Νεκτάριος Φαρμάκης: «Ενημερώσαμε το υπουργείο για την σταφίδα – Πετύχαμε την ένταξη αναμπέλωσης – Είμαστε στο πλευρό των παραγωγών»

24.06.2021 / 16:54
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
20210624_ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Για το κρίσιμο πρόβλημα της σταφίδας τοποθετήθηκε ο Νεκτάριος Φαρμάκης:

Η ανάγκη μέτρων στήριξης της κορινθιακής σταφίδας αναδείχθηκε σήμερα Πέμπτη 24 Ιουνίου 2021 κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, που κατέληξε κατά πλειοψηφία στην έκδοση ψηφίσματος,  καθώς το θέμα συζητήθηκε προ ημερησίας διάταξης.

Κατά την τοποθέτησή του, ο Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης τόνισε ότι εγκαίρως η Περιφέρεια, αφού ενημερώθηκε για το ζήτημα, από  τον προηγούμενο Μάρτιο ήρθε σε επαφή με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης (εστάλη και σχετική επιστολή), προειδοποιώντας για το πρόβλημα που θα προκύψει από τη μειωμένη ζήτηση του προϊόντος στην αγορά, τη συσσώρευση  μεγάλων πλεονασμάτων που  παραμένουν αδιάθετα, προστεθέντων των ποσοτήτων της παραγωγής του τρέχοντος έτους.

«Ζητήσαμε τη στήριξη του προϊόντος και του σταφιδοπαραγωγού με τη χρήση όλων των χρηματοδοτικών δυνατοτήτων που προσφέρονται, τόσο από εθνικούς όσο και από συγχρηματοδοτούμενους πόρους, ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα της καλλιέργειας της κορινθιακής σταφίδας και στο μέλλον» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης, επισημαίνοντας ότι «η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας κάθε άλλα παρά ουδέτερος παρατηρητής είναι».

Πρόσθεσε μάλιστα, ότι η επικοινωνία με το Υπουργείο ήταν διαρκής και συνέβαλε ώστε το Υπουργείο, που αναγνωρίζει ότι η σταφίδα είναι από τα σημαντικότερα εθνικά προϊόντα κι έχει εκφράσει την πρόθεση να στηρίξει τους παραγωγούς, να εντάξει την αναμπέλωση της μαύρης κορινθιακής σταφίδας στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, κάτι για το οποίο απομένει μόνο η τυπική έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Περιφερειάρχης παρέθεσε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι καλλιεργούμενες εκτάσεις Κορινθιακής Σταφίδας στην Περιφέρειά μας ανέρχονται σε 45.000 στρέμματα με παραγωγή 13.000 τόνους στην Π.Ε. Αχαΐας και 28.000 στρέμματα με παραγωγή 8.000 τόνους στην Π.Ε. Ηλείας.

«Η στήριξη των αγροτικών προϊόντων βρίσκεται στον πυρήνα της ευρύτερη πολιτική της  Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, όπως άλλωστε αποδείξαμε και στο ζήτημα της ελιάς. Οι υπηρεσίες μας είναι διατεθειμένες να συνεργαστούν παρέχοντας στοιχεία που αφορούν την παραγωγή και εφόσον προκύπτει, να τεκμηριωθεί η μείωση της ζήτησης ως συνέπεια της πανδημίας. Τα χρηματοδοτικά εργαλεία όμως ανήκουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων»  αποσαφήνισε ο Περιφερειάρχης.

Ακολούθως, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόδωρος Βασιλόπουλος ενημέρωσε το σώμα για τη διερευνητική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μια μέρα πριν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με τη συμμετοχή των ενδιαφερομένων μερών, προκειμένου να διερευνηθεί το μέγεθος του προβλήματος.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν και τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι της Παναιγιάλειας Ένωσης Συνεταιρισμών, του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας και του ΣΕΒ Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας.

  • Η τοποθέτηση του Περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη,  στον σύνδεσμο: https://youtu.be/JGyOpboZnN4

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα