Νέες Ταυτότητες: Η θέση επιστημόνων και εκκλησίας

03.09.2023 / 16:30
ουρές-1

Βρήκαν μπελά…

Του Ανδρέα Κολλιόπουλου

Αρκετά είναι τα παράπονα από πολίτες που  θέλουν να ανανεώσουν την ταυτότητα τους, προκειμένου να ταξιδέψουν στο εξωτερικό ή γιατί έχουν διάφορες άμεσες υποχρεώσεις και δεν μπορούν, αφού η διαδικασία καθυστερεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολίτες που πήγαν στα αστυνομικά τμήματα, έλαβαν «μήνυμα» ότι θα χρειαστεί να περιμένουν πάνω από δέκα με δεκαπέντε μέρες. Η αιτία για αυτό δεν είναι άλλη από τις «ουρές» που σχηματίζονται εδώ και μέρες έξω από το κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αχαΐας και το γραφείο έκδοσης ταυτοτήτων κατά του… τσιπ.

Στο μεταξύ, από τον Αύγουστο του 2026, όπως δήλωσε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, δεν θα ισχύουν οι παλιές ταυτότητές, ενώ στις 25 Σεπτεμβρίου ξεκινά η διαδικασία έκδοσης των ψηφιακών. Το γεγονός αναμένεται να δημιουργήσει νέα δεδομένα, καθώς για πρώτη φορά η Πολιτεία απαντάει επίσημα στους αρνητές.

Όργανο της νέας τάξης

Δεκάδες πολίτες έχοντας παρασυρθεί από τα όσα γράφονται και λέγονται στο διαδίκτυο, πιστεύουν στη συνωμοσιολογία που έχει αναπτυχθεί για τη νέα ψηφιακή ταυτότητα.  Θέλουν έτσι να ανανεώσουν την υπάρχουσα για τα επόμενα χρόνια προλαβαίνοντας την υποχρεωτικότητα της ψηφιακής από τον Σεπτέμβριο και μετά, αν και ίσως η κυβέρνηση προχωρήσει σε δραστικά μέτρα με άμεση υποχρεωτικότητα της δεύτερης.

Όπως υποστηρίζουν, «η νέα μορφή ταυτότητας αποτελεί ένα όργανο της νέας παγκόσμιας τάξης πραγμάτων για να τους παρακολουθεί, στερώντας τους επί της ουσίας κάθε δυνατότητα ατομικής ελευθερίας», ξεχνώντας όμως ότι πολλοί διαθέτουν υπερσύγχρονα κινητά, πιστωτικές κάρτες κι ένα σωρό αντικειμένων που πιστοποιούν άμεσα τόσο την ύπαρξή τους όσο και τον χώρο της ευρύτερης κίνησής τους.

Αυθόρμητες οι «ουρές»;

Υπάρχουν  φυσικά και αυτοί που ρίχνουν το βάρος τους στην θρησκευτική διάσταση του όλου θέματος, πιστεύοντας ότι η νέα ψηφιακή ταυτότητα είναι του… Αντίχριστου, έχοντας σαν σύμβολο της το «666», ενώ αναφέρονται και στην προφητεία του Αγίου Παϊσιου που είχε τονίσει ότι  μετά την έκδοση των ταυτοτήτων αυτών θα ξεκινήσει ο παγκόσμιος πόλεμος.  

Το κατά πόσο αυτές οι «ουρές» είναι… αυθόρμητες και το αν υποκινούνται από κάποιους είναι και αυτό ένα ζήτημα.  Σύμφωνα με πολλούς, πίσω από τις «ουρές» αυτές βρίσκονται  παραθρησκευτικές  οργανώσεις που σχετίζονται με παρεκκλησιαστικούς, αλλά και εθνικιστικούς κύκλους και κινήματα, παρόμοια με αυτά που είχαν αναπτυχθεί κατά του εμβολίου για τον κορωνοϊό την εποχή της πανδημίας.

Μόνο με ραντεβού πλέον

Όπως και να έχει η ουσία δεν αλλάζει ούτε για αυτούς που θέλουν να ανανεώσουν την ταυτότητα τους (έχουν την παλιά έκδοση της που δεν αναγνωρίζεται πια στο εξωτερικό) και το διαβατήριο τους, ούτε για τους υπαλλήλους της συγκεκριμένης υπηρεσίας οι οποίοι δεν προλαβαίνουν να ανταποκριθούν στην… ξαφνική αυτή ζήτηση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι εκεί που οι αιτήσεις για ανανέωση ταυτοτήτων δεν ξεπερνούσαν τις δέκα με δώδεκα την ημέρα, πλέον οι αιτήσεις έχουν ξεπεράσει τις 60 και τείνουν να αγγίξουν τις 100.  Για αυτό άλλωστε και τακτική της υπηρεσίας για την εξυπηρέτηση όλου αυτού του κόσμου, άλλαξε, κλείνοντας πλέον ραντεβού για την ανανέωση της ταυτότητας, μήπως και σταματήσουν όλες αυτές οι «ουρές» .

Ακολουθεί και η Ε.Ε.

Πάντως,  το όλο θέμα έχει περισσότερες πολιτειακές διαστάσεις, παρά σχετίζεται με θρησκευτικά ζητήματα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες οι νέες ταυτότητες δεν έχουν συστήματα γεωεντοπισμού, αλλά διαθέτουν  το ίδιο σύστημα που έχει μια πιστωτική ή χρεωστική κάρτα, ένα τσιπ δηλαδή που χρησιμοποιείται σε ειδικά μηχανήματα για την ταυτοποίηση.

Η ψηφιακή ταυτότητα, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν καλά τα πράγματα, θα επιβληθεί μέσα στο επόμενο διάστημα και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με σχετική απόφαση. Ο βασικός στόχος για αυτό θα είναι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, με την ταυτότητα αυτή να παρέχει στις αρχές όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται.

Η θέση της Εκκλησίας

Από την πλευρά της, η επίσημη εκκλησία δεν έχει λάβει επί της ουσίας θέση.  Έχει ξεκαθαρίσει ωστόσο μέσω της Ιεράς Συνόδου ότι είναι κατά των κινητοποιήσεων για το όλο ζήτημα καλώντας τους πιστούς να μην συμμετέχουν σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις.

Στο  ίδιος μήκος κύματος και η Ιερά Μητρόπολη Πατρών. «Συμπλέουμε με τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου» αρκέστηκε να σχολιάσει για το ζήτημα στον «Ν» ο Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως αρνητικοί στις νέες ταυτότητες είναι και οι φωτογράφοι, που κινητοποιούνται, διότι είναι σαφές θα μειωθεί ένα μεγάλο μέρος της δουλειάς τους.

Σπύρος Τσιρώνης: Καμία ανάμειξη η Νίκη

«Καμία ανάμειξη δεν έχει το κόμμα της Νίκης στις «ουρές» που συγκεντρώνονται έξω από το κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αχαΐας και το γραφείο της υπηρεσίας έκδοσης για την ανανέωση των ταυτοτήτων».  Αυτό υποστηρίζει σε δηλώσεις του στον «Ν» ο βουλευτής Αχαΐας της Νίκης, Σπύρος Τσιρώνης, τονίζοντας τα εξής: «Ο κόσμος από μόνος του πηγαίνει εκεί για να ανανεώσει την ταυτότητα του. Αυτό δεν σημαίνει ότι τον ωθεί η Νίκη όπως θέλουν να παρουσιάζει συγκεκριμένη μερίδα των ΜΜΕ.

Η Νίκη από την αρχή στο θέμα των ηλεκτρονικών ταυτοτήτων ήταν ξεκάθαρη και έκανε συγκεκριμένα ερωτήματα στην Βουλή που σχετίζονται με την τεχνολογία που εμπεριέχουν οι ψηφιακές ταυτότητες, το RFID, δηλαδή, αλλά και το θέμα των ατομικών ελευθερίων και κατά πόσο θίγονται αυτές από τη στιγμή που η εν λόγω ταυτότητα θα ενσωματωθεί στην ψηφιακή κάρτα του πολίτη.  Με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει. Δεν μίλησε ούτε για 666, ούτε για Αντίχριστους, όπως θέλουν να παρουσιάζουν τα ΜΜΕ. Προφανώς και μια σημαντική μερίδα πιστών  ανησυχεί για το θέμα των ταυτοτήτων αφού μεγάλοι Άγιοι της εποχής μας, καθώς και η διοίκηση της εκκλησίας έχει πάρει θέση κατά της αριθμοποίησης  του προσώπου και της υπέρ-  συγκέντρωσης όλων των υπηρεσιών του κράτος μόνο με μια κάρτα. 

Η  Νίκη έθιξε το θέμα εξαρχής και το έθεσε σε όλες του τις διαστάσεις  και όχι μονομερώς όπως πολλά ΜΜΕ το θέτουν.  Θίγονται  ναι ή όχι τα ατομικά δικαιώματα και οι ελευθερίες του ανθρώπου μέσα από την ψηφιακή ταυτότητα;

Που είναι τώρα όλοι αυτοί που αγωνίζονται για τα δικαιώματα και τις ατομικές ελευθερίες, βγαίνοντας κάθε τόσο στους δρόμους; Εμείς προβάλλουμε αυτή την διάσταση ως κόμμα. Την θρησκευτική την προβάλλουν εσκεμμένα τα κανάλια και προφανώς θα έχουν τους λόγους τους».

Νέες Ταυτότητες: Η θέση επιστημόνων και εκκλησίας 2

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Νεολόγος*

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα