Νέα μορφή ΣΔΙΤ από τη δημοτική αρχή

15.12.2020 / 13:02
DP

Χαρές και πανηγυρισμοί από τη δημοτική αρχή για το κτίριο επί των οδών Αγ. Ανδρέου, Παντανάσσης και Όθωνος Αμαλίας από το κληροδότημα των αδερφών Κόλλα. Και πως να μην πανηγυρίζουν άλλωστε, αφού ανακάλυψαν τα οφέλη της σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.. Εκτός αν προτιμάτε τα αρχικά ΣΔΙΤ. Αν και για το εν λόγω κτήριο είχε εκπονηθεί μελέτη από το 2006 επί πολιτιστικής πρωτεύουσας με σκοπό να μετατραπεί σε πολυχώρο πολιτισμού το κτίριο τελικά παραδίδεται σε ιδιώτη για να στεγάσει ιδιωτικό θεραπευτήριο της Πάτρας. Αντιφατικό; Ίσως. Αν σκεφτεί κανείς ότι η παρούσα δημοτική αρχή καταγγέλλει την ιδιωτική πρωτοβουλία έρχεται να συμπράξει τώρα.

Όταν δε, σε σχετική συνεδρίαση του πολιτιστικού οργανισμού έκανα λόγο για την ύπαρξη μελετών αξιοποίησης ΔΕΝ ΤΙΣ ΓΝΩΡΙΖΑΝ ΚΑΝ. Όταν πρότεινα να εξετάσουμε και να δεσμεύσουμε με τυχόν περιορισμούς από τις μελέτες από παρεμβάσεις του ενοικιαστή για τη διαμόρφωση του κτηρίου και τις υποχρεώσεις του αυτές, τι σε τοίχο μίλαγα, τι στο διοικητικό το ίδιο και το αυτό. Κανείς δεν έδειχνε να ανταποκρίνεται…

Ας αφήσει η δημοτική αρχή το όψιμο ενδιαφέρον για τη διάσωση τάχα των δημοτικών κτιρίων. Τα προηγούμενα χρόνια θα μπορούσε να είχε εκπονήσει ολοκληρωμένο σχέδιο για να διασωθούν και να επαναχρησιμοποιηθούν ακίνητα που βρίσκονται στην ιδιοκτησία της, προτιμά ωστόσο να καιροσκοπεί, πότε ενοικιάζοντας από ιδιώτες για τη στέγαση οργανισμών και φορέων, πότε να τα παραδίδει προς ενοικίαση ενώ υπάρχουν ακόμα αρκετά κτίρια που μένουν έρμαια στην πάροδο του χρόνου. Πάντως για ένα πράγμα  που μας έπεισε και θα πρέπει να το ξανασκεφτεί και η ίδια είναι ότι η ιδιωτική πρωτοβουλία ζει και βασιλεύει κατά περίπτωση με τις ευλογίες της δημοτικής αρχής!
Δημήτρης Παπαδόπουλος
Μέλος της συντονιστικής επιτροπής της Ώρας Πατρών

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα