«Νεολόγος» – Αποκάλυψη: Πατρινός µηχανικός πλαστογραφούσε έγγραφα για άδειες σε Κ∆ΑΠ και χώρους εστίασης

22.10.2021 / 15:55
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
Untitled collage

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΓΚΟΛΗΣ

Βάλθηκε εδώ και καιρό να ταλαιπωρήσει δεκάδες οικογένειες στην Αχαΐα, ανάμεσά τους και μικρά παιδιά, με «μαϊμού» άδειες για τη λειτουργία Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης και καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Όμως, στελέχη της Περιφέρειας και του Δήμου Πατρέων τον «τσάκωσαν» διακόπτοντας τη δράση του. Ο λόγος για πατρινό μηχανικό τεχνολογικής εκπαίδευσης, με αλλοδαπό όνομα γειτονικής χώρας.

Πληρωνόταν όμως…

Οι συνέπειες της ανεξέλεγκτης – μέχρι και πριν από λίγο καιρό – δράσης του έχουν κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο, ενώ αφορούν και την σωματική ακεραιότητα χιλιάδων πολιτών και ανήλικων. Ας ξεκινήσουμε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τις πλαστές άδειες για τουλάχιστον πέντε ΚΔΑΠ. Ο μηχανικός έπειθε τους ιδιοκτήτες πως κατόπιν ελέγχων και διαδικασιών, με το αντίστοιχο φυσικά αντίτιμο, θα εξασφαλίσει την αδειοδότηση των κέντρων από την Περιφέρεια. Θα προσκομίσει, δηλαδή, τις απαραίτητες μελέτες και θα ολοκληρώσει ό,τι ήταν απαραίτητο για την έγκριση της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας του κέντρου. Η αλήθεια είναι βέβαια ότι, δεν έκανε τίποτα από όλα αυτά. Παρ’ ότι πληρωνόταν αδρά και προέτρεπε πυρετωδώς, όπως διέδιδε, λειτουργούς να επισπεύσουν τις διαδικασίες, παρουσίαζε στις υπηρεσίες της Περιφέρειας ψεύτικες αιτήσεις, με ψεύτικο αριθμό πρωτοκόλλου και χωρίς να είναι αναρτημένες στη Διαύγεια. 

Επανέλεγχος από την Περιφέρεια

Κάποιες αιτήσεις εγκρίθηκαν αρχικά από τη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και άνοιξαν πέντε ΚΔΑΠ στην Αχαΐα, χωρίς ωστόσο να πληρούν τις προϋποθέσεις, δηλαδή χωρίς αληθή οικοδομική άδεια, εγκεκριμένες εργασίες δόμησης μικρής κλίμακας, πυρασφάλεια, βεβαίωση στατικής επάρκειας και όλα τα συναφή. Υπάλληλος της Διεύθυνσης κατάλαβε σε γρήγορο χρονικό διάστημα ότι κάποιες από τις αιτήσεις για άδεια λειτουργίας ήσαν «μαϊμού», με τον αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας, Χαράλαμπο Μπονάνο, να δρα άμεσα και να επιλαμβάνεται της καταστάσεως. Εκλήθη Αστυνομία, έκλεισαν τα ΚΔΑΠ, τουλάχιστον προσωρινά, ενώ εξετάζονται εκ νέου όλες οι χορηγηθείσες άδειες ίδρυσης.

Κοινωνικές προεκτάσεις

Οι προεκτάσεις του ζητήματος είναι σαφώς και κοινωνικές. Εκτός της προσπάθειας εξαπάτησης πολιτών, περιφέρειας, δημόσιων λειτουργών και της οικονομικής ζημίας των ιδιοκτητών, εκατοντάδες παιδιά μένουν προς το παρόν στο σπίτι, ενώ κινδύνευσε ακόμη και η ζωή τους, αφού μελέτες δεν υπήρξαν ποτέ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΕΤΑΑ (Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης) εγκρίνει τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις για τα ΚΔΑΠ, με τους ιδιοκτήτες πλέον να βρίσκονται σε δύσκολη θέση, μη παραλαβής ή και επιστροφής των χρημάτων.

«Επιληφθήκαμε άμεσα»

«Δράσαμε άμεσα, μετά τους σχετικούς ελέγχους. Συντάξαμε έκθεση που αποτυπώνονται όλα και οι αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες θα πράξουν τα προβλεπόμενα. Καταλαβαίνουμε όλοι τον κίνδυνο που υπήρχε από τις συνθήκες που δημιούργησε ο εν λόγω μηχανικός. Θα εξετάσουμε ξανά όλες τις αιτήσεις για να δούμε εάν προκύψουν κι άλλες παρατυπίες, αν και κάτι τέτοιο κατά τον πρώτο έλεγχο δεν φάνηκε», δήλωσε από την πλευρά του ο αντιπεριφεριεάρχης Αχαϊας, Χαράλαμπος Μπονάνος.
Νόμιζαν ότι άνοιξαν νόμιμα…
Επιπροσθέτως, ο ίδιος μηχανικός είχε αξιοσημείωτη δράση και για καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, σε «συνεργασία» αυτή τη φορά με τον δήμο Πατρέων. Τι έκανε; Ο Δήμος παραχωρεί βεβαιώσεις εγκατάστασης, κατόπιν σχετικών αιτήσεων, οι οποίες είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να εκδοθεί αργότερα άδεια λειτουργίας καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, με βάση το σχέδιο πόλης και την επιτρεπόμενης χρήσης.
Ο μηχανικός υπέβαλε την αίτηση στον Δήμο αλλά δεν προχωρούσε τις μετέπειτα διαδικασίες. Έδινε αριθμό πρωτοκόλλου και γνωστοποιούσε παρατύπως στην πλατφόρμα του Υπουργείου Ανάπτυξης την έναρξη λειτουργίας της επιχείρησης. Χωρίς παράβολα, χωρίς ανταποδοτικά στο Δήμο, χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα, μελέτες, άδειες και διαδικασίες. Ενημέρωνε τους επιχειρηματίες ότι όλα είναι εντάξει, αλλά μετά οι άτυχοι συμπολίτες βρισκόταν εξ’ απροόπτου, με πρόστιμα σε κάποιες των περιπτώσεων και τις συνέπειες των παράνομων δραστηριοτήτων του μηχανικού. Ο επιχειρηματίας νόμιζε ότι το κατάστημά του ήταν νόμιμο, με τον δράστη να λαμβάνει την πληρωμή του, όμως να εξαπατά τόσο τον ίδιο όσο τον Δήμο και το Κράτος.
 
 
Δύσκολη η διασταύρωση
Για κακή του τύχη όμως, επιτελείς των υπηρεσιών του Δήμου Πατρέων τον… «ξεσκέπασαν» και τώρα καλείται να περατώσει όσα οφείλει για τις σχετικές άδειες, να επιστρέψει χρήματα και να αντιμετωπίσει τη Δικαιοσύνη. Οι επιχειρηματίες είναι αναγκασμένοι να ξανά πληρώσουν κανονικό μηχανικό, ούτως ώστε χωρίς να κλείσει το κατάστημά τους να έχουν στη διάθεσή τους όλα τα απαραίτητα έγγραφα για την άδεια λειτουργίας. Οι περιπτώσεις στην Πάτρα ιδιοκτητών καταστημάτων που εξαπατήθηκαν είναι δεκάδες, με τους ελέγχους όμως να μην είναι εύκολο, λόγω του ψηφιακού συστήματος να διασταυρώσουν κι άλλες παρανομίες.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα