Παρασκευή, 21.01.2022, 6:22 μμ

Ο «Άλλος Άνθρωπος» επανέρχεται στην Πάτρα – Τι λέει ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος

02.12.2021 / 18:45
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
allos-anthrwpos-2

Η κοινωνική κουζίνα του Άλλου Άνθρωπου στην Πάτρα μαγείρευε κάθε εβδομάδα για τουλάχιστον τρία χρόνια σε διάφορες πλατείες και μέρη της αχαϊκής πρωτεύουσας.

Τη θυμόμαστε στον χώρο του Λαδόπουλου και στον άτυπο καταυλισμό της πρώην Αβέξ όταν είχε βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό μέσα από τα γεύματα που έδινε τους άστεγους μετανάστες που διαμέναν εκεί, σε περιόδους μάλιστα που το προσφυγικό στην Πάτρα ήταν σε έξαρση.

Τη θυμόμαστε επίσης στην Αγία Σοφίας, στα Προσφυγικά, στα Ψηλαλώνια και σε πολλά ακόμα μέρη της Πάτρας κάθε εβδομάδα. Εδώ όμως και τρία χρόνια οι δράσεις της σταμάτησαν. «Δεν έχει συμβεί κάτι συγκεκριμένο» μας απαντάει ο κ. Πολυχρονόπουλος. «Ο Γιώργος, (Χριστοδουλόπουλος) το παιδί που έτρεχε για το όλο θέμα στην Πάτρα, κουράστηκε.

Ξέρετε δεν είναι και τόσο εύκολο. Εγώ από την πλευρά μου δεν έχω βρει τον χρόνο για να κατέβω στην Πάτρα και να το οργανώσω ξανά. Όμως από το νέο έτος θα γίνει και αυτό. Οι δράσεις και τα μαγειρέματα του Άλλου Άνθρωπου στην πόλη σας θα ξεκινήσουν ξανά και θα γίνονται τακτικά».

Κάτι παραπάνω από «συσσίτιο»

Ο Άλλος Άνθρωπος μας έμαθε από την στιγμή που εμφανίστηκε στην καθημερινότητα μας να μαγειρεύουμε στις πλατείες και στους δρόμους, να τρώμε μαζί με τον συνάνθρωπο μας, να ερχόμαστε κοντά μέσα από ένα πιάτο φαγητό, με ανθρώπους που ίσως να μην γνωρίζαμε ποτέ.

Το κυριότερο: Μας έμαθε ότι η πείνα δεν είναι ντροπή. Η ανάγκη για ένα πιάτο φαγητό δεν θα πρέπει να αποτελεί ταμπού και έτσι μέσα από όλο αυτό έδωσε μία διαφορετική διάσταση σε αυτό που κάποτε θα λέγαμε «συσσίτιο», έχοντας ταυτίσει το συγκεκριμένο σκηνικό με ανθρώπους καημένους, μίζερους και δυστυχισμένους που περιμένουν στην ουρά για φαγητό.

Καμία σχέση ο Άλλος Άνθρωπος με αυτή την εικόνα. Στην κοινωνική αυτή κουζίνα, οι άνθρωπο μαγειρεύουν μαζί, τρώνε, χαμογελούν, αγκαλιάζονται, γίνονται φίλοι αγαπάνε και αγαπιούνται. Γιατί ο Άλλος Άνθρωπος δεν προσφέρει μόνο αγάπη, αλλά την αγάπη που δίνει την παίρνει και πίσω.

Η καμπάνια στήριξης

Η καμπάνια που ξεκίνησε πριν από μερικές μέρες ο ιδρυτής και η ψυχή της κοινωνικής αυτής κουζίνας ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος, δεν έχει προηγούμενο τόσο μεγάλης ανταπόκρισης.

Πρόκειται για τη καμπάνια που ξεκίνησε μέσα από το διαδίκτυο και κυρίως μέσα από τα social media, η οποία καλεί όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα να βάλουν ένα ελάχιστο ποσό της τάξεως των 5 ευρώ, προκειμένου να βγουν τα έξοδα που υπάρχουν.

Η εκστρατεία αυτή, όπως τονίζει  ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος μιλώντας στον «Ν» ήταν απαραίτητη προκειμένου να συνεχίσει σε αυτό το επίπεδο και σε αυτόν τον βαθμό ο Άλλος Άνθρωπος τις δράσεις του και τα μαγειρέματα του σε όλη την Ελλάδα.

«Οργώνει» την Ελλάδα

Γιατί ο Άλλος Άνθρωπος δεν μαγειρεύει μόνο στο λεκανοπέδιο της Αττικής, αλλά ταξιδεύει σε όλη την επικράτεια σε συχνά χρονικά διαστήματα, ενώ ταυτόχρονα έχει σε πολλές περιοχές την δική του ομάδα που βγάζει την κατσαρόλα ανά εβδομάδα σε διαφορετικά μέρη και πλατείες της κάθε πόλης.

Και όχι μόνο αυτό: Όπου υπάρχει ανάγκη από σεισμούς, από φυσικά καταστροφές, από πυρκαγιές, ο Άλλος Άνθρωπος, τρέχει, είναι εκεί και δηλώνει την παρουσία του, χωρίς να την διατυμπανίζει (για παράδειγμα στην Μάνδρα έδωσε όλα τα νοικοκυριά που επλήγησαν καινούργιες ηλεκτρικές συσκευές).

Το μπάτζετ της κοινωνικής κουζίνας

Το μπάτζετ της κοινωνικής κουζίνας κάθε χρόνο ανέρχεται σε ένα ποσό της τάξεως των 50 με 60 χιλιάδων ευρώ, όπως μας λέει ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα γεύματα που δίνει την εβδομάδα ο Άλλος Άνθρωπος σε όλη την Ελλάδα, φτάνουν κατά μέσο όρο τον εκπληκτικό αριθμό των 20.000 μερίδων φαγητού την εβδομάδα, δηλαδή κοντά στις 80.000 (ίσως και παραπάνω) τον μήνα. 

Τα βασικά έξοδα

«Τα περισσότερα τρόφιμα είναι γεγονός ότι δεν τα βάζουμε από την τσέπη μας, έρχονται μέσα από προσφορές των εθελοντών, των κατοίκων της κάθε περιοχής και των ανθρώπων που είναι δίπλα μας. Όμως δεν είναι μόνο αυτά τα έξοδα» διευκρινίζει ο κ. Πολυχρονόπουλος.

Ενδεικτικά ορισμένα στοιχεία από τα έξοδα της κοινωνικής κουζίνας είναι τα 828 ευρώ για το ενοίκιο του χώρου που μισθώνεται, τα 150 ευρώ για την ΔΕΗ, ενώ ένα μεγάλο ποσό δίνεται για τα καύσιμα, τα διόδια και γενικότερα τα μεταφορικά αφού ο Άλλος Άνθρωπος ταξιδεύει και οργώνει όλη την Ελλάδα.

Δεδομένη η αγάπη του κόσμου

«Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να αναγκάσουμε κανέναν να βάλει 5 ευρώ από τη τσέπη του. Έχουμε πει από την αρχή όποιος μπορεί και όποιος δύναται. Η αγάπη του κόσμου για μας έτσι και αλλιώς είναι δεδομένη».

«Γενέθλια» με πάρτι και μουσική

Ο  Άλλος Άνθρωπος κλείνει πλέον 10 χρόνια που τη στιγμή που εμφανίστηκε στις ζωές μας (2011-2021) και ετοιμάζεται να το γιορτάσει με μία ξεχωριστή μουσική εκδήλωση που θα γίνει στις 20 Δεκεμβρίου.

Οι καλεσμένοι θα είναι γνωστά και αγαπημένα ονόματα της μουσικής σκηνής, όπως Κραουνάκης, Τσαλιγοπούλου, Μουζουράκης και αρκετοί ακόμα που θα ανακοινωθούν μέσα στις επόμενες ημέρες, με όλους τους να έχουν μία εθελοντική παρουσία, αναγνωρίζοντας το έργο της κοινωνικής κουζίνας.

Η εκδήλωση θα είναι μόνο για 600 άτομα με 10 ευρώ εισιτήριο (για τα έξοδα της ορχήστρας που θα παίζει όλο το βράδυ), ενώ θα υπάρχει δωρεάν πρόσβαση μέσω διαδικτύου για να την παρακολουθήσουν ζωντανά όσοι θέλουν.

Κ.Α.Π.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Νεολόγος” των Πατρών

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα