Νομικοί του Εσωτερικών στο «Νεολόγο» για τους συμβασιούχους: «Να προστατεύσουμε και το Δημόσιο» – Σε κινητοποιήσεις ο Δήμος 

17.07.2022 / 13:00
292286572_1103544080598222_5521416280368518994_n

ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΟΓΚΟΛΗ

[email protected]

Μείζον ζήτημα με πολιτικές και οικονομικές προεκτάσεις, για τον Δήμο Πατρέων, έχει προκληθεί μετά την επιστροφή εκατοντάδων συμβασιούχων, με προσωρινή διαταγή των δικαστηρίων, στις θέσεις εργασίας τους. Το… κοκτέιλ γίνεται εκρηκτικό αφού, η αντιπαράθεση Δημοτικής Αρχής και αντιπολίτευσης συνεχίζεται, με την πρώτη να ζητά «μόνιμες και σταθερές θέσεις εργασίες, με χρηματοδότηση του Κράτους», σε έναν Δήμο «που λείπουν εργαζόμενοι» και τη δεύτερη να ψέγει τον Κώστα Πελετίδη, «για αναντιστοιχία λόγων και έργων». Η κόντρα μεταξύ των δύο πλευρών εντάθηκε μετά το αίτημα του Δήμου στο Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά για αναβολή της συζήτησης επί των ασφαλιστικών μέτρων, που είχαν καταθέσει οι 315 εργαζόμενοι της Κοινωφελούς του ΟΑΕΔ, της χρονιάς 2020, «μέχρι να διεκδικήσει από την Κυβέρνηση κονδύλια για την πληρωμή όλων». Οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης επέκριναν τον Δήμαρχο αναφέροντας ότι δεν στηρίζει τους εργαζόμενους και τον κάλεσαν να υλοποιήσει την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με βάση την οποία τάσσονταν στο πλευρό των 315 «οκταμηνιτών».

Νομικοί του Εσωτερικών στο «Νεολόγο» για τους συμβασιούχους: «Να προστατεύσουμε και το Δημόσιο» - Σε κινητοποιήσεις ο Δήμος  3

Στο σημερινό ρεπορτάζ θα προσπαθήσουμε να ξετυλίξουμε το κουβάρι της υπόθεσης, αν και νομικά πρόκειται περί ενός περίπλοκου ζητήματος, με πρόσφατες αλλαγές στη νομοθεσία και με «παραθυράκια» παλιότερων νόμων που μπορούν να επικαλεστούν οι προσφεύγοντες και να κερδίσουν τα ασφαλιστικά μέτρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε περιπτώσεις, δε, υπάρχει και αναντιστοιχία με το Ευρωπαϊκό δικαστήριο. Θα προσπαθήσουμε  να απαντηθεί το εάν μπορούν οι 1.135 επιστρέψαντες –έως τώρα, γιατί συνολικά μπορεί να επιστρέψουν με προσωρινές διαταγές έως και 4.000- να πληρωθούν από τον Δήμο, να αποκρυσταλλωθεί η θέση του Υπουργείου Εσωτερικών και να ενημερώσουμε, επιπροσθέτως, για τα όσα προβλέπει ο νόμος σε τέτοιες περιπτώσεις. Παράλληλα, συνομιλούμε με τον καθηγητή Εργατικού Δικαίου, Αλέξη Μητρόπουλο, στον απόηχο της δήλωσης Τογιοπούλου περί «στημένου δικαστηρίου στον Πειραιά».

Προσωρινή διαταγή για 1.135

Κατ’ αρχάς, ο λόγος γίνεται για 315 συμβασιούχους της Κοινωφελούς του ΟΑΕΔ, για τη χρονιά 2020, για 289 συμβασιούχους του ΟΑΕΔ από τη Δημόσια Πρόσκληση του 2017 και για άλλους 110 εργαζόμενους, από την Πρόσκληση του 2019. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται άλλοι 421 από το 2016. Στις προηγούμενες περιπτώσεις η Δημοτική Αρχή της Πάτρας στήριζε το αίτημα των συμβασιούχων και την επιστροφή στη θέση τους, έχοντας παρουσία μάλιστα στο Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά, όπου κατά βάση εκδικάζονταν οι αιτήσεις. Βέβαια και αυτή η περίπτωση αφορά σε προσωρινή διαταγή και όχι σε οριστική απόφαση δικαστηρίου. Υπάρχουν περιπτώσεις, πανελλαδικά, που η οριστική απόφαση των δικαστών ήταν αντίθετη με την προσωρινή.

«Ανοιχτοί όλοι οι τρόποι διεκδίκησης»

Ως προς το οικονομικό σκέλος, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Δήμου, «απαιτούνται περίπου 710.000 ευρώ τον μήνα για τη μισθοδοσία όλων, έξοδα που δεν μπορούν να καλυφθούν από ιδίους πόρους, παρά μόνο με τη συμβολή του Κράτους, σε επίπεδο γενναίας χρηματοδότησης». Στελέχη της Δημοτικής Αρχής, όπως και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Παναγιώτης Μελάς, τόνιζαν σχετικά στο «Νεολόγο» των Πατρών: Θέλουμε να επιστρέψουν όλοι. Είμαστε στο πλευρό των εργαζομένων, αλλά δεν φτάνουν τα πετσοκομμένα οικονομικά μας, παρά μόνο για έναν μήνα το πολύ. Καλούμε την κυβέρνηση να παρέμβει, με δεδομένο ότι μας δίνει 24 εκατομμύρια τον χρόνο, αντί για 91. Η συνθήκη απειλεί τη λειτουργία του Δήμου, σε συνδυασμό με τις υπέρογκες ανάγκες μας, όπως το ρεύμα και άλλες δραστηριότητες. Θα διεκδικήσουμε με κάθε τρόπο τη χρηματοδότηση από την Κυβέρνηση. Όλοι οι τρόποι είναι ανοιχτοί».

«Το συμφέρον του Δημοσίου»

Περνώντας τώρα στην αντίπερα όχθη, ο «Νεολόγος» των Πατρών απευθύνθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο έχει την αρμοδιότητα χειρισμού της υπόθεσης. Αρχικά, δεν διεφάνη – για την ώρα τουλάχιστον – πρόθεση περαιτέρω χρηματοδότησης του Δήμου, λόγω και των δύσκολων οικονομικών συγκυριών στη χώρα και στην Ευρώπη, ενώ όπως προσφάτως είχε τονίσει και ο ίδιος ο Υπουργός, Μάκης Βορίδης, μιλώντας στον Max fm, η χρηματοδότηση, τακτική και έκτακτη προς τον Δήμο Πατρέων ήταν αυξημένη το τελευταίο διάστημα, συγκριτικά με πολλούς δήμους της χώρας. Όπως και να’ χει όμως «όλα τα αιτήματα εξετάζονται και δίδονται απαντήσεις επί ρεαλιστικού οικονομικού και νομικού εδάφους», σχολίασαν παράγοντες του Υπουργείου Εσωτερικών. Ακόμη, νομικοί κύκλοι του Υπουργείου υποστήριξαν στο «Νεολόγο» ότι: «βάσει νόμου, ο Δήμος Πατρέων πρέπει να καταθέσει αίτηση ανάκλησης της συγκεκριμένης απόφασης, εν αναμονή της οριστικής και να περατώσει την υπόθεση με σκοπό το συμφέρον του Δημοσίου». Έτσι και αλλιώς η στελέχωση των ΟΤΑ περνάει πλέον από τον ετήσιο προγραμματισμό προσλήψεων και μέσα από το Α.Σ.Ε.Π., προκειμένου όλοι οι υποψήφιοι να έχουν ίση ευκαιρία στην εργασία. Με πιο απλά λόγια, αφήνεται να εννοηθεί πως, «οι συμβάσεις καλύπτουν ανάγκες των Δήμων και βοηθούν εισοδηματικά τους πολίτες, όμως έχουν ορισμένο χρόνο διάρκειας. Δεν γίνεται όταν κάποιοι ζητούν επέκταση αυτής, ακόμη και μέσω των δικαστηρίων, ο εκάστοτε Δήμος να προσπαθεί να πλήξει τα οικονομικά του Δημοσίου. Είναι βέβαια κατανοητό και στο Υπουργείο πως οι πολίτες έχουν ανάγκη από θέσεις εργασίας και στο πλαίσιο αυτό γίνεται μια συνολική και ορθολογική προσπάθεια, με αντικειμενικά κριτήρια, προκειμένου να υπάρχουν προσλήψεις, για καλά αμειβόμενες και σταθερές θέσεις εργασίας. Δεν πρέπει να πλήττεται ούτε το συμφέρον των πολιτών, ούτε όμως και του Δημοσίου».

Νομικοί του Εσωτερικών στο «Νεολόγο» για τους συμβασιούχους: «Να προστατεύσουμε και το Δημόσιο» - Σε κινητοποιήσεις ο Δήμος  4

Η τροπολογία

Πιο αναλυτικά, η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών έχει επαναφέρει την υποχρεωτική άσκηση ένδικων μέσων αναφορικά με τους συμβασιούχους δήμων και περιφερειών που προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη αξιώνοντας τη μονιμοποίησή τους, κερδίζουν την υπόθεση κατά την εκδίκαση σε πρώτο βαθμό και η μονιμοποίησή τους επαφίεται στο αν ο δήμος ή η περιφέρεια θα ασκήσει έφεση ή όχι, ανατρέποντας την πρωτόδικη απόφαση. Η λεπτομέρεια είναι πως οι συμβασιούχοι που διεκδικούν τροποποίηση της σύμβασης είναι παλαιότερων ετών και όχι από το 2022 και μετά.

Η παραπάνω ρύθμιση είχε εισαχθεί με τροπολογία σε πολυσυλλεκτικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών. Με τη διάταξη ρυθμίζονται τα νέα όρια των αρμοδιοτήτων οικονομικών επιτροπών και δημοτικών ή περιφερειακών συμβουλίων για την άσκηση των ένδικων μέσων. Να σημειωθεί ότι η αρμοδιότητα για αυτήν την απόφαση άσκησης ένδικων βοηθημάτων και ένδικων μέσων, με βάση των «Καλλικράτη» ανήκε στην Οικονομική Επιτροπή και πλέον με τη νέα ρύθμιση διευκρινίζονται τα όρια.

Ειδικότερα αναφέρεται ότι η Οικονομική Επιτροπή «αποφασίσει για την υποβολή προσφυγών στις διοικητικές αρχές και αποφασίζει για την άσκηση ή μη όλων των ένδικών βοηθημάτων και των ένδικων μέσων, καθώς και για την παραίτηση από αυτά, πλην των περιπτώσεων δικών που αφορούσαν τον προσδιορισμό ή τη μετατροπή της εργασιακής σχέσης μεταξύ εργαζομένων και του δήμου/περιφέρειας, στις οποίες η άσκηση των ένδικων μέσων είναι υποχρεωτική.

Στην κρίση των δικαστών

Εξάλλου, η αναφορά της αντιδημάρχου και δικηγόρου, Αναστασίας Τογιοπούλου, ότι το δικαστήριο στον Πειραιά είναι στην ουσία στημένο και εκδίδει προσωρινές διαταγές επιστροφής για όλους, προκάλεσε αίσθηση. Ο λόγος αυτός όμως έρχεται σε σύγκρουση με το ισχύον καθεστώς για την εκδίκαση υποθέσεων, αφού εάν δεν υπάρξει αντίδραση από τον αντίδικο (στην υπόθεση αυτή είναι ο Δήμος) η αίτηση εκδικάζεται στο δικαστήριο που έχει προτείνει ο προσφεύγων (άρα οι συμβασιούχοι).

Ακολουθεί η άποψη του καθηγητή Εργατικού Δικαίου, Αλέξη Μητρόπουλου, τόσο για τη συγκεκριμένη αναφορά και το σκεπτικό των δικαστών, όσο και για την ισχύουσα νομοθεσία και τα «παραθυράκια» του νόμου σχετικά με τους συμβασιούχους:

«Απαγορεύεται από το νόμο να προσλαμβάνονται χωρίς ΑΣΕΠ συμβασιούχοι, παρά το ότι το Ευρωπαϊκό δικαστήριο κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση. Δήμαρχοι όμως, Περιφερειάρχες και νομική πρόσωπα, προσλαμβάνουν ανθρώπους, τους απασχολούν για 8 μήνες και μετά τους απολύουν χωρίς αποζημιώσεις. Είναι λάθος να χρησιμοποιούνται τα παιδιά της εργατικής τάξης με αυτόν τον τρόπο και τα τέκνα άλλων πλούσιων πολιτικών να έχουν θέσεις με 14 μισθούς και παχυλές απολαβές. Μιλάμε για νέους ανθρώπους που αγωνιούν για το μέλλον και την οικογένειά τους.

Εδώ και 100 χρόνια όμως, μπορούν να βασιστούν σε νόμο του Ελευθέριου Βενιζέλου και να ζητήσουν τη μετατροπή των συμβάσεών τους από ορισμένου σε αορίστου χρόνου. Πρέπει να πω πως είναι, δε, θεσμική βαρβαρότητα υποχρεωτική άσκηση ένδικων μέσων αναφορικά με τους συμβασιούχους, από Δήμους και Περιφέρειες.

Στο Πειραιά, όπως και στην Αθήνα, αλλά και σε όλη τη χώρα δικάζουν εκατοντάδες δικαστές. Δεν πρέπει να προβαίνει κανείς σε οποιονδήποτε υπαινιγμό, πολλώ δεν μάλλον εάν είναι νομικός. Κάποιοι δικαστές δικάζουν με το επιχείρημα που ανέπτυξα πιο πάνω, έχοντας την επιστημονική άποψη ότι Κράτος, Δήμοι, Περιφέρειες και Νομικά πρόσωπα δεν πρέπει να καταχρώνται της δουλειάς νέων ανθρώπων και να τους πετάνε μετά το οκτάμηνο, δίνοντας τους το δικαίωμα μετατροπής της σύμβασή τους, άλλοι πάλι όχι. Τα κριτήρια των δικανικών κρίσεων έχουν να κάνουν με δικαστές που έχουν συγκεκριμένη άποψη για τις συμβάσεις», τονίζει κλείνοντας ο κ. Μητρόπουλος.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Νεολόγος” των Πατρών

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα