Οµοσπονδία εµπόρων Πελοποννήσου: «Ρευστότητα µέσα από προγράµµατα και µέτρα για την αντιµετώπιση της ακρίβειας»

06.09.2023 / 9:30
emporika-873x432

Σύλλογοι Εµπόρων από όλη την περιφέρεια, µέσα από την Οµοσπονδία, Εµπορίου και Επιχειρηµατικότητας Πελοποννήσου (Ο.Ε.ΕΣ.Π.), τοποθετούνται σχετικά µε την αβεβαιότητα στην οικονοµία και ζητούν άµεσα µέτρα καθώς είµαστε εν αναµονή της τελετής των εγκαινίων της ∆ΕΘ, αυτό το Σάββατο 9 του µηνός, παρουσία και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος και αναµένεται να προβεί σε βαρυσήµαντες πολιτικές ανακοινώσεις.

Στο υπόµνηµα που έδωσε χθες στη δηµοσιότητα η Οµοσπονδία (Ο.Ε.ΕΣ.Π.) αναφέρεται στη ραγδαία αύξηση του πληθωρισµού και την συνακόλουθη δραµατική επιδείνωση στις ταµειακές ροές των επιχειρήσεων στην οποία συντελούν και το ενεργειακό µε τις αυξήσεις πρώτων υλών. Το υπόµνηµα αναφέρεται και στις συσσωρευµένες υποχρεώσεις των προηγούµενων ετών, τον αποκλεισµό των µικροµεσαίων από το τραπεζικό σύστηµα αλλά και τις δράσεις ενίσχυσης του ΕΣΠΑ και του Ταµείου Ανάκαµψης, τονίζοντας ότι «εντείνουν την αβεβαιότητα και επιβραδύνουν την ανάκαµψη».

«Η κυβέρνηση και οι αρµόδιοι φορείς οφείλουν να στηρίξουν έµπρακτα το εµπόριο και τον επιχειρηµατικό κόσµο που παραµένει ‘µεγάλος εργοδότης’ της οικονοµίας. Η συνέχιση των προσπαθειών για τη βελτίωση του επιχειρηµατικού κλίµατος επιβάλλεται προκειµένου να διασφαλιστεί η βιώσιµη ανάκαµψη των µικρών και µικροµεσαίων επιχειρήσεων» σύµφωνα µε την Οµοσπονδία η οποία και ανέλαβε την πρωτοβουλία να καταθέσει συγκεκριµένες προτάσεις εκ µέρους 46 εµπορικών και κλαδικών Συλλόγων τους οποίους εκπροσωπεί σε 10 νοµούς στις Περιφέρειες Πελοποννήσου, ∆υτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων.

Πιο συγκεκριµένα, στο φορολογικό, η ΟΕΕΣΠ ζητά κατάργηση της προκαταβολής φόρου για τα φυσικά πρόσωπα µε ατοµικές επιχειρήσεις και εταιρείες, πλήρη απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύµατος, µείωση Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιµα και ΦΠΑ σε βασικά αγαθά. Επαναφέρει επίσης τα αιτήµατα για:

 – θεσµοθέτηση ειδικού ακατάσχετου επαγγελµατικού λογαριασµού,

– αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ για όλους τους ελεύθερους επαγγελµατίες αυτοαπασχολούµενους, και

 -ενιαία ρύθµιση 120-240 δόσεων για όλα τα χρέη των επιχειρήσεων, στην Εφορία και στα Ασφαλιστικά ταµεία.

Περαιτέρω για το πρόβληµα µε την πρόσβαση στη ρευστότητα ζητά:

 – βελτίωση των όρων του τραπεζικού συστήµατος για πρόσβαση σε προγράµµατα χρηµατοδότησης και χορήγηση δανείων, στα δεδοµένα της ελληνικής µικρής και µικροµεσαίας επιχειρηµατικότητας

 -στοχευµένες παρεµβάσεις για την πρόσβαση σε προγράµµατα του ΕΣΠΑ και του Ταµείου Ανάκαµψης,

– προγράµµατα επιδότησης της απασχόλησης ανά Περιφέρεια και πληρωµή των δικαιούχων µε απευθείας πίστωση στον τραπεζικό λογαριασµό τους από τη ∆ΥΠΑ,

– κίνητρα για τις επιχειρήσεις (µείωση µη µισθολογικού κόστους) προκειµένου να είναι σε θέση να υποστηρίξουν τις αυξήσεις µισθών και

– αναστολή κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος φυσικών ή νοµικών προσώπων µε προστασία πρώτης κατοικίας και επαγγελµατικής στέγης.

Σε σχέση µε τις επιπτώσεις του ενεργειακού ζητά τη δηµιουργία από τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, σταθερού τιµολογίου για τις επιχειρήσεις. Όσον αφορά σε µέτρα ανακούφισης µε έµφαση τους µικροµεσαίους, το υπόµνηµα περιέχει ακόµη αίτηµα περαιτέρω µείωσης ασφαλιστικών εισφορών, θεσµοθέτηση της Κυριακάτικης αργίας, αυστηρά τρείς Κυριακές τον χρόνο και βελτίωση του θεσµού των εκπτώσεων και των προσφορών ώστε να γίνουν πιο ελκυστικές για τον καταναλωτή.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα