Ο Άγγελος Τσιγκρής ζητά τη δημιουργία Γεωργικής Σχολής στην Αχαΐα

11.01.2021 / 12:47
image

Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο βουλευτής Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας Άγγελος Τσιγκρής κατέθεσε ερώτηση προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Παιδείας, με την οποία ζητά τη δημιουργία Γεωργικής Σχολής (αγροτικής και κτηνοτροφικής) στην Αχαΐα. 

Σύμφωνα με την ερώτηση του Αχαιού βουλευτή:

«Η Αχαΐα αποτελεί νομό με μεγάλη αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγική βάση, αλλά και τόπο που παράγει εξαιρετικής ποιότητας αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα (λάδι, κρασί, λεμόνια, πορτοκάλια, σταφίδα, σταφύλια, πατάτες, καρπούζια, μήλα, βερύκοκα, κεράσια, τυριά,  γάλα, κλπ).

Ενδεικτικά, η Αιγιάλεια φημίζεται για τα κρασιά της, το λάδι, τα εσπεριδοειδή και φυσικά τη μαύρη κορινθιακή σταφίδα. 

Η περιοχή των Καλαβρύτων φημίζεται για την κτηνοτροφική της παραγωγή, τη μοναδικής ποιότητας φέτα και γενικότερα της υψηλής ποιότητας γαλακτοκομικά προϊόντα. 

Η περιοχή της Δυτικής Αχαΐας φημίζεται για τα εξαιρετικά της κηπευτικά, τα αμπέλια, τις πατάτες και τα καρπούζια μοναδικής ποιότητας. 

Ωστόσο, ο αγροτικός και κτηνοτροφικός τομέας στην ευρύτερη περιοχή παραμένει ουσιαστικά στάσιμος για δεκαετίες. 

Οι σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις και οι νέες συνθήκες σε ολόκληρο το φάσμα της παραγωγικής αλυσίδας, καθιστούν απαραίτητη την ειδίκευση και τη συνεχή ενημέρωση στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής. 

Η ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων σε συνδυασμό με την έμφαση στις σύγχρονες και καινοτόμες μεθόδους παραγωγής, θα δώσουν υπεραξία στα τοπικά αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα και διευκολύνοντας την προώθηση τους στις διεθνείς αγορές. 

Παράλληλα, αναμένεται να επιταχυνθεί και η απορροφητικότητα των ευρωπαϊκών κονδυλίων, τα οποία δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην ευφυή γεωργία, την κυκλική οικονομία, την ορθολογική χρήση και εξοικονόμηση των φυσικών πόρων, τις εναλλακτικές μεθόδους καλλιέργειας και την περιβαλλοντική προστασία. 

Τα παραπάνω επιχειρήματα καθιστούν εύλογο και απόλυτα δίκαιο το συλλογικό αίτημα όλων των εμπλεκόμενων φορέων του νομού Αχαΐας, για τη δημιουργία γεωργικής σχολής (αγροτικής και κτηνοτροφικής), που να παρέχει εξειδικευμένες γνώσεις αμπελουργίας και οινολογίας σε πρώτο στάδιο». 

Συγκεκριμένα, ο  Αχαιός βουλευτής ρωτάει τους αρμόδιους Υπουργούς: α) σε ποιες ενέργειες θα προβούν με σκοπό τη δημιουργία γεωργικής σχολής (αγροτικής και κτηνοτροφικής) στην Αχαΐα και β) πότε αναμένεται η λειτουργία της.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα