Ο Άγγελος Τσιγκρής φέρνει στη Βουλή την ενίσχυση του επαρχιακού τύπου

16.11.2020 / 12:05
unnamed

Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο βουλευτής Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας Άγγελος Τσιγκρής κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών, με την οποία ζητά τη λήψη μέτρων ενίσχυσης του επαρχιακού τύπου.

Σύμφωνα με την ερώτηση του Αχαιού βουλευτή:

«Οι επιπτώσεις της πανδημικής κρίσης πλήττουν καίρια την πλειοψηφία των έντυπων –ημερήσιων και εβδομαδιαίων- μέσων ενημέρωσης σε περιφερειακό επίπεδο, καθώς έχει περιοριστεί σημαντικά η κυκλοφορία των εφημερίδων, ενώ παράλληλα καταγράφεται σημαντική πτώση στα έσοδα από τις διαφημίσεις.

Σύμφωνα με την Ένωση Δημοσιογράφων Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου (ΕΔΙΠΤ), η επιβολή της ειδικής εισφοράς του 2% επί του τζίρου των εφημερίδων, υπέρ του ασφαλιστικού ταμείου ΕΔΟΕΑΠ, ζημίωσε τις επιχειρήσεις τους -χωρίς μάλιστα να υπάρξουν αντισταθμιστικά οφέλη- όπως συνέβη με άλλα μέσα ενημέρωσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο επαρχιακός τύπος της χώρας δοκιμάστηκε έντονα την περίοδο της πολυετούς οικονομικής κρίσης και πλέον οι οικονομικές αντοχές του κλάδου είναι εξαιρετικά περιορισμένες.

Συνεπώς, η επαναφορά της επιδότησης για την ταχυδρόμηση των εντύπων μέσω των Ελληνικών Ταχυδρομείων (ΕΛ.ΤΑ.), η συνολική ένταξη των περιφερειακών εφημερίδων στο Μητρώο Περιφερειακού Τύπου και η αναλογική συμμετοχή ολόκληρου του επαρχιακού τύπου στα προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης, αποτελούν μέτρα καθοριστικής σημασίας για την εξασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας και της προοπτικής του συγκεκριμένου επαγγελματικού κλάδου».

Συγκεκριμένα, ο Αχαιός βουλευτής ρωτάει τον Υπουργό Οικονομικών, σε ποιες ενέργειες θα προβεί με σκοπό: α) τη λήψη μέτρων ενίσχυσης των περιφερειακών μέσων ενημέρωσης και β) την ενσωμάτωση του συνόλου του επαρχιακού τύπου στα προγράμματα οικονομικής στήριξης._

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα