Ο Άγγελος Τσιγκρής φέρνει στη Βουλή τα μέτρα στήριξης του κλάδου του βιβλίου

07.12.2020 / 12:09
unnamed

Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο βουλευτής Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας Άγγελος Τσιγκρής κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών, με την οποία ζητά τη λήψη μέτρων στήριξης του κλάδου του βιβλίου. 

Σύμφωνα με την ερώτηση του Αχαιού βουλευτή:

«Τα βιβλιοπωλεία και οι εκδοτικοί οίκοι, περιλαμβάνονται στους επαγγελματικούς κλάδους που δέχθηκαν μεγάλο οικονομικό πλήγμα κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το χρονικό διάστημα που εφαρμόστηκαν τα έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση του πρώτου κύματος της πανδημικής κρίσης, η έκδοση των νέων τίτλων μειώθηκε κατά 23%. 

Σε πρώτη φάση, η ενίσχυση του συγκεκριμένου επαγγελματικού κλάδου μπορεί να επιτευχθεί μέσω της απευθείας επιδότησης της παραγωγής βιβλίων για την άνοιξη του 2021, όπως ακριβώς συνέβη στην Ιταλία και τη Γερμανία. 

Συγκεκριμένα, θα μπορούσαν να επιδοτηθούν οι νέοι τίτλοι που θα εκδοθούν από 1.1.2021 έως 31.3.2021. 

Επίσης, η απευθείας επιδότηση της ψηφιοποίησης των υπηρεσιών των βιβλιοπωλείων -συμπεριλαμβανομένης και της διαφημιστικής τους δαπάνης- είναι απαραίτητη για την αναβάθμιση των ψηφιακών τους παροχών, στο πλαίσιο του ταχύτατου ψηφιακού μετασχηματισμού που εξελίσσεται στον κλάδο του ηλεκτρονικού εμπορίου. 

Επιπρόσθετα, η εφαρμογή μέτρων όπως η επιστροφή του πιστωτικού ΦΠΑ στους Κ.Α.Δ. που αφορούν το βιβλίο, η θέσπιση μηδενικού ΦΠΑ στα βιβλία με άμεση μηνιαία επιστροφή του ΦΠΑ παραγωγής στους εκδότες, καθώς και η εξίσωση του ΦΠΑ των διαδικτυακών συγγραμμάτων με τον ΦΠΑ των έντυπων εκδόσεων, αναμένεται να βοηθήσουν σημαντικά το συγκεκριμένο κλάδο. 

Τέλος, η λήψη έμμεσων μέτρων στήριξης, όπως ο εμπλουτισμός των σχολικών βιβλιοθηκών -με την αγορά νέων συγγραμμάτων- αναμένεται να λειτουργήσουν θετικά στην αγορά του βιβλίου». 

Συγκεκριμένα, ο Αχαιός βουλευτής ρωτάει τον Υπουργό Οικονομικών, σε ποιες ενέργειες θα προβεί με σκοπό: α) τη λήψη μέτρων στήριξης του κλάδου του βιβλίου και β) πότε αναμένεται να εφαρμοστούν τα συγκεκριμένα μέτρα._

____________________

Ο δικηγόρος Άγγελος Τσιγκρής διδάσκει Εγκληματολογία στην Ελλάδα και την Κύπρο. Έχει διατελέσει γενικός γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, εκπρόσωπος της Ελλάδας στη Μόνιμη Επιτροπή Επιχειρησιακής Συνεργασίας για την Εσωτερική Ασφάλεια στην Ευρώπη (COSI) του Συμβουλίου της ΕΕ και στη Μόνιμη Αντιπροσωπία του ΟΗΕ για την Πρόληψη του Εγκλήματος και την Ποινική Δικαιοσύνη. 

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ:

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα