Νέο πακέτο στήριξης έρχεται το φθινόπωρο: 3 δισ. ευρώ με 4 μέτρα

04.08.2022 / 8:14
7d58476ed6e047e0944ee36d04c25051

Παρά τη συνέχιση της ανάκαμψης με ανάπτυξη 2,8% τον δεύτερο μήνα του χρόνου, γίνεται όλο και πιο πιθανό το ενδεχόμενο η Ευρώπη να μπει σε οικονομική στασιμότητα ή ακόμη και σε συρρίκνωση τους τελευταίους μήνες του χρόνου. Βασική αιτία το «μαρτύριο της σταγόνας» στο οποίο έχει ήδη υποβάλει η Μόσχα την Ε.Ε. σε ό,τι αφορά στη ροή του φυσικού αερίου, με στόχο να πετύχει μερική έστω άρση των κυρώσεων της Δύσης. Η οικονομική επιβράδυνση της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας, που θα έρθει αφενός λόγω της μείωσης της βιομηχανικής παραγωγής και αφετέρου λόγω της ταχύτερης ανόδου των επιτοκίων από την ΕΚΤ, αφορά και την Ελλάδα. Η χώρα μας αναμένεται να υπομείνει τις πολύ υψηλές τιμές φυσικού αερίου και τον επόμενο χρόνο, οι οποίες συμπαρασύρουν και τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και μαζί σχεδόν του συνόλου των προϊόντων και υπηρεσιών που καταναλώνουμε, αφού σε κάθε περίπτωση μέρος της τιμής είναι και το ενεργειακό κόστος.

Με αυτά τα δεδομένα, το υπουργείο Οικονομικών θα ξεκινήσει από την επόμενη εβδομάδα μια σειρά στενότερων επαφών με τα συναρμόδια υπουργεία, με στόχο να διαμορφώσουν ένα νέο πακέτο στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις για το φθινόπωρο και το χειμώνα του 2022 πάνω σε έναν πρώτο σχεδιασμό, ο οποίος έχει γίνει με βάση τα μέτρα που εφαρμόζονται από την αρχή του χρόνου.

Το υπουργείο θα καλύψει τις πρόσθετες δαπάνες για το 2022 με έναν συμπληρωματικό Προϋπολογισμό έως και 2 δισ. ευρώ μέσα στον Σεπτέμβριο. Ωστόσο, κανείς δεν αποκλείει την κατάθεση και τρίτου συμπληρωματικού Προϋπολογισμού πριν το τέλος του χρόνου, αν οι τιμές, ειδικά για το φυσικό αέριο, συνεχίσουν να ανεβαίνουν.

Επιδότηση ρεύματος και το 2023

«Κορμός» του νέου πακέτου είναι η κάλυψη των ανατιμήσεων στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, αφού οι λογαριασμοί του «καίνε» τα ελληνικά νοικοκυριά. Με βάση τις ανακοινώσεις του ίδιου του πρωθυπουργού, αλλά και των συναρμόδιων υπουργών, το κράτος θα καλύψει το 80-90% της ρήτρας αναπροσαρμογής των τιμολογίων από τον Ιούνιο του 2022 μέχρι και τα μέσα του 2023. Με βάση τα δεδομένα που υπήρχαν τον Μάιο, όταν σχεδιάστηκε το μέτρο, με μια μέση τιμή 100-120 ευρώ ανά θερμική κιλοβατώρα για το φυσικό αερίου η απορρόφηση της ρήτρας αναπροσαρμογής θα χρειαζόταν 2 δισ. ευρώ μέχρι και το τέλος του χρόνου και άλλα 1-1,5 δισ. ευρώ για το πρώτο μισό του 2023. Ωστόσο, με τις τελευταίες εξελίξεις με τον πόλεμο, η τιμή του φυσικού αερίου έχει εκτοξευτεί σήμερα πάνω από τα 200 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα και έχει υπολογιστεί ότι θα χρειαστεί επιπλέον τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ για να καλυφθεί το επιπλέον κόστος, παρά τη γενική ευρωπαϊκή Οδηγία για μείωση της κατανάλωσης κατά 15% μέχρι και το τέλος του χρόνου. Η εφαρμογή του μέτρου και για τον επόμενο χρόνο θα απαιτήσει επιπλέον 1 δισ. και για το 2023.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα