Νικόλας Σερέτης: Με το «βλέμμα» στον καιρό – Μετεωρολόγος από τα 14

06.06.2021 / 11:18
ΣΕΡΕΤΗΣ 1

Συνέντευξη στην Ελεάνα Μαγδαληνού
eleana.magdalinou@gmail.com

Ο Νικόλας Σερέτης έχει τελειώσει Γεωλογία στο Πανεπιστήμιο Πατρών και σκοπεύει να συνεχίσει τις σπουδές του, σε μεταπτυχιακό επίπεδο, πάνω στο κομμάτι του καιρού και του περιβάλλοντος. Σήμερα, μιλάει στον «Κόσμο» για τις μεγάλες του… αγάπες, την φύση, τον καιρό και το περιβάλλον και «προβλέπει» και τον καιρό για τον πρώτο 15νθήμερο του Ιουνίου.

Τοποθέτηση μετεωρολογικών σταθμών σε διάφορα σημεία της Αχαϊας. Μια δράση που προέκυψε από δική σου πρωτοβουλία. Ποια τα συναισθήματά σου που είδες μια ιδέα σου να αγκαλιάζεται και μάλιστα από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών;
Ας μεταφερθούμε για λίγο πίσω στο καλοκαίρι του 2011 και στην ηλικία των 14. Τότε ήταν που εγκαταστάθηκε ο πρώτος μετεωρολογικός σταθμός στον Ρωμανό και ο οποίος λίγους μήνες μετά εντάχθηκε στο δίκτυο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Κίνητρο η ανιδιοτελής αγάπη για την φύση, τον καιρό και το περιβάλλον, κάτι που μου παρείχε τα απαιτούμενα εφόδια για να συνεχίσω. Το Εθνικό Αστεροσκοπείο με το άρτια καταρτισμένο επιστημονικό του προσωπικό υποστήριξε από την πρώτη στιγμή αυτή την προσπάθεια δείχνοντας αμέριστο ενδιαφέρον και εμπιστοσύνη, γεγονός για το οποίο οφείλω να εκφράσω τις θερμότερες των ευχαριστιών μου και το οποίο αναδεικνύει στον μέγιστο βαθμό την αξία και την πολυτιμότητα της συνεργασίας. Ασφαλώς, το αίσθημα της ηθικής ικανοποίησης και ευχαρίστησης είναι απερίγραπτο, βλέποντας κάτι το οποίο ξεκίνησε εθελοντικά να αποδίδει πλέον καρπούς.
Πριν λίγες ημέρες τοποθετήθηκε ένας ακόμη μετεωρολογικός σταθμός στην Χαραυγή Αχαϊας. Πόσους μετεωρολογικούς σταθμούς διαθέτει η Αχαϊα; Υπάρχει σκέψεις να τοποθετηθούν και άλλοι;
Η Αχαΐα διαθέτει 17 μετεωρολογικούς σταθμούς που αποτελούν μέρος του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ενώ αν συνυπολογιστούν και οι αξιόπιστοι σταθμοί ιδιωτών (φίλων του καιρού και παρατηρητών καιρού) αυτοί φτάνουν τους 24. Στα προσεχή βρίσκεται, πάντοτε με την σύμφωνη γνώμη και την συνεργασία του Αστεροσκοπείου, η εγκατάσταση ενός νέου σταθμού στην περιοχή του Καλεντζίου, μιας εξαιρετικά ενδιαφέρουσας περιοχής, με την κάλυψη του νομού, φυσικά, να μην σταματά εκεί αλλά να συνεχίζεται και μελλοντικά.
Ποιος αποφασίζει και με ποια κριτήρια επιλέγονται οι περιοχές που θα τοποθετηθούν;
Η επιλογή της περιοχής εγκατάστασης αποτελεί προϊόν, μιας ενδελεχώς μελετημένης διαδικασίας. Αρχικά, γίνεται η πρόταση από εμένα προς το Αστεροσκοπείο με παροχή πληροφοριών όσον αφορά το μικροκλίμα της εκάστοτε περιοχής και αποστολή φωτογραφικού υλικού από το πεδίο, έτσι ώστε να παρασχεθούν οι απαραίτητες πληροφορίες για την μετεωρολογική σημασία και την καταλληλότητα του χώρου. Κατόπιν, επιστημονικοί συνεργάτες με επικεφαλή τον διευθυντή ερευνών του Αστεροσκοπείου Δρ. Κων/νο Λαγουβάρδο, εξετάζοντας τα προαναφερθέντα στοιχεία, λαμβάνουν την τελική απόφαση. Βασικό κριτήριο επιλογής είναι η παρουσία κενού στις καταγραφές στην εκάστοτε περιοχή το οποίο και πρέπει να καλυφθεί, καθώς στόχος είναι η, όσο το δυνατόν, μεγαλύτερη πληρότητα στην καταγραφή μετεωρολογικών δεδομένων. Το γεγονός, μάλιστα, ότι η χώρα μας παρουσιάζει ένα εξαιρετικά έντονο και ως επί το πλείστον ορεινό ανάγλυφο, καθιστά αδήριτη ανάγκη την ύπαρξη ενός πυκνού καταγραφικού δικτύου των καιρικών συνθηκών της, με τις κατά τόπους διαφοροποιήσεις των καιρικών συνθηκών να είναι πολυάριθμες και πολύ συχνά μεταξύ αρκετά μικρών αποστάσεων.
Πως σας υποδέχονται οι τοπικές κοινωνίες; Με χαρά ή επιφύλαξη;
Για την εγκατάσταση των μετεωρολογικών σταθμών είναι, ασφαλώς, απαραίτητη και η βέλτιστη δυνατή συνεργασία με τους κατά τόπους φορείς, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις επιλέγονται οι χώροι αυτών για την τοποθέτηση. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, βρίσκομαι στην πολύ ευχάριστη θέση να δηλώσω, πως και εκείνοι με την σειρά τους αγκαλιάζουν αυτή την προσπάθεια καλοπροαίρετα, αφού πρώτα, φυσικά, λάβουν την απαραίτητη ενημέρωση σχετικά, αντιλαμβανόμενοι τα οφέλη τα οποία προκύπτουν στην λειτουργία της τοπικής κοινωνίας από την ύπαρξη ενός μετεωρολογικού σταθμού στην περιοχή τους.

Η ύπαρξη αυτών των μετεωρολογικών σταθμών που αποσκοπεί και που μπορούν να δουν την λειτουργία τους;
Οπως προαναφέρθηκε, η Ελλάδα είναι μία χώρα με εξαιρετικά έντονες και σημαντικές εναλλαγές στις κατά τόπους καιρικές συνθήκες. Η ύπαρξη, λοιπόν, ενός πυκνού δικτύου καταγραφής, βοηθά πρωταρχικά στην προάσπιση της πολιτικής προστασίας, με τα δεδομένα που παρέχονται να αποτελούν έναν σημαντικό αρωγό-σύμμαχο τόσο στην πρόληψη όσο και στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Πόσο μάλλον όταν ζούμε στην εποχή της κλιματικής αλλαγής, όπου η συχνότητα εκδήλωσης ακραίων καιρικών φαινομένων βαίνει συνεχώς αυξανόμενη. Επιπροσθέτως, η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πυκνότητα μετεωρολογικών δεδομένων συμβάλλει σε σημαντικό βαθμό στην βελτίωση της ακρίβειας των προγνώσεων καιρού, κάτι το οποίο αποτελεί και βασικό στόχο της επιστημονικής κοινότητας. Δεν θα μπορούσε να παραλειφθεί και η ποικιλότροπη συνεισφορά της λειτουργίας των σταθμών σε καθημερινές δραστηριότητες, κυρίως όσον αφορά επαγγέλματα τα οποία βρίσκονται εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες (π.χ. γεωργία, κτηνοτροφία). Τα ζωντανά αλλά και τα παρελθοντικά-αρχειακά δεδομένα όλων των σταθμών του δικτύου, οι οποίοι ξεπερνούν πλέον τους 500, παρέχονται ελεύθερα προς όλους τους πολίτες μέσω του επίσημου ιστοτόπου του Αστεροσκοπείου, το www.meteo.gr.
Πλησιάζει και το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος. Υπάρχει η δυνατότητα να μας κάνει μια πρόβλεψη για τον καιρό εκείνων των ημερών;
Το χρονικό διάστημα των τριών εβδομάδων που μεσολαβεί έως τότε δεν ευνοεί την πραγματοποίηση μιας ασφαλούς και έγκυρης πρόγνωσης. Ωστόσο, αυτό που μπορεί να ειπωθεί, σύμφωνα με τα υπάρχοντα μετεωρολογικά στοιχεία, είναι πως κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου η ατμοσφαιρική κυκλοφορία πάνω από την Ευρώπη, δεν αναμένεται να ευνοήσει την επικράτηση πολύ υψηλών θερμοκρασιών στην περιοχή μας (καύσωνας) με τον υδράργυρο να κινείται όσον αφορά τις μέγιστες τιμές του, κοντά στα κλιματικά επίπεδα για την εποχή, μεταξύ 25-30oC κατά Μ.Ο. στις περισσότερες περιοχές.

Νικόλας Σερέτης: Με το «βλέμμα» στον καιρό – Μετεωρολόγος από τα 14 2

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα