Νεράιδα: Eίναι το πιο νέο χωριό της Ελλάδας

12.02.2023 / 8:34
neraida

Συνήθως αναφερόμαστε στην ιστορία των χωριών που μετρούν πολλά χρόνια ακόμη και αιώνες. Έχουν να μας διηγηθούν πολλές ιστορίες και από εκεί έχουν περάσει διάφοροι πολιτισμοί και κάτοικοι. Στην Ελλάδα όμως υπάρχουν και χωριά που φτιάχτηκαν πιο πρόσφατα. Ακόμη και πριν από περίπου μισό αιώνα. Ένα από αυτά βρίσκεται στη Δυτική Μακεδονία και πιο συγκεκριμένα στην Κοζάνη. Ονομάζεται Νεράιδα. Ας τη γνωρίσουμε…


Κοζάνη: Η Νεράιδα και η ιστορία της


Η Νεράιδα αποτελεί έναν μικρό και γραφικό οικισμό ο οποίος βρίσκεται στη Λίμνη Πολυφύτου του ποταμού Αλιάκμονα. Θα τη βρούμε σε λιγότερο από ένα χιλιόμετρο απόσταση από την Υψηλή Γέφυρα των Σερβίων. Πίσω από το όνομα του χωριού κρύβεται η ελληνική μυθολογία πράγμα που συμβαίνει με πολλά μέρη στην Ελλάδα. Σύμφωνα, λοιπόν, με το μύθο η ονομασία του χωριού προέρχεται από τις Νεράιδες, οι οποίες έκαναν την εμφάνισή τους μόλις σουρούπωνε. Οι κάτοικοί της Νεράιδας είναι περίπου 150, αρκετοί για να δημιουργούν ένα φιλόξενο κλίμα στους επισκέπτες.


Οι κάτοικοι της Νεράιδας, ωστόσο, υποχρεώθηκαν να ξαναδημιουργήσουν το χωριό τους 1 χιλιόμετρο βορειότερα από την μέχρι τότε τοποθεσία του. Γιατί και πότε έγινε αυτό; Συνέβη κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’60 όταν αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα περίπου 200 σπίτια και τις περιουσίες τους. Ο λόγος είναι ότι απαλλοτριώθηκαν από τη ΔΕΗ για την κατασκευή του φράγματος στον Αλιάκμονα το 1972. Τότε δημιουργήθηκε και η τεχνητή λίμνης Πολυφύτου, που κάλυψε την κοιλάδα το 1973 και μαζί, το παλιό χωριό Νεράιδα.


Η Νεράιδα σήμερα


Σήμερα η Νεράιδα, στην Κοζάνη, είναι ένα ένα όμορφο χωριό της χώρας. Βρίσκεται πάνω σε ένα λόφο από τον οποίο μπορεί το μάτι σου να φτάσει μέχρι τα Πιέρια Όρη. Μπορεί να είναι ένα πολύ νέο χωριό αλλά αποτελεί ένα από τα πιο τουριστικά σημεία του νομού. Δε θα πας εκεί απλώς να κάνεις μια βόλτα αλλά μπορεί να αποτελεί το ορμητήριό σου για να γνωρίσεις ολόκληρη την περιοχή.
Αρχικά θα βρεις ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα υψηλών προδιαγραφών και σε πολύ καλές τιμές. Κατά την παραμονή σου, τώρα, δε θα σου λείψει τίποτα. Θα βρεις εστιατόρια και ταβέρνες, καφετέριες, ακόμη και μίνι γκολφ και γήπεδα τένις. Όλες αυτές οι παροχές κάνουν την Νεράιδα ιδανικό προορισμό όλες τις εποχές του χρόνου. Δεν είναι τυχαίο ότι όσοι έχουν επισκεφθεί τη Νεράιδα κάνουν λόγο για την πιο όμορφη περιοχή του Νομού Κοζάνης με θέα που σου κόβει την ανάσα.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα