Ο ΑΔΜΗΕ ξεκινά την αναβάθμιση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κυλλήνης-Ζακύνθου

07.07.2022 / 19:08
ADMIE_23

Ο ΑΔΜΗΕ επιταχύνει τις διαδικασίες για την πλήρη αναβάθμιση της καλωδιακής σύνδεσης Κυλλήνης–Ζακύνθου, καθώς χθες αποσφραγίστηκε ο φάκελος των προσφορών του διαγωνισμού, με υποψήφιο ανάδοχο την εταιρεία Fulgor S.A., μέλος του Ομίλου Hellenic Cables. Μόλις ολοκληρωθεί επιτυχώς ο απαιτούμενος έλεγχος της υποβληθείσας προσφοράς, το έργο θα μπορεί να προχωρήσει στην κατασκευαστική του φάση.

Η συγκεκριμένη γραμμή λειτουργεί ανελλιπώς από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 και λόγω παλαιότητας, η αντικατάστασή της δρομολογήθηκε κατά προτεραιότητα από τον Διαχειριστή,  προκειμένου η νέα, αναβαθμισμένη καλωδιακή σύνδεση να είναι έτοιμη να καλύψει τα αυξημένα φορτία του νησιού ήδη από την επόμενη θερινή περίοδο.

Παράλληλα, ο ΑΔΜΗΕ προχωρά με ταχύ ρυθμό και τους διαγωνισμούς για τα υπόλοιπα έργα αναβάθμισης των ηλεκτρικών διασυνδέσεων στα Ιόνια Νησιά, με στόχο τη θωράκιση του Συστήματος Μεταφοράς και στη δυτική Ελλάδα.

Με τα έργα αυτά, η υλοποίηση των οποίων αναμένεται να ξεκινήσει διαδοχικά τους επόμενους μήνες, ο Διαχειριστής μεριμνά για την αντικατάσταση των παλαιωμένων υποβρύχιων καλωδιακών συστημάτων που εγκαταστάθηκαν τις προηγούμενες δεκαετίες και τον συνολικό εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων διασυνδέσεων στα Ιόνια Νησιά. Πιο συγκεκριμένα:

  • Άκτιο – Πρέβεζα: Η κατασκευή της διασύνδεσης προωθείται με επείγουσες διαδικασίες το αμέσως επόμενο διάστημα. Το έργο έχει εκτιμώμενη διάρκεια υλοποίησης 8 μηνών και προτεραιοποιείται λόγω της κρισιμότητάς του καθώς μέρος της υφιστάμενης καλωδίωσης προσεγγίζει το τέλος του ωφέλιμου κύκλου ζωής της.
  • Κεφαλονιά – Λευκάδα: Η προκήρυξη του διαγωνισμού θα πραγματοποιηθεί προσεχώς. Το έργο έχει εκτιμώμενη διάρκεια υλοποίησης 10 μηνών και αναμένεται να ολοκληρωθεί νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό του, εντός του 2024.
  • Ζάκυνθος – Κεφαλονιά: Ο ΑΔΜΗΕ είναι έτοιμος να προχωρήσει με τις προκηρύξεις των διαγωνισμών εντός της προσεχούς περιόδου, ενώ σε συνεργασία με το ΥΠΕΝ στοχεύει στην επιτάχυνση των αδειοδοτικών διαδικασιών ώστε το έργο να παραδοθεί ακόμη νωρίτερα από την προγραμματισμένη ολοκλήρωσή του, που τοποθετείται εντός του 2025.
  • Νέα διασύνδεση Κέρκυρας: Η μελέτη έχει ολοκληρωθεί και το έργο βρίσκεται σε φάση περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Η δημοπράτηση της νέας διασύνδεσης προγραμματίζεται αμέσως μετά τη λήψη των απαιτούμενων αδειοδοτήσεων.

Τα έργα εκσυγχρονισμού των υποδομών μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στα νησιά του Ιονίου έχουν συνολικό προϋπολογισμό περίπου 100 εκατ. ευρώ και η ολοκλήρωσή τους προγραμματίζεται σταδιακά από το πρώτο εξάμηνο του 2023 έως το δεύτερο εξάμηνο του 2025.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα