Eπιμέλεια Μιχάλης Παπαγεωργίου
Στις 27 Αυγούστου του 1932, η πόλη υποδέχεται τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Ανδρέα Μιχαλακόπουλο και η επίσκεψη του καλύπτεται από ρεπορτάζ του «Ν». «Από τις 10.30 πλήθη κόσµου είχαν συγκεντρωθή εις την προ του Λιµεναρχείου αποβάθραν αναµένοντα τον Κ. Μιχαλακόπουλον. Ο Αντιπρόεδρος αφίκετο ενταύθα δια του υδροπλάνου της Αεροσπρέσσο. Αµά τη αποβίβαση του Κ. Μιχαλακόπουλου συνοδευόµενου υπό του γερουσιαστού Αιγιαλείας κ. Σακελλρόπουλου τα πλήθη του κόσµου, καίτοι δεν επρόκειτο περί επισήµου υποδοχής, εξέσπασαν εις ζωηρά χειροκροτήµατα.
Ο κ.Μιχαλακόπουλος χαιρετίσας δια χειραψίας τον ∆ήµαρχον κ. Βλάχον ευχηθέντα εις αυτόν το «ως ευ παρέστη», τας άλλας αρχάς κλπ. κατευθύνθη εις την οικίαν του ακολουθούµενος υπό του πλήθους.»
Στο σπίτι του
«Μετ’ ολίγον η οικία του κ. Μιχαλακόπουλου ήτο κατάµεστος κόσµου, αρκετοί δε µη δυνάµενοι να εισχωρήσουν παρέµενον εις την οδόν. ∆ύναµις αστυφυλάκων µ’επι κεφαλής αξιωµατικούς ερρύθµιζε τα της τάξεως, διότι πράγµατι η κοσµοσυρροή ήταν µεγάλη. Εδέχθη αµέσως και χαιρέτισε τους φίλους του ως και τους εκπροσώπους των ενταύθα προσφυγικών οργανώσεων, ευχαριστήσας αυτούς δια την γενοµένην υποδοχήν. Πάντες οι παρουσιασθέντες διεδήλουν την αφοσίωσιν των τόσον εις την Κυβέρνησιν της οποία ηγέιται ο κ. Βενιζέλος, όσο και εις τον κ.Μιχαλακόπουλο, ετόνιζον δε ότι αναγνωρίζουν πλήρως τας καταβληθείσας υπό της σηµερινής Κυβερνήσεως προσπάθειας προς αντιµετώπιση των δυσχερειών αποτόκων της σηµερινής παγκσµίου οικονοµικής κρίσης. Εις άκρον συγκινηµένος εκ των εκδηλώσεν τόσο των παλιών του φίλων όσο και των προσφύγων, ευχαρίστησε θερµώς δια την γενοµένην υποδοχήν και ετόνισε ότι το ταξιδιόν του είναι εντελώς ανεπίσηµον, αποβλέπον εις το να συνεννοηθή µετά των φίλων του δια τακτοποιήσιν µερικών εκλογικών ζητηµάτων.
Ένα μικρό βιογραφικό
Ο Ανδρέας Μιχαλακόπουλος (Πάτρα,1875-Αθήνα,1938), υπήρξε επιφανής πολιτικός της βενιζελικής παράταξης. ∆ιετέλεσε πρωθυπουργός (7/10/1924-25/6/1925) και υπήρξε πολλές φορές υπουργός. Στα τέλη του 1937 εξορίστηκε από τον Μεταξά στην Πάρο, παρότι ήταν άρρωστος, µε αποτέλεσµα την επιδείνωση της υγείας του και τον θάνατό του στις 28/3/1938. Ο Μιχαλακόπουλος υπήρξε καινοτόµος πολιτικός. Σε αυτόν οφείλονται πολλοί από τους νόµους κοινωνικής πολιτικής της πρώτης Βενιζελικής περιόδου, όπως οι νόµοι για τα εργατικά ατυχήµατα, τους συνεταιρισµούς κ.ά. Έλαβε µέρος στις διαπραγµατεύσεις ειρήνης µε τους συµµάχους που οδήγησαν στη Συνθήκη των Σεβρών. Ως πρωθυπουργός έλυσε το πρόβληµα της ύδρευσης των Αθηνών και του Πειραιά υπογράφοντας τη σύµβαση µε την αµερικάνικη εταιρεία Ulen, αντιµετώπισε µε επιτυχία το πατριαρχικό ζήτηµα και συνήψε το πρώτο προσφυγικό δάνειο. Ανατράπηκε από τον Πάγκαλο, τον Ιούνιο του 1925. Ως υπουργός Εξωτερικών συνέβαλε στην εξοµάλυνση, µε θετικό για τα ελληνικά συµφέροντα τρόπο, των σχέσεων µε τη Γιουγκοσλαβία και τη Βουλγαρία, ενώ παράλληλα ο ρόλος του υπήρξε καθοριστικός στη σύναψη των συµφώνων φιλίας µε την Ιταλία και την Τουρκία. Εκπροσώπησε την Ελλάδα στην Κοινωνία των Εθνών και σε πολλές διεθνείς συνδιασκέψεις. Ο Μιχαλακόπουλος ήταν ένας διανοούµενος της πολιτικής και διατηρούσε σχέσεις µε πολλούς υπουργούς, καθηγητές πανεπιστηµίων, δηµοσιογράφους, και πνευµατικούς ανθρώπους, Έλληνες και ξένους.
Επιστροφή στην Πάτρα
Σταχυολογώντας κάποιες από τις δηλώσεις του, κατά τη σύντοµη επίσκεψη του : «∆εν ήλθον εδώ δια να αναπτύξω το κυβερνητικό έργον. Αυτό θα το πράξω όταν µετά τινας ηµέρας θα κατέλθω και πάλι εις Πάτρας. Ελπίζω οι συµπολίται µου να µου συγχωρήσουν την εσπευσµένη αναχώρηση µου. Άλλωστε είµαι βέβαιος ότι δε µε θέλουν µόνον περιοδεύοντα ανά τα καταστήµατα εις άγρα ψήφων, αλλά δια κάτι υψηλότερο.,»
Ο κ. Μιχαλακόπουλος την 5 και 45µ.µ. συνοδευόµενος υπό του γερουσιαστού κ. Σακελλαροπούλου και του διευθυντού του πολιτικού του γραφείου κ.Γρηγούρα ανεχώρησε δια τοπικής αµαξοστοιχίας εις Πόυνταν του ∆ιακοπτού προς επίσκεψιν του εκεί ασθενούντος αδελφού του κ.Κωνσταντίνου Μιχαλακόπουλου. Κατά παρασχεσθέισες πληροφορίες ο κ. Αντιπρόσωπος της Κυβερνήσεως θα δεχθή επιτροπάς από της 5 ½. µ.µ. σήµερον. Θα παραµείνει ενταύθα µέχρι του απογεύµατος της προσεχούς Τρίτης οπότε και θα αναχωρήσει αεροπορικώς επιστρέφων εις Αθήνας».
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Νεολόγος*