Νερομάνα- Ανάπλαση: Ας μπει το… νερό στο αυλάκι!

03.09.2023 / 12:00
ka-7-1

Του Ανδρέα Κολλιόπουλου

Δεκάδες υπογραφές συγκεντρώνουν οι κάτοικοι του Ρωμανού, ζητώντας από τους αρμόδιους φορείς και κυρίως από τον Δήμο, να βάλει το… νερό στα αυλάκι για ένα όραμα που έχουν εδώ και αρκετά χρόνια.

Την ανάπλαση και την διαμόρφωση ενός περιαστικού πάρκου γύρω από την πηγή της Νερομάνας. Πρόκειται για έναν χώρο ειδυλλιακό, σπάνιας φυσικής ομορφιάς ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τον αστικό ιστό της Πάτρας και συγκεντρώνει όλες τις προϋποθέσεις, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν, για να γίνει η εξοχή των Πατρινών τόσο για τους χειμερινούς μήνες, όσο και για την καλοκαιρινή περίοδο.

Ο χώρος γύρω από την πηγή της Νερομάνας δεν έχει αξιοποιηθεί πότε από την πόλη και προς καμία κατεύθυνση. Είναι ένα σημείο όμως που γνωρίζουν όσοι Πατρινοί αγαπάνε τους περιπάτους στην φύση, ενώ πέρα από αναψυχή προσφέρεται και για δράσεις σε διάφορες μορφές του εναλλακτικού αθλητισμού.

Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν οι κάτοικοι του Ρωμανού ένας τέτοιος χώρος κανονικά θα έπρεπε να είχε ήδη αξιοποιηθεί από την πόλη, όπως έχει γίνει σε αντίστοιχες περιπτώσεις σε άλλα μεγάλα αστικά κέντρα.

Ενδιαφέρον από κάθε πλευρά

Είναι ένα μέρος που έχει από κάθε πλευρά το δικό του ενδιαφέρον. Από ιστορικής πλευράς η Νερομάνα αποτελεί επί της ουσίας το παλαιό υδραγωγείο της Πάτρας που τροφοδοτούσε για αρκετές δεκαετίες την πόλη με νερό.

Κατασκευάστηκε από τον Βασιλέα Γεώργιο Α επί δημαρχίας Γεωργίου Ρούφου και ο επισκέπτης πηγαίνοντας εκεί μπορεί να πάρει μια άποψη για την τεχνογνωσία και την φροντίδα των έργων εκείνης της εποχής.

Λίγο πιο πέρα σε απόσταση 600 περίπου μέτρων στέκει ο Πύργους του Ρούφου που η πόλη επί της ουσίας εγκατάλειψε και πλέον έχει γκρεμιστεί.

Από πλευράς φυσικής ομορφιάς τα πλατάνια που υπάρχουν γύρω από τον χώρο θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα ξεχωριστό περιαστικό δάσος σαν και αυτό του Δασυλλίου, του Γηροκομείου και του Κεφαλόβρυσου.

Παράλληλα, στον χώρο αυτόν, μπαίνοντας για λίγο στην… μηχανή του χρόνου διαπιστώνουμε ότι έχουν γίνει σημαντικά ιστορικά γεγονότα κυρίως από την ιστορική περίοδο της Εθνικής Παλιγγενεσίας του 1821 τα οποία αν αξιοποιούταν κατάλληλα, θα μπορούσαν να αυξήσουν την επισκεψιμότητα.

Δυσκολίες ακόμα και στην πρόσβαση

«Είναι ένα σημείο λίγο έξω από την Πάτρα που κατά την άποψη μας επιβάλλεται η πόλη να αξιοποιήσει για πολλούς και διάφορους λόγους» αναφέρει στον «Ν» ο Ανδρέας Παπαδόγιαννης ο άνθρωπος που είναι ο επικεφαλής της όλης αυτής προσπάθειας που έχουν ξεκινήσει οι κάτοικοι του Ρωμανού για να ανάπλαση της Νερομάνας.

Το αίτημα που έχουν καταθέσει στον Δήμο με αριθμό Πρωτοκόλλου #82387/10-08-2023, ζητάει επί της ουσίας να γίνουν οι ανάλογες παρεμβάσεις για την ανάπλαση και την τσιμεντοποίηση του δρόμου που οδηγεί στην Νερομάνα μετά το Λινό Ρούφου.

«Αντί να έχει αξιοποιηθεί ο χώρος αυτός δεν υπάρχει τίποτα. Ακόμα και η πρόσβαση γίνεται με δυσκολία καθώς ο δρόμος που είναι σε ορισμένα κομμάτια του με χώματα και σε άλλα με τσιμέντο, έχει γίνει ιδιαίτερα επικίνδυνος αφού έχει σχεδόν υποχωρήσει με αποτέλεσμα να υπάρχει φόβος κατολίσθησης και παράσυρσης των οχημάτων που τον διασχίζουν και από κάτω υπάρχει γκρεμός, χαράδρα με βάθος δεκάδων μέτρων» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδόγιαννης. «Ελπίζουμε αυτή τη φορά το αίτημα μας να ληφθεί υπόψη από τον Δήμο».

Μια αρχή για το βουνό του Παναχαϊκού

Η ανάπλαση και η αξιοποίηση της Νερομάνας θα ήταν μια αρχή για την Πάτρα για να αξιοποιήσει επιτέλους το βουνό του Παναχαϊκού που την σκεπάζει και στέκει αγέρωχα από πάνω της.

Ένα έργο που θα μπορούσαν να διεκδικήσουν οι φορείς, ακόμα και μέσα από ευρωπαϊκά κονδύλια και προγράμματα ΕΣΠΑ, εφόσον γίνονταν πρώτα οι ανάλογες μελέτες και έμπαινε το… νερό στα αυλάκι για αυτό το όραμα των κατοίκων του Ρωμανού που σίγουρα θα έδινε σημαντικά πράγματα στην Πάτρα.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα