Νέο 10ετες ομόλογο: Η Ελλάδα δανείστηκε 3 δισ. ευρώ με επιτόκιο 1,8%

24.01.2022 / 23:36
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
ÊÁÔÁÓ×ÅÈÅÍÔÁ ÊËÏÐÉÌÁÉÁ ÁÐÏ ËÇÓÔÅÉÅÓ ÊÁÉ ÊËÏÐÅÓ ÓÔÇÍ ÅÐÉÊÑÁÔÅÉÁ

Με επιτόκιο 1,8% η χώρα δανείστηκε 3 δισ. ευρώ από την έκδοση του 10ετούς ομολόγου, διαδικασία η οποία ολοκληρώθηκε νωρίς το απόγευμα σήμερα.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της πρώτης δημοπρασίας ομολόγων του 2022, χαρακτήρισε «ιδιαίτερα ικανοποιητικό το επιτόκιο, αν ληφθεί υπόψιν η τρέχουσα διεθνής συγκυρία».

«Παρά τη δύσκολη αυτή συγκυρία, η Ελλάδα δανείστηκε σήμερα με κόστος κάτω από το μισό έναντι της αντίστοιχης έκδοσης του Μαρτίου του 2019, όταν το επιτόκιο είχε διαμορφωθεί στο 3,9%.

Ενώ, και το περιθώριο επιτοκίου, το spread, του ελληνικού ομολόγου έναντι του γερμανικού έχει συρρικνωθεί σημαντικά, τόσο σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα όσο και με τα επίπεδα των αρχών του 2019.

Συνεπώς, η χώρα μας, συνεχίζοντας την -αποδεδειγμένα – επιτυχημένη εκδοτική στρατηγική και την αποτελεσματική οικονομική πολιτική των τελευταίων 2,5 ετών, καταφέρνει, μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον έντονης ρευστότητας, να κινείται αταλάντευτα, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, στην κανονικότητα κλασικού εκδότη-χώρας της Ευρωζώνης, “κλειδώνοντας” το κόστος δανεισμού τής δεκαετίας σε χαμηλά επίπεδα» αναφέρει σε ανακοίνωση του ο υπουργός Οικονομικών.ADVERTISING

Σημειώνεται ότι οι προσφορές που συγκέντρωσαν οι ανάδοχες τράπεζες κατά τη διαδικασία του βιβλίου προσφορών, ξεπέρασαν σύμφωνα με πληροφορίες τα 15 δισ. ευρώ. Το τελικό επιτόκιο των ομολόγων διαμορφώθηκε με περιθώριο υψηλότερο κατά 1,4% από το βασικό επιτόκιο της διατραπεζικής αγοράς, ενώ σε σχέση με την απόδοση του αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου, του οποίου η απόδοση νωρίς το απόγευμα ήταν οριακά αρνητικά στο -0,006%, το περιθώριο του διαμορφώνεται στο 1,8%.

Στη δευτερογενή αγορά σήμερα η απόδοση του «παλαιού» πλέον δεκαετούς ομολόγου κυμαίνονταν στο 1,66%, από το 0,89% που ήταν τον περασμένο Ιούνιο, όταν το υπουργείο Οικονομικών είχε προχωρήσει στην επανέκδοση της συγκεκριμένης έκδοσης (reopening).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα