Νέα μείωση στους εισακτέους στα ΑΕΙ κατά 9.000

22.05.2022 / 13:34
37107283

ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΣΠΑΡΤΙΝΟΥ

Δεν ξέρω πόσο είναι γνωστός ο ευρωπαϊκός στόχος, που αφορά το ποσοστό των νέων ηλικίας 25-34 ετών, οι οποίοι το 2030 πρέπει να είναι απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης: 45%-50% ! Στόχος που έχει τεθεί για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη. Τί κάνει η Ελληνική κυβέρνηση για να πετύχει αυτό το στόχο ;

Πέρσι, ανακοίνωσε 77.415 θέσεις εισακτέων στα Πανεπιστήμια. Λόγω της εφαρμογής όμως της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ), 17.000 από αυτές έμειναν κενές. Ήταν η πρώτη κίνηση για να … απομακρυνθούμε από τον ευρωπαϊκό στόχο.

Φέτος η κυβέρνηση – συνεχίζοντας να κατεβαίνει τα σκαλιά και αυτού του στόχου – ανακοίνωσε νέα μείωση των διαθέσιμων θέσεων, κατά 9.000 φοιτητές σε σχέση με τον περσινό αριθμό. Όμως, η σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας δεν τολμά να αναφέρει τη λέξη «μείωση». Χρησιμοποιώντας τη γνωστή κουτοπονηριά της εξουσίας να βαφτίζει το κρέας ψάρι,  λέει: «Υπενθυμίζεται ότι ο αριθμός των υποψηφίων που εισήχθησαν το 2021 σε ΑΕΙ, ΑΣΠΑΙΤΕ και ΑΕΑ ανερχόταν σε 60.070». Άρα (θα συμπεράνει κανείς που δεν έχει υπόψη του όλα τα περσινά δεδομένα και εμπιστεύεται – κακό του κεφαλιού του – τις κυβερνητικές ανακοινώσεις) οι φετινές 68.394 θέσεις είναι περισσότερες από τις περσινές! Μόνο που οι περσινές 60.000 οφείλονταν στο κόψιμο της ΕΒΕ, το οποίο βέβαια αποκρύπτεται. Στο οποίο φέτος θα προστεθεί το κόψιμο και από το συντελεστή βαρύτητας. Το μαγείρεμα των αριθμών και των δεδομένων και πάλι στην ημερήσια διάταξη, με τη χρήση της γλώσσας για να κρύβει και όχι να αναδεικνύει την αλήθεια και με την επίκληση των ευρωπαϊκών στόχων α λα καρτ, μόνον όταν δηλαδή πρέπει να εφαρμοστούν περιοριστικές πολιτικές και περικοπές για τα λαϊκά εισοδήματα.

Όμως κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η κυβέρνηση εργάζεται συστηματικά για την οικονομική ανάπτυξη των ιδιοκτητών των ιδιωτικών κολεγίων, οι οποίοι – κατά προκλητικά ειλικρινή δήλωσή τους – είχαν παραδεχθεί ότι αποτελούν οικονομικούς χορηγούς της ΝΔ.

«Νόμος και τάξη»

Μπορεί όμως οι φοιτητές να λιγοστεύουν από χρόνο σε χρόνο, όμως από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά θα είναι… καλά φυλασσόμενοι! Η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στην εφαρμογή του νόμου για την πανεπιστημιακή αστυνομία. Πολλοί θεωρούν ότι είναι ο κατάλληλος, προεκλογικός χρόνος για να αναζωπυρώσει με ένταση το σλόγκαν της για την εφαρμογή του «νόμου και της τάξης». Ένα σλόγκαν που φαντάζει σήμερα διάτρητο μετά από τόσες ανεξιχνίαστες δολοφονίες που άγγιξαν ακόμα και το χώρο της δημοσιογραφίας αλλά και γενικότερα από τις ανεξέλεγκτες αιματηρές δράσεις του υποκόσμου. Αποφασίστηκε λοιπόν ότι πρέπει να επανέλθει ο νόμος και η τάξη ξεκινώντας από τα Πανεπιστήμια (τέσσερα για αρχή – τρία στην Αθήνα και ένα στη Θεσσαλονίκη), αυτά τα άντρα ανομίας, όπως προσπαθεί να τα «ζωγραφίσει» η κυβέρνηση δυσφημίζοντάς τα, που χαλάνε το προφίλ ευταξίας και ασφάλειας, για το οποίο αποτελεί τον εγγυητή του.

Αυτή η επικοινωνιακή απόφαση γίνεται ταυτόχρονα επικίνδυνη, αν πιστέψουμε το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή» ότι «προσωρινά» και μέχρι να εφαρμοστεί το εφαρμοστικό διάταγμα για το οργανόγραμμα και το καθηκοντολόγιο των μελών των Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ) και την εγκατάσταση μέτρων ασφαλείας στα πανεπιστήμια (κάμερες, ελεγχόμενη είσοδος, κτλ) τα 400 άτομα που έχουν προσληφθεί για το σκοπό αυτό, θα περιπολούν στους πανεπιστημιακούς χώρους όχι ως ειδικό σώμα Πανεπιστημιακής Αστυνομίας αλλά ως ειδικοί φρουροί. Η εφημερίδα προσθέτει ότι τα 400 αυτά μέλη των ΟΠΠΙ θα περιπολούν είτε οπλοφορώντας είτε συνοδευόμενα από ένοπλους αστυνομικούς για την προστασία τους.

Με βάση αυτό το δεδομένο κάποιοι καχύποπτοι (αδικαιολόγητα άραγε;) ισχυρίζονται ότι η κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία επιζητούν να πυροδοτήσουν επικίνδυνες εντάσεις στα Πανεπιστήμια που είναι πιθανόν να οδηγήσουν σε χρήση όπλων μέσα στους ακαδημαϊκούς χώρους. Δεν πάει άλλωστε πολύς καιρός όταν ειδικός φρουρός είχε βγάλει όπλο μέσα στην ΑΣΟΕΕ.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η εφαρμογή του νόμου προβλέπει ότι τα μέλη των ΟΠΠΙ θα είναι άοπλα για να ασκούν, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης, «ήπια αστυνόμευση».

Λέτε η μείωση των εισακτέων στα Πανεπιστήμια να οφείλεται και στις δημοσιονομικές δυσκολίες του κράτους ώστε να εξασφαλίσει την πρόσληψη περισσότερων ειδικών φρουρών για τη φύλαξη; Είπαμε, ρε παιδιά, να σας φυλάμε αλλά όχι και να τινάξουμε τον κρατικό προϋπολογισμό στον αέρα…!

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Νεολόγος” των Πατρών

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα