Νοσοκομείο Ρίου: Πενήντα νέα ζευγάρια απέκτησαν παιδί χωρίς να «ματώσουν» οικονομικά και να ταλαιπωρηθούν

19.02.2023 / 11:15
1900

ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ

Σημείο αναφοράς για δεκάδες ζευγάρια στην Πάτρα και τη Δυτική Ελλάδα τα οποία αντιμετωπίζουν πρόβλημα γονιμότητας, αποτελεί η Μονάδα Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής του ΠΓΝΠ.Στα 3 ½ χρόνια ζωής της η μονάδα μέσα από τη διαδικασία της υποβοήθησης συνεισέφερε στη γέννηση 50 παιδιών δίνοντας τη δυνατότητα σε αντίστοιχα ζευγάρια να κάνουν πράξη το όνειρό τους.Από το Σεπτέμβριο του 2019 μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 320 κύκλοι που αντιστοιχούν σε 120 πράξεις ετησίως με το κοινωνικό όφελος ως προς την οικονομική αποτίμηση να ξεπερνά τις 360.000€ το χρόνο.Το συνολικό χρηματικό ποσό που θα είχαν καταβάλει στον ιδιωτικό τομέα τα υπογόνιμα ζευγάρια εάν δεν υπήρχε η μονάδα του Ρίου, θα ξεπερνούσε το 1.200.000 ευρώ.

Σε πολλές περιπτώσεις μία γυναίκα δεν είναι εφικτό να συλλάβει με την πρώτη φορά και γι’ αυτό προγραμματίζεται και στο προβλεπόμενο ασφαλές ιατρικώς χρονικό διάστημα προχωρά στον επόμενο κύκλο.

Αυξημένο ενδιαφέρον

Το ενδιαφέρον για την Μονάδα από ζευγάρια που θέλουν να προχωρήσουν την διαδικασία της εξωσωματικής, είναι πολύ μεγάλο. Σε μία περίοδο έντονης οικονομικής κρίσης τα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν πρόβλημα υπογονιμότητας θα ήταν αδύνατον να καταβάλουν στον ιδιωτικό τομέα για κάθε προσπάθεια ποσό που κυμαίνεται από 1500 έως και 5.000 ευρώ.

Το ποσοστό των ζευγαριών από την Πάτρα και την ευρύτερη περιοχή που μπαίνουν στη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης υπολογίζεται στο 15% του συνόλου των ζευγαριών.

Τα υπογόνιμα ζευγάρια μπορούν δωρεάν, μετά από έγκριση της επιτροπής του ΕΟΠΥΥ, να ξεκινήσουν τις προσπάθειες τους στο Νοσοκομείο του Ρίου για την απόκτηση παιδιού. Η μονάδα διαθέτει σύγχρονα μηχανήματα και στελεχώνεται από πλήρως καταρτησμένο επιστημονικό προσωπικό.

Σπουδαία εξέλιξη

Το πρόβλημα της υπογονιμότητας και στην περιοχή είναι μεγάλο με αποτέλεσμα πάρα πολλά ζευγάρια για διάφορους λόγους να αδυνατούν να «κάνουν το όνειρο τους» πραγματικότητα.

Μέχρι πριν λίγα χρόνια τα ζευγάρια από την Αχαΐα και στη ευρύτερη περιοχή έπρεπε να επιλέξουν μεταξύ ενός ιδιωτικού νοσοκομείου – κατά κύριο λόγο μετέβαιναν στην Αθήνα – ή κάποιου δημόσιου Νοσοκομείου που διέθετε μονάδα υποβοήθησης σε άλλη περιφέρεια της χώρας.

Η όλη διαδικασία προκαλούσε στα ζευγάρια της περιοχής οικονομική αιμορραγία αλλά και έντονη σωματική και ψυχική ταλαιπωρία, λόγω των αναγκαστικών ταξιδιών και των πολύωρων διαδρομών, ιδιαίτερα για μία γυναίκα η οποία είχε υποβληθεί στην ιατρική πράξη.

Συναισθηματικά οπωσδήποτε η υπογονιμότητα είναι ένα μεγάλο βάρος και για τα δυο μέρη και αυτό γίνεται ακόμα μεγαλύτερο όταν ο εξωτερικός περίγυρος και το περιβάλλον κάνουν ερωτήσεις που ουσιαστικά πληγώνουν.

*Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Νεολόγος

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα