συγκροτήματος.  Το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει πέντε βασικές υποενότητες:

* Τον εκθεσιακό χώρο στο ανατολικό τμήμα του συγκροτήματος. Αποτελείται από τον χώρο κοινού με χωρητικότητα 1,452,30 τετραγωνικά και τον χώρο εγκαταστάσεων με επιφάνεια 451,70 τετραγωνικά.

* Τον χώρο μουσικών και θεατρικών εκδηλώσεων. Εκεί δημιουργείται  ένα μικρό θέατρο για παραστάσεις και συναυλίες. Σε αυτόν περιλαμβάνεται ο χώρος θεατών 704 τετραγωνικών, ο χώρος προσωπικού 99,30 τετραγωνικών, ο χώρος των καλλιτεχνών (καμαρίνια και αποδυτήρια) 136, 90 τετραγωνικών και ο χώρος των εγκαταστάσεων H/M υπολογιστών 9,80 τετραγωνικών.

* Τον χώρο στο βόρειο τμήμα του συγκροτήματος. Ο χώρος αυτός προορίζεται για την δημιουργία κλειστών γηπέδων ή προπονητηρίου.  Αρχικά δεν περιλαμβανόταν στη μελέτη, πλέον αυτό αλλάζει και εξετάζεται από τον ανάδοχο  και την αρχιτεκτονική υπηρεσία του δήμου τι ακριβώς πρόκειται να γίνει.

* Η υποενότητα που περιλαμβάνει τον χώρο ψυχαγωγίας και διοίκησης.  Ο χώρος διοίκησης αντιστοιχεί σε 214 τετραγωνικά μέτρα, ο χώρος ψυχαγωγίας σε 659, 40 τετραγωνικά και σε αυτή την ενότητα περιλαμβάνονται οι χώροι για την εξυπηρέτηση του κοινού 82,80 τετραγωνικά. Υπάρχει επίσης  και ξεχωριστός χώρος για την εγκατάσταση  υπολογιστών 25,80 τετραγωνικά.

* Η υποενότητα των εξωτερικών χώρων του συγκροτήματος που θα αξιοποιηθούν στην κατεύθυνση του νέου αυτού κέντρου αναψυχής και πολιτισμού, με δεντροφυτεύσεις, πράσινο,  τη δημιουργία μιας παιδικής χαράς και γενικότερα με την  κατάλληλη διαμόρφωση για την ανάδειξη του όλου έργου.

Τι θα λειτουργήσει και πού

Σύμφωνα με τον καταρτισμό των μερών του κτιριακού συγκροτήματος  το ανατολικό μέρος του κτιρίου θα χρησιμοποιηθεί για τη φιλοξενία εκθέσεων εικαστικού και φωτογραφικού περιεχομένου, αλλά και για διάφορες συνεδρίες και εκδηλώσεις.

Το δεύτερο μέρος για την υποδοχή θεατρικών παραστάσεων, μουσικών συναυλιών, αλλά και χορευτικών επιδείξεων, ενώ το τρίτο σκέλος είναι για τη δημιουργία χώρων αθλοπαιδείας για την προώθηση του ερασιτεχνικού – μαζικού αθλητισμού.

Το τέταρτο που αναφέρεται στις δράσεις αναψυχής και ψυχαγωγίας περιλαμβάνει μια  βιβλιοθήκη πάνω από 250 τετραγωνικά μέτρα, αίθουσα υπολογιστών για διαδίκτυο και σινεμά, βιβλιοπωλείο και κατάστημα εστίασης και αναψυχής.

Το κτίριο θα έχει δύο κύριες εισόδους, στην ανατολική πλευρά του συγκροτήματος, μια δυτική και μία βόρεια, ενώ σε κάθε μία από αυτές θα υπάρχει και το αντίστοιχο περίπτερο που θα δίνονται προγράμματα που θα αναγράφονται οι εκδηλώσεις που θα φιλοξενούνται στον εκθεσιακό χώρο, στον θεατρικό χώρο και στον χώρο της ψυχαγωγίας.

Το όλο σκεπτικό της μελέτης

Το σκεπτικό της αρχιτεκτονικής μελέτης είναι να προχωρήσουν οι κατάλληλες παρεμβάσεις έτσι ώστε ένα εγκαταλειμμένο βιομηχανικό συγκρότημα να  φιλοξενήσει πολιτιστικές , ψυχαγωγικές  και αθλητικές χρήσεις που είναι εντελώς ξένες με τον αρχικό χαρακτήρα της εγκατάστασης.

Παρόμοιες παρεμβάσεις έχουν γίνει με επιτυχία σε άλλα βιομηχανικά κτίσματα ευρωπαϊκών πόλεων, αλλά και στην ελληνική επικράτεια, εκφράζοντας μία σύγχρονη τάση  που έχει να κάνει με την δημιουργική πολιτιστική βιομηχανία και θέλει την αξιοποίηση των παλιών εργοστασίων, με τα έργα αυτά να αποτελούν έναν συνδετικό κρίκο του τότε στο τώρα, αλλά και στο αύριο.

Το κτιριακό συγκρότημα του πρώην Αυτόνομου Σταφιδοπαραγωγικού Οργανισμού θεωρείται ως ιδανικό λόγω του μεγέθους του και της πολυδιάσπασης του όγκου του για να συστεγάσει ποικίλες και διαφορετικές λειτουργίες αναψυχής και ψυχαγωγίας αλλά και πολιτιστικές δραστηριότητες.

Ζητούμενο είναι διατήρηση του κέντρου ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα και η μακροζωία του ως δομή, ταυτόχρονα με την διάσωση ενός κτιρίου που αποτελεί μνημείο της βιομηχανικής κληρονομιάς της Πάτρας.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα


max fm