Ο Άγγελος Τσιγκρής στο “Forum Ανάπτυξης”: Μίλησε για την προσαρμογή της Δικαιοσύνη εν μέσω πανδημίας

05.12.2020 / 20:15
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
unnamed (1)

Στις πρόσφατες νομοθετικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης που προωθούν αποτελεσματικά την επιτάχυνση στην απονομή της Δικαιοσύνης, διευκολύνουν το έργο των δικαστικών λειτουργών και καταπολεμούν τη γραφειοκρατία προς όφελος των πολιτών, αναφέρθηκε ο βουλευτής Αχαΐας της Ν.Δ. και Καθηγητής Εγκληματολογίας Άγγελος Τσιγκρής, στην παρέμβασή του στη διαδικτυακή ημερίδα του «Forum Ανάπτυξης» που διοργάνωσε η εφημερίδα «Σύμβουλος Επιχειρήσεων», σε συνεργασία με τον Δικηγορικό Σύλλογο Πατρών.

Αναλυτικά, ο κ. Τσιγκρής, μιλώντας στην ημερίδα με θέμα «Η προσαρμογή της Δικαιοσύνης, εν μέσω πανδημίας, ως μοχλός ανάπτυξης για την μετά Covid εποχή» υπογράμμισε ότι η «Ελλάδα αντιμετωπίζει σημαντικό πρόβλημα με την καθυστέρηση που παρατηρείται στην απονομή της Δικαιοσύνης, που δημιουργεί μια οιωνοί ατιμωρησία κάποιων ενόχων και μια οιωνοί μη δικαίωση όσων στωικά την περιμένουν».

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αχαιός βουλευτής:

«Σήμερα, φτάνει μια απόφαση στα αστικά δικαστήρια να καταστεί αμετάκλητη κοντά στα 8 με 10 χρόνια! Αυτό δημιουργεί συντριπτικά κατάγματα στην εμπιστοσύνη των πολιτών στο θεσμό της Δικαιοσύνη, στο Κράτος Δικαίου και στους λειτουργούς της».

Παραθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία για τη διάσταση αυτού του προβλήματος, ο Άγγελος Τσιγκρής σημείωσε ότι η χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει υποστεί 894 καταδίκες, εκ των οποίων το 65% αφορά στην καθυστέρηση στην απονομής της Δικαιοσύνης! Γεγονός, που κατατάσσει τη χώρα μας στην καθόλου προνομιούχα 3η θέση ανάμεσα στα 48 συνολικά κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ενώ την ίδια στιγμή, όπως είναι ευνόητο, οι συνθήκες της πανδημίας καθιστούν ακόμα εντονότερο το πρόβλημα, με κλειστά δικαστήρια, αναβολές υποθέσεων και μετάθεση υποθέσεων για το μέλλον».

Όπως τόνισε ο βουλευτής Αχαΐας της Ν.Δ. Άγγελος Τσιγκρής:

«H Κυβέρνηση κάνει βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση για την επίλυση αυτής της κατάστασης. Το πρόβλημα σίγουρα δεν θα λυθεί σήμερα, αλλά όμως θα λυθεί αν πάρουμε σήμερα την απόφαση. Και η Κυβέρνηση την πήρε χθες!

Tο τελευταίο μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, που είχα την τιμή να εισηγηθώ στη Βουλή, επιταχύνει την εκδίκαση 100.000 εκκρεμών υποθέσεων του γνωστού ως Νόμου Κατσέλη, που αρχικά είχαν προσδιοριστεί να εκδικαστούν ακόμα και μέχρι το 2032!

Πλέον συντομεύονται οι διαδικασίες, γίνονται πολύ πιο γρήγορες και απλές οι διαδικασίες, αντιμετωπίζεται η γραφειοκρατία. Μέσω ψηφιακής πλατφόρμας οι πολίτες θα μπορούν στο εξής να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα τραπεζικά-φορολογικά έγγραφα και μάλιστα ανέξοδα, χωρίς να στοιβάζονται σε ουρές και να χάνουν πολύτιμο χρόνο, δίχως αιτήσεις και καταβολή παραβόλων».

Τέλος, ο Άγγελος Τσιγκρής δεν παρέλειψε να κάνει ειδική μνεία και στο καθεστώς τηλεδιάσκεψης που θεσμοθετεί ο πρόσφατα ψηφισθείς νόμος του Υπουργείου Δικαιοσύνης, με την εξ αποστάσεως συνεδρίαση των Δικαστικών Συμβουλίων, καθώς και των συλλογικών οργάνων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, κάτι που επιτέλους εξασφαλίζει το νομοσχέδιο, ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα του δικηγορικού σώματος.

Ο βουλευτής Αχαΐας της Ν.Δ. Άγγελος Τσιγκρής, κλείνοντας την παρέμβασή του στο διαδικτυακό “Forum Ανάπτυξης”, δεν παρέλειψε να απονείμει τα εύσημα στη διοργανώτρια εφημερίδα «Σύμβουλος Επιχειρήσεων» αλλά και προσωπικά στον εκδότη του Παναγιώτη Γιαλένιο, για την προώθηση και ανάδειξη των ζητημάτων της περιοχής μέσω των σχετικών ημερίδων και συνεδρίων που εδώ και τόσα χρόνια διοργανώνει με μεγάλη επιτυχία._

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα