Ο Ανδρέας Ζιώγκας στη «μάχη» του μεροκάματου-Μοιράζει ελπίδα με τα λαχεία του

07.01.2023 / 20:00
ZIOGKAS

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ Π.ΚΟΛΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

antrekoll@hotmail.com

Έχετε περάσει σίγουρα μια βόλτα από το χριστουγεννιάτικο χωριό, στην πλατεία Γεωργίου. και ασφαλώς θα έχετε παρατηρήσει τους ανθρώπους που βρίσκονται εκεί για να βγάλουν το μεροκάματο.Τους φωτογράφους, τους κυρίους με τα μπαλόνια, την κυρία με το μαλλί της γριάς, τον γέροντα με τα κάστανα και τα ποπ κορν και τόσους ακόμα. Κάθε άνθρωπος από αυτούς έχει τη δική του ιστορία και βρίσκεται εκεί στο χωριό για τους δικούς του λόγους.Ο «Νεολόγος» των Πατρών γνώρισε έναν από αυτούς. Πρόκειται για ένα νέο παιδί, τον Ανδρέα Ζιώγκα, που πουλάει πρωτοχρονιάτικα κρατικά λαχεία τα οποία αυτές τις μέρες ο κόσμος αγοράζει σαν έθιμο, έτσι για το καλό του νέου έτους.

Από την Πάτρα στην Λάρισα

Ο νεαρός λαχειοπώλης είναι από τις περιπτώσεις εκείνες που επιβεβαιώνουν όσους λένε ότι η νέα γενιά σε αυτή την χώρα που ζούμε έχει να δώσει πολλά, με την εργατικότητά της,  και γενικότερα με τον αγώνα που κάνει για ένα καλύτερο αύριο, τόσο σε ατομικό, όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.Ο Ανδρέας Ζιώγκας είναι ένα παιδί που έχει ολοκληρώσει τις σπουδές του στην σχολή Τουριστικών Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας, στην Λάρισα και ζει από τότε εκεί, μαζί με την κοπέλα του. Θα αναρωτιέστε τι κάνει στην Πάτρα και ακόμα περισσότερο τι δουλειά έχει να πουλάει λαχεία γιορτινές μέρες στην πλατεία Γεωργίου.«Έχω έρθει στην Πάτρα για να κάνω γιορτές μαζί με τους δικούς μου αφού εδώ έχω μεγαλώσει και είπα να βρω έναν τρόπο για να βγάλω κάποια χρήματα για να συμπληρώσω ορισμένα από τα έξοδα που έχω στη Λάρισα. Πήρα έτσι τα λαχεία, ήρθα στην πλατεία Γεωργίου και να είμαι…» μας απαντάει ο ίδιος.

Κάθε καλοκαίρι για σεζόν σε νησιά

Η ιστορία του όμως δεν τελειώνει εδώ. Η βασική του προτεραιότητα ως ένας απόφοιτος της συγκεκριμένης σχολής είναι οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και γενικότερα ο τουρισμός. Για αυτό εδώ και αρκετά καλοκαίρια πηγαίνει για σεζόν σε διάφορα νησιά, κάνοντας δουλειές που σχετίζονται με τις σπουδές του.«Το καλοκαίρι που μας πέρασε εργαζόμουν σε ένα 5άστερο ξενοδοχείο στη Σκιάθο. Ήμουν στο τμήμα υποδοχής και ήταν μια αρκετά καλή εμπειρία για μένα πάνω σε αυτό που θέλω να ακολουθήσω.Έχω δουλέψει τα περασμένα καλοκαίρια σε διάφορα νησιά, ενώ φυσικά σε αυτές τις δουλειές δεν ήμουν πάντοτε στην υποδοχή. Έχω κάνει τα πάντα πάνω στα τουριστικά επαγγέλματα, ακόμα και σερβιτόρος».

Ο τουρισμός έχει μέλλον και ελπίδα

Για τον νεαρό καμία δουλειά άλλωστε δεν είναι ντροπή και φυσικά ούτε αυτή που κάνει εδώ στην Πάτρα. «Η Σκιάθος είναι ένα όμορφη νησί με ποιοτικό τουρισμό.  Ελπίζω  έτσι να συνεχίσω και τη νέα καλοκαιρινή σεζόν εκεί, αλλά αυτό δεν είναι κάτι που μπορώ να το ξέρω από τώρα.Ο τουρισμός θεωρώ ότι είναι ένας από τους ελάχιστους κλάδους στην Ελλάδα που έχει μέλλον και μαζί με την ναυτιλία αποτελούν τους δύο βασικούς πυλώνες της οικονομίας στους οποίους η χώρα έχει προοδεύσει και είναι μπροστά.Οπότε είναι λογικό να συνεχίσω την επαγγελματική μου σταδιοδρομία πάνω σε αυτόν τον τομέα. Το τι ακριβώς όμως θα κάνω και αν αργότερα προσπαθήσω να δημιουργήσω κάτι δικό μου, αυτό θα φανεί στην πορεία, δεν μπορώ να το ξέρω από τώρα».

Η ιδανική πόλη για τους… 20άρηδες

Όσο για την Πάτρα και τους λόγους που τον οδήγησαν στο να κτίσει τη ζωή του στην Λάρισα, μένοντας εκεί; «Η Πάτρα είναι μια ιδανική πόλη για έναν νέο που βρίσκεται στην ηλικία μεταξύ των 20 και των 30 ετών. Είναι ότι καλύτερο για έναν φοιτητή που έρχεται για να σπουδάσει εδώ αφού έχει τα πάντα.  Όμως για έναν άνθρωπο που είναι πάνω από 30 η πόλη δυστυχώς δεν προσφέρεται για πολλά πράγματα.Δεν έχει δουλειές, δεν σου δίνει σου αφήνει πολλά περιθώρια για να εξελιχθείς και ειδικότερα στον δικό μου τον κλάδο, στον τουριστικό, δεν έχει επισκέπτες, δεν έχει πολλά ξενοδοχεία, κατά συνέπεια δεν θα είχα πολλές δυνατότητες για να κάνω κάτι πάνω σε αυτό που θέλω.  Σε γενικές γραμμές η Λάρισα μπορώ να πω ότι οικονομικά είναι σε καλύτερη μοίρα από την Πάτρα και ο κόσμος δείχνει να είναι πιο άνετος, ενώ η αγορά κινείται καλύτερα».

Η ατμόσφαιρα στο Χριστουγεννιάτικο χωριό

Στο Χριστουγεννιάτικο χωριό μαζί με την φάτνη και τις φιγούρες της υπάρχουν σε μόνιμη βάση και οι άνθρωποι που βρίσκονται εκεί για να κάνουν το μεροκάματο τους.Εκείνος που απουσιάζει σε αντίθεση με άλλες χρονιές είναι Αϊ Βασίλης που άλλοτε έκανε τις βόλτες του μπροστά από την φάτνη, έχοντας έναν φωτογράφο να τον συνοδεύει και ζητώντας από τα παιδιά και τους γονείς τους να βγάλουν μαζί του μια φωτογραφία.Φέτος ο Αϊ Βασίλης είναι λίγο πιο κάτω, έχει τον θρόνο του για λογαριασμό βέβαια φωτογραφείου που έχει σπιτάκι στο χωριό, ενώ τις μέρες που το χωριό έχει κόσμο, έχουμε δει τον Μίκη και τη Μίνι να φωτογραφίζονται μπροστά από την φάτνη μαζί με τους μικρούς τους φίλους, βγάζοντας αυτόματες φωτογραφίες.«Υπάρχει μία γιορτινή ατμόσφαιρα στην πλατεία. Τα λαχεία που πουλάω έχουν μια πέραση στον κόσμο που ελπίζει να κερδίσει και να αλλάξει την ζωή του» τονίζει ο Ανδρέας Ζιώγκας και προσθέτει: «Ο κόσμος σε γενικές γραμμές δείχνει να θέλει να καταναλώσει, να χαρεί τις γιορτές, όμως ταυτόχρονα είναι και συγκρατημένος, διστάζει αφού ξέρει ότι οι συνθήκες είναι δύσκολες και τα λεφτά λίγα».

*Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Νεολόγος

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα