Νορίλσκ

24.02.2024 / 18:00
file_2887

CARYL FÉREY

Eκδοσεις «ΑΓΡΑ»

Στη Σιβηρία αδέλφια, στη Σιβηρία

Οι διαβολικές συμπτώσεις και το καταραμένο timing κάνουν πλάκα στον οποιονδήποτε από εμάς ανά πάσα χρονική συγκυρία. Το βιβλίο της εβδομάδας αναφέρεται στο Νορίλσκ, τη πόλη που ιδρύθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1920, αλλά επίσημα άνοιξε το 1935, ως κέντρο του Στρατοπέδου Διορθωτικής Εργασίας Norillag, ενός από τα γκουλάγκ της Σιβηρίας. Είναι «φημισμένη» για τις χαμηλές της θερμοκρασίες. Η μέση θερμοκρασία κινείται στους -13 βαθμούς Κελσίου, με το ιστορικό χαμηλό να αγγίζει τους -53. Την προηγούμενη εβδομάδα έφυγε από τη ζωή ο ηγέτης ρωσικής αντιπολίτευσης, Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος βρισκόταν στη φυλακή ΙΚ-3 του Αρκτικού κύκλου. Η πραγματικότητα παίζει ζάρια με τον υδράργυρο.

Το challenge ενός τολμηρού συγγραφέα

Ο συγγραφέας αστυνομικών πολιτικών θρίλλερ Καρύλ Φερέ, δεινός ταξιδευτής σε πολλά μέρη του πλανήτη, δέχεται μια πρόταση από δύο εκδότριές του: να ταξιδέψει και να γράψει για μία από τις πιο τερατώδεις πόλεις του κόσμου, το Νορίλσκ στη μακρινή Σιβηρία, με το μεγαλύτερο ποσοστό μόλυνσης της ατμόσφαιρας, όπου η θερμοκρασία κυμαίνεται ανάμεσα στους 20 με 60 βαθμούς Κελσίου υπό το μηδέν.

Το παλιό γκουλάγκ, που έστησε ο Στάλιν για την εξόρυξη νικελίου και σπάνιων ορυκτών, σήμερα συνεχίζει να λειτουργεί από τον Πούτιν και τους ολιγάρχες, ενώ τα σοβιετικά κτίρια καταρρέουν. Κανείς δεν μπορεί να το επισκεφτεί χωρίς άδεια από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας, τη διάδοχο της ΚαΓκεΜπέ.

Προσδόκιμο ζωής των κατοίκων της οικτρό. Δυο μήνες το χρόνο απόλυτο σκοτάδι. Κρύο που το χειμώνα μπορεί να φτάσει και τους μείον 60 βαθμούς Κελσίου. Κανένα ζώο, κανένα δένδρο, τίποτα απολύτως. Ο συγγραφέας παραδόξως αποδέχεται την πρόταση και καλεί για συνοδό του έναν ήρωα κάποιων μυθιστορημάτων του: τον μονόφθαλμο Μακ Κας, το Τέρας με τα ευγενικά αισθήματα και τη μεγάλη τρέλα – αλλά αυτήν τη μοιράζονται.

Η ζωή του σαν μυθιστόρημα

Ο Καρίλ Φερί γεννήθηκε στην Καέν το 1967. Μεγάλωσε στη γη της Βρετάνης, περιοχή που την αγαπά για τις απότομες όχθες της, τις συναυλίες στα μπιστρό και τις καταιγίδες της. Σε μια από τις πόλεις της, τη Ρεν, εμπνεύστηκε τα πρώτα πρόσωπα των μυθιστορημάτων του, προτού το σκάσει για να ξεκινήσει τις περιπλανήσεις του. Επηρεασμένος από τον Godard, τον Jacques Brel, τον René Char, αλλά και τους Noir Désir και τους Clash, έστρεψε την προτίμησή του στις εκρήξεις, στους καταπιεσμένους, στις γυναίκες, στην ομορφιά του κόσμου…

Επιμύθιο

Ένα ημερολόγιο βγαλμένο από μια παγωμένη δαντική κόλαση. Ο Φερί που πάντα η πολιτική άποψη είναι κυρίαρχη στα αστυνομικά του βιβλία, εδώ δε χαρίζει μισό σφηνάκι βότκα. Οι ηδονές του φλανέρ πάνε περίπατο σε τούτο το οδοιπορικό με το Blade runner και τις βιομηχανικές υψικαμίνους να ρίχνουν προπέτασμα καπνού σε μια αδυσώπητη πραγματικότητα. Το trip advisor των κατατρεγμένων ψυχών.

Μιχ. Παπ.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα