Νοταρεϊκός Πύργος: Ουδεμία πρόοδος(Φωτό)

11.01.2021 / 16:10
ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ2
  1. Συνοπτικό ιστορικό : Ανήκει στην ιστορική οικογένεια των Νοταραίων, με ρίζες από την Μονεμβασιά Σπάρτης. Το 1260 μ.Χ. εγκαθίσταται στην Κωνσταντινούπολη. Διαπρεπής εκπρόσωπος της οικογενείας, διορίζεται «Νοτάριος», δηλ. πρακτικογράφος προσωπικός του Αυτοκράτορος Μιχαήλ Η΄ Παλαιολόγου. Έκτοτε στην οικογένεια το επώνυμο Νοταράς. Τον ΙΕ΄ αιώνα, μετά το 1453, πτώση της Κωνσταντινουπόλεως, η οικογένεια, λόγω οθωμανοκρατίας, εγκαθίσταται μονίμως στα Άνω Τρίκαλα Κορινθίας. Μέλη της διαπρεπείς πολιτικοί και εκκλησιαστικοί ηγέτες. Διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο, πριν, κατά και μετά την Επανάσταση του 1821.
  2. Ο «Νοταρεϊκός Πύργος» χαρακτηρίζεται Μνημείο πολιτιστικής και εθνικής κληρονομιάς. Συντελείται με Υ.Α. 15904/24-11-1962, αριθμ. ΦΕΚ 473/Β-17-12-1962 «Περί κηρύξεως αρχαιολογικών χώρων». Έκτοτε ουδεμία ουσιαστική πρόοδος, με προφανείς συνέπειες για το όλο οικοδομικό συγκρότημα, παρά τις πολύ φιλότιμες προσπάθειες του Συλλόγου «Φίλοι του Ξυλοκάστρου».
  3. Ομοφώνως εγκρίνεται το παρόν ΨΗΦΙΣΜΑ για τα περαιτέρω υπόψει, α) Γραφείων : Πρωθυπουργού, ΥΠΠΟ, Προέδρου και Κομμάτων της Βουλής των Ελλήνων· β) Γραφείου Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου Β΄, ως Προέδρου της Ιεράς Συνόδου, Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Νοταρεϊκός Πύργος: Ουδεμία πρόοδος(Φωτό) 2

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα