ΠΑΤΡΑ: O δάσκαλός μου αποχωρεί από τα οργανωμένα φροντιστήρια – Του Κωνσταντίνου Φλαμή | dete

ΠΑΤΡΑ: O δάσκαλός μου αποχωρεί από τα οργανωμένα φροντιστήρια - Του Κωνσταντίνου Φλαμή

Τον συνάντησα Τετάρτη απόγευμα στη διασταύρωση Κορίνθου και Γούναρη. Εγώ με τη μηχανή κι εκείνος με το .. «πειραγμένο παπάκι του» όπως το είπε . Τον ρώτησα τι κάνει και μου απάντησε «φέτος αποχωρώ απ’ τα οργανωμένα φροντιστήρια, σταματάω πια- επιλεκτικά μόνο ».
Μιλάω για τον δάσκαλό μου, τον Κώστα Λογαρά, κι ο νους μου πάει πίσω στη μακρινή δεκαετία του ‘80, ήμουν απ’ τους πρώτους μαθητές του. Γλώσσα, δομή, έκθεση, συγκρότηση του λόγου. Έχουν περάσει απ’ τα χέρια του χιλιάδες μαθητές. Ποιος δεν τον ξέρει;
Ένας ζωντανός άνθρωπος, με οξύ μυαλό και λόγο. Δούλεψε στη Δημόσια Εκπαίδευση, παραιτήθηκε και ασχολήθηκε με τα Φροντιστήρια. (Ενα διάστημα, θυμάμαι, έκανε πειρατικό ραδιόφωνο με το θείο Τάσο- μαθητής του κι εκείνος). Γνωστός λογοτέχνης, και αιχμηρός αρθρογράφος σε αθηναϊκά έντυπα. Συνεργασίες με Μικρούτσικο και Θόδωρο Τερζόπουλο, βιβλία και μυθιστορήματα που προβάλλουν την πόλη μας. Οι παρεμβάσεις τού δάσκαλου στα κοινωνικά και πολιτικά πράγματα είναι καίριες. Έτσι τον αποκαλούμε ακόμα οι παλιοί μαθητές του μεταξύ μας : «δάσκαλο». Γιατί η δομή της σκέψης του, οι περίφημοι τομείς της ανθρώπινης οντότητας, που βόηθαγαν στη σφαιρική ανάπτυξη του θέματος αποτελεί το κλειδί της σκέψης μας ακόμα. Το ’χω τσεκάρει, το έχει εντοπίσει το δημοσιογραφικό μου αυτί και από περιέργεια τους ρωτάω. Πολλοί, γιατροί, δικηγόροι, επιστήμονες που έχουν βγει από τα χέρια του μου έχουν πει ότι ακόμα συγκροτούν τη σκέψη τους με τον τρόπο που τους έμαθε ο δάσκαλος.
Έχουν επηρεάσει πολλούς οι αντιλήψεις του, ο αντισυμβατικός του τρόπος του καθηγητή.
«Τι να σου ευχηθώ;» τον ρώτησα φεύγοντας. «Να ολοκληρώσω το καινούριο μου μυθιστόρημά και να γράψω κάνα δυο βιβλία ακόμα , που έχω στο μυαλό μου» μου απάντησε γκαζώνοντας το πειραγμένο του παπί.