Ο ASEAN καταδικάζει την αεροπορική επιδρομή στη Μιανμάρ

13.04.2023 / 9:41
Myanmar

Η προεδρία του Συνδέσμου Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) ανακοίνωσε την Πέμπτη πως ο περιφερειακός οργανισμός «καταδικάζει σθεναρά» την αεροπορική επιδρομή εναντίον χωριού στη Μιανμάρ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, που είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους ως και εκατό άνθρωποι, ανάμεσά τους γυναίκες και πολλά παιδιά, κατά δημοσιογραφικές πληροφορίες.

«Όλες οι μορφές βίας πρέπει να σταματήσουν αμέσως, ειδικά η χρήση βίας εναντίον αμάχων», τόνισε η Ινδονησία, η οποία ασκεί την προεδρία του ASEAN, στην ανακοίνωση Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα.

Η στρατιωτική χούντα που κατέλαβε την εξουσία στη Μιανμάρ με το πραξικόπημα του Φεβρουαρίου του 2021 επιβεβαίωσε την Τετάρτη πως εξαπέλυσε επίθεση εναντίον χωριού, υποστηρίζοντας πως είχε στόχο «τρομοκράτες», αναγνωρίζοντας πάντως πως ανάμεσα στα θύματα «μπορεί να υπήρχαν άνθρωποι με πολιτικά».

«Γινόταν τελετή εγκαινίων γραφείου της Δύναμης Άμυνας του Λαού χθες (Τρίτη) περί τις 08:00 στο χωριό Παζί Γκι. Επιτεθήκαμε στην τοποθεσία αυτή», επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος της στρατιωτικής χούντας, ο Ζάο Μιν Τουν, τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, ορισμένοι από τους νεκρούς ήταν ένστολοι μαχητές, πάντως παραδέχθηκε πως «μπορεί να υπήρχαν άνθρωποι με πολιτικά» στο σημείο όπου έγινε ο βομβαρδισμός, που βοηθούσαν τους «τρομοκράτες».

«Σύμφωνα με πληροφορίες που λάβαμε από το πεδίο, σκοτώθηκαν άνθρωποι όχι μόνο εξαιτίας της δικής μας επίθεσης. Υπήρχαν νάρκες τοποθετημένες από τη Δύναμη Άμυνας του Λαού γύρω από αυτή την περιοχή», είπε ο εκπρόσωπος του καθεστώτος, σύμφωνα με τον οποίο ο βομβαρδισμός έπληξε επίσης αποθήκες πυρίτιδας, πυρομαχικών και ναρκών.

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ο Φόλκερ Τουρκ, τόνισε χθες πως του προκάλεσε «φρίκη» η επίθεση που αποδίδεται στη στρατιωτική χούντα, ενώ ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ζήτησε οι υπεύθυνοι για αυτή να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.

«Φαίνεται πως παιδιά που συμμετείχαν σε χορούς, καθώς και άλλοι άμαχοι, που παρευρίσκονταν σε τελετή ανοίγματος κέντρου στο χωριό Παζί Γκι, στην περιφέρεια Κανμπαλού, είναι ανάμεσα στα θύματα», υπογράμμισε ο κ. Τουρκ σε δελτίο Τύπου που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του.

Τουλάχιστον 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν στην επιδρομή, κατά πληροφορίες που μετέδωσαν η βιρμανική υπηρεσία του BBC, ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Irrawaddy και το Radio Free Asia, όμως διασώστης οργάνωσης ανταρτών μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο για ως και εκατό νεκρούς, προσθέτοντας πως ανάμεσα στα θύματα ήταν γυναίκες και παιδιά.

Προτού γίνει η επίθεση της πολεμικής αεροπορίας στο χωριό, είχαν συγκεντρωθεί δεκάδες κάτοικοι για το άνοιγμα γραφείου τοπικής δύναμης.

Στην περιφέρεια Σαγκάιγκ, κοντά στη Μανταλέι, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Μιανμάρ, προβάλλεται σθεναρή αντίσταση στη στρατιωτική χούντα: εκτυλίσσονται σφοδρές μάχες εκεί εδώ και μήνες.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα