Νορβηγία: Εγκαταλείπει οριστικά το εμβόλιο της AstraZeneca

12.05.2021 / 22:27
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
ντα 32

Orιστικά εκτός του προγράμματος εμβολιασμού κατά του κορονοϊού θέτει το παρασκεύασμα της AstraZeneca η Νορβηγία. Παράλληλα, θα διατηρήσει αυτό της Johnson & Johnson για όσους θέλουν να εμβολιαστούν με αυτό, όπως ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση του σκανδιναβικού κράτους.

Η πρωθυπουργός Έρνα Σόλμπεργκ, ως αιτιολογία για τα μέτρα αυτά, επικαλέστηκε τους σπάνιους, αλλά σοβαρούς κινδύνους επιπλοκών μετά τη χορήγηση αυτών των εμβολίων, τα οποία χρησιμοποιούν την ίδια τεχνολογία αδενοϊού.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνιστούν τη συνέχιση της χρήσης τους, κρίνοντας ότι τα οφέλη τους υπερτερούν των κινδύνων τους.

Η Νορβηγία είχε αναστείλει στις 11 Μαρτίου τη χρήση του εμβολίου της αγγλο-σουηδικής φαρμακοβιομηχανίας, καθώς συνδέεται με περιπτώσεις άτυπης θρόμβωσης. Επίσης, οι νορβηγικές αρχές δεν έχουν διαθέσει το αμερικανικό εμβόλιο της Johnson & Johnson για το οποίο υπάρχουν υποψίες ότι προκαλεί, πολύ περιστασιακά, παρόμοιες παρενέργειες.

Παρότι η αναστολή αυτή παραμένει σε ισχύ, το Όσλο αρνείται σε αυτό το στάδιο να σταματήσει οριστικά αυτό το εμβόλιο.

«Θέλουμε να δημιουργήσουμε αποθέματα έκτακτης ανάγκης που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε εάν αυξηθούν οι λοιμώξεις ή εάν υπάρχουν ελλείψεις στις παραδόσεις από άλλους παραγωγούς εμβολίων», δήλωσε η Σόλμπεργκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – ΜακεδονικόΠρακτορείο Ειδήσεων.

Το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, σε αντίθεση με αυτό της AstraZeneca, θα μπορεί επίσης να χορηγείται στους πολίτες σε εθελοντική βάση, είπε.

Η απόφαση αυτή αποτελεί συνέχεια των συστάσεων που έγιναν τη Δευτέρα από ειδικούς, οι οποίοι -όπως το Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας- υποστήριξαν την αφαίρεση των εμβολίων της AstraZeneca και της Johnson & Johnson από το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού.

Η έκθεσή τους, που εκπονήθηκε έπειτα από παραγγελία της νορβηγικής κυβέρνησης, συνέστηνε αντίθετα να υπάρχει η δυνατότητα στους πολίτες που επιθυμούν, να εμβολιαστούν με αυτά τα εμβόλια.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα