Nέα έκρηξη κρουσμάτων: “Μπορεί να φτάσουμε τα 3.500 στα μέσα Αυγούστου”-“Εξαιρετικά δύσκολο να ανακοπεί το 4ο κύμα”

07.07.2021 / 7:27
Êüóìïò ìå ìÜóêåò óôçí ÐÜôñá ôçí Ôñßôç 6 Ïêôùâñßïõ 2020. Óå êáèåóôþò ìßíé - lockdown Ý÷åé ôåèåß ç ðåñéöåñåéáêÞ åíüôçôá Á÷áúáò ìåôÜ ôçí áýîçóç ôùí êñïõóìÜôùí óôçí ðåñéï÷Þ.
(EUROKINISSI/ÃÉÁÍÍÇÓ ÁÍÄÑÏÕÔÓÏÐÏÕËÏÓ)

«Είναι φανερό ότι βρισκόμαστε ήδη στο 4ο κύμα της πανδημίας» σημείωσε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλώντας στο MEGA.

«Με βάση τα δικά μας δεδομένα, θα έλεγα ότι είμαστε στο 4ο κύμα της πανδημίας από την προηγούμενη Δευτέρα, στις 28 Ιουνίου. Απλώς τώρα το βλέπουμε πολύ πιο έντονα» τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης, υπογραμμίζοντας ότι σημειώθηκε πολύ ταχεία διάδοση του ιού και των τριών μεταλλάξεών του.

Nέα έκρηξη κρουσμάτων: "Μπορεί να φτάσουμε τα 3.500 στα μέσα Αυγούστου"-"Εξαιρετικά δύσκολο να ανακοπεί το 4ο κύμα" 3

Μιλώντας για τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής υπογράμμισε ότι αποδίδεται σε πρώτο επίπεδο στη χαλάρωση των μέτρων και στη συνέχεια στη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης «Δέλτα». «Αυτό που ζούμε, το πέρασμα από τη χαλάρωση των μέτρων στη διάδοση της “Δέλτα” -η οποία σε λίγο θα κυριαρχήσει, αλλά ακόμα βρίσκεται στην αρχή της- είναι αποτέλεσμα της χαλάρωσης των μέτρων και την κακή εφαρμογή των υπολειπόμενων μέτρων» σημείωσε ο κ. Σαρηγιάννης, προσθέτοντας πως «αυτό που θα ζήσουμε, θα έχει να κάνει με τη μετάλλαξη “Δέλτα”».

Κάνοντας μια εκτίμηση για τον αριθμό των κρουσμάτων έως το τέλος του μήνα, ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε πως μπορούν να φτάσουν τα 2.600 ίσως και παραπάνω. «Στον εβδομαδιαίο μέσο όρο θα είναι στα 2.600, με μια περαιτέρω αύξηση στις αρχές του Αυγούστου στα περίπου 3.500 κρούσματα» τόνισε ο καθηγητής του ΑΠΘ, υπογραμμίζοντας πως το βασικότερο μέτρο για τον περιορισμό της αύξησης αυτής είναι ο ταχύς εμβολιασμός των πολιτών.

Παράλληλα, ο κ. Σαρηγιάννης αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο να υπάρξουν νέα τοπικά lockdown -ακόμα και σε τουριστικές περιοχές- σε περίπτωση που αυξηθούν αρκετά τα κρούσματα. «Προτού μιλήσουμε για lockdown, θα πρέπει να εντατικοποιηθεί η γονιδιοματική επιτήρηση της διασποράς
στις περιοχές που έχουν αυξητική δυναμική, όπως η Κρήτη. Ώστε να παρακολουθούμε στενά το τι συμβαίνει και να γίνουν τα lockdown πριν αναπτυχθεί η διασπορά, όταν ακόμα η τάση θα είναι θετική» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Σαρηγιάννης.

Τέλος, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ σημείωσε πως θα ήταν χρήσιμη η επαναφορά της χρήσης μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους, καθώς αφενός έχει δημιουργηθεί σύγχυση για τη χρήση της, ενώ και το στέλεχος της μετάλλαξης «Δέλτα» που έχει αυξημένη μεταδοτικότητα μπορεί να περιοριστεί με τη χρήση μάσκας.

Για την αύξηση των κρουσμάτων, το τέταρτο κύμα και τα νέα μέτρα που τίθενται σε εφαρμογή από την Πέμπτη 8 Ιουλίου μίλησε στον ΣΚΑΪ ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Nέα έκρηξη κρουσμάτων: "Μπορεί να φτάσουμε τα 3.500 στα μέσα Αυγούστου"-"Εξαιρετικά δύσκολο να ανακοπεί το 4ο κύμα" 4

Όπως είπε ο καθηγητής, είχε φανεί από την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων. Το θετικό, όμως, είναι ότι μέχρι στιγμής δεν έχει φανεί κάποια αύξηση της πίεσης στο σύστημα υγείας.

Αναφορικά με την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα και την έλευση ενός τέταρτου κύματος, επεσήμανε ότι η συγκεκριμένη παραλλαγή του κορωνοϊού εξαπλώνεται κυρίως στους νέους, ενώ είναι «εξαιρετικά δύσκολο να ανακοπεί η έλευση του τέταρτου κύματος».

Σημείωσε, δε, ότι πιθανόν θα δούμε παρόμοια εικόνα με το Ηνωμένο Βασίλειο, την Πορτογαλία και το Ισραήλ. Μάλιστα, εκτίμησε ότι «ο αριθμός των κρουσμάτων θα ξεπεράσει σίγουρα τις 2.000». Σχετικά με τα μέτρα, ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε ότι «οποιοδήποτε δραστικό μέτρο θα εξαρτηθεί από την πίεση στο σύστημα υγείας».

Επίσης, επεσήμανε ότι ο εμβολιασμός είναι πολύ σημαντικός για όλους αυτή τη στιγμή, καθώς αν νοσήσει κάποιος, ανεξαρτήτως ηλικίας και φυσικής κατάστασης, ακόμη και τα ήπια συμπτώματα μπορούν να διατηρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα. «Γνωστοί μου έχουν απώλεια οσμής και γεύσης για μήνες», είπε χαρακτηριστικά.

Για τις μετακινήσεις, ο καθηγητής είπε ότι είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθούν οι χερσαίες, ενώ οι διακρατικές μετακινήσεις, σύντομα, θα επιτρέπονται μόνο σε εμβολιασμένους.

«Είναι σημαντικό η συμμετοχή στα self test να παραμείνει για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί», τόνισε και πρόσθεσε ότι υπάρχει διάκριση για το σε ποιους χώρους η χρησιμότητα των self test είναι μέγιστη και ελάχιστη. Μάλιστα εξήγησε πως γι’ αυτό πάρθηκε και η απόφαση σχετικά με τις μετακινήσεις με self test. Όσον αφορά την επαναφορά της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, ανέφερε ότι δεν έχει τεθεί αυτό το θέμα προς συζήτηση αυτή τη στιγμή.

Τέλος, για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, ο κ. Μαγιορκίνης είπε ότι υπάρχει ένα σαφές σχέδιο για συγκεκριμένους επαγγελματικούς χώρους. «Αυτό θα ακολουθήσουμε και με αυτό θα πορευτούμε», κατέληξε.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα