Negroni: 5 στέκια για να το απολαύσουμε, 1 συνταγή και πολλές ιστορίες

13.11.2021 / 23:01
negroni1-anoigma-575x383

Το Negroni ισορροπεί αριστοτεχνικά ανάμεσα στο γλυκό και το πικρό, έχει πορφυρό χρώμα, δυνατό χαρακτήρα και είναι ένα από τα πιο διάσημα aperitivi στον κόσμο.

H σχέση μου με το Negroni είναι θα έλεγα σχεδόν ερωτική. Το έντονο κόκκινο χρώμα του μου τράβηξε αμέσως την προσοχή. Η γοητευτική πικράδα του και ο αλκοολικός του δυναμισμός με καθήλωσαν, ενώ το γλυκό του τελείωμα με έκανε να παραδοθώ άνευ όρων σε κάθε του γουλιά. Έτσι γίνεται με το συγκεκριμένο κλασικό κοκτέιλ: ή θα το λατρέψεις ή θα το μισήσεις. Ημίμετρα δεν υπάρχουν σε αυτή τη σχέση.

Λίγη ιστορία
Πώς, όμως, αυτός ο συνδυασμός τζιν, βερμούτ και Campari έφτασε να γίνει τόσο διάσημος και να φιγουράρει σε όλες τις λίστες των μπαρ; Ας βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά. Η ιστορία του βερμούτ είναι γνωστή πάνω-κάτω. Κάνει την εμφάνισή του στην Ιταλία, στην περιοχή του Τορίνο, κάπου στα 1700, όταν ο Αντόνιο Μπενεντέτο Καπράνο και οι αδελφοί Τσιντσάνο το λάνσαραν ως φάρμακο. Στο μεταξύ, το Campari εκ Μιλάνου ορμώμενο, δημιουργία του Ιταλού Γκασπάρε Καμπάρι (1860), έρχεται να αναμειχθεί με τον ενισχυμένο με βότανα και μπαχαρικά οίνο, για να δημιουργήσουν μαζί ένα νέο πότο, το Milano Torino.

Αργότερα, μπαίνει στο παιχνίδι και η σόδα (αρχικά το acqua di Seltz) και έτσι γεννιέται το κοκτέιλ Americano, αφού οι Αμερικανοί ξετρελάθηκαν με αυτή την πιο δροσερή και ευχάριστη αίσθηση που του χαρίζουν οι φυσαλίδες. Το Negroni, λοιπόν, είναι ο απόγονος αυτών των δύο ποτών. Η επικρατούσα ιστορία για το πώς προέκυψε συνδέεται με τον κόμη Καμίλο Νεγκρόνι, ο οποίος όταν επέστρεψε στη γενέτειρά του, την Ιταλία, από την Αμερική, γύρω στο 1919, επισκέφτηκε το Caffè Casoni, στη Via de Tornabuoni στη Φλωρεντία, και ζήτησε μια παραλλαγή του Americano. Ο τότε bartender Φόσκο Σκαρσέλι, για να ευχαριστήσει τον κόμη, αντικατέστησε τη σόδα με τζιν και το αρωμάτισε με τα έλαια μιας φλούδας πορτοκαλιού. Και κάπως έτσι γεννήθηκε αυτό το επιβλητικό κοκτέιλ, που ονομάστηκε έτσι προς χάρη του κόμη.

Τα υλικά του ονείρου
Το ερυθρό αυτό κοκτέιλ βασίζεται στην ισομερή αναλογία των τριών υλικών του: 30 ml τζιν, 30 ml βερμούτ και 30 ml Campari. Η παρασκευή του είναι πολύ απλή αφού το μόνο που απαιτείται είναι μια καλή ανάδευση των υλικών στο mixing glass (δοχείο ανάμειξης) όπου έχει ήδη τοποθετηθεί πάγος. Με αυτή τη διαδικασία πετυχαίνουμε δύο πράγματα: πρώτον, να παγώσουμε όσο θέλουμε τα υλικά του ποτού και, δεύτερον, να κάνουμε το απαραίτητο dilution, δηλαδή να νερώσουμε όσο πρέπει το κοκτέιλ ώστε να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Στη συνέχεια σουρώνουμε και σερβίρουμε είτε με ένα μεγάλο κομμάτι πάγου είτε χωρίς. Όπως καταλαβαίνετε, ο πάγος παίζει σημαντικό ρόλο καθώς μπορεί να αλλοιώσει τη γεύση. Τέλος, αρωματίζουμε με έλαια από μια φλούδα πορτοκαλιού ή και περγαμόντου.

Η σύγχρονη πορεία ενός κοκτέιλ
Η αλήθεια είναι ότι το Negroni έχει γίνει πηγή έμπνευσης για πολλούς bartenders. Δεν μπορώ να μη σας αναφέρω λοιπόν, εκείνο που φτιάχνουν στο The Clumsies (Πραξιτέλους 30, Αθήνα, τηλ.: 210 3232682), που όμως δεν έχει κόκκινο χρώμα, αλλά μπλε και θυμίζει Αιγαίο και είναι ενισχυμένο με δίκταμο και μάραθο και το σερβίρουν με καππαρόφυλλα για να του δώσουν λίγη αλμύρα. Επίσης, στο Odori Vermuteria di Atene (Σκουλενίου 2, Αθήνα, τηλ.: 210 3314674), ο Μανώλης Λυκιαρδόπουλος που αγαπά πολύ αυτό το ιταλικό aperitivo δημιουργεί νόστιμα Negroni χρησιμοποιώντας το δικό του βερμούτ.

Το ίδιο κάνει και ο Μάριο Μπάσο στο Barreldier (Βουλής 7, Σύνταγμα, τηλ.: 210 3254711), που φτιάχνει ένα βερμούτ αρκετά πικρό χρησιμοποιώντας 41 βότανα και μπαχαρικά και στη συνέχεια παλαιώνει το Negroni του για έξι μήνες.

Το αποτέλεσμα είναι ένα στιβαρό ποτό, με έντονη πικράδα και εξίσου έντονο άρωμα, που σερβίρεται με κουμκουάτ και είναι ένα από τα αγαπημένα μου στην πόλη. Στη Θεσσαλονίκη, ο Γιάννης Κέδες στο Vogatsikou 3 (Βογατσικού 3, τηλ.: 2310 222899) παλαιώνει και αυτός το εν λόγω κοκτέιλ, ενώ ο Αλέξανδρος Σουρμπάτης στο Casablanca (Λεωφ. Βασιλίσσης Όλγας 21, τηλ.: 2311 243609) προτείνει δέκα διαφορετικά Negroni, με δικό μου κορυφαίο το The City That Never Sleeps με dry whisky και λικέρ φραμπουάζ.

Μια ξεχωριστή συνταγή
Ζητήσαμε από τον Mario Basso να μας δώσει τη δική του συνταγή για Negroni. To ονομάζει Quill είναι αρκετά στιβαρό, αφού περιέχει λίγο αψέντι. Για την παρασκευή του ακολουθούμε τη μέθοδο της απλής ανάδευσης σε mixing glass. Σερβίρεται σε ποτήρι τύπου Nick & Nora (γυάλινο ποτήρι εμπνευσμένο από την εποχή της ποτοαπαγόρευσης και την κλασική ταινία The Thin Man»).

Υλικά
25 ml τζιν
25 ml bitter aperitif (Campari, Fernet Branca, Averna, Carpano)
25 ml κόκκινο βερμούτ
5 ml αψέντι

Διαδικασία
Ανακατεύουμε καλά τα υλικά στο mixing glass (δοχείο ανάμειξης) όπου έχει ήδη τοποθετηθεί πάγος. Σουρώνουμε και σερβίρουμε με ένα μεγάλο κομμάτι πάγου ή χωρίς. Αρωματίζουμε με έλαια από φλούδα πορτοκαλιού ή περγαμόντου.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα