Συνεδριάζει εκτάκτως το Δημοτικό Συμβούλιο με τη συμμετοχή του Ευθύμιου Λέκκα – Βούληση των τοπικών αρχών είναι να ανοίξει η παραλία αλλά με μέτρα.
Έναν δυσεπίλυτο γρίφο καλούνται να λύσουν μέσα στον επόμενο μήνα οι αρμόδιοι φορείς που είναι υπεύθυνοι για μια από τις διασημότερες παραλίες του κόσμου, το Ναυάγιο της Ζακύνθου, ενώ σήμερα το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με τη συμμετοχή του προέδρου του ΟΑΣΠ κ. Ευθύμιου Λέκκα.
Σύμφωνα με τις τελευταίες αποφάσεις η παραλία θα μείνει κλειστή για τους επισκέπτες καθώς υπάρχει σοβαρή πιθανότητα κατολισθήσεων, όπως υπήρξε το 2018 όταν και τραυματίστηκαν 7 άτομα, ενώ κατολίσθηση είχε γίνει και τον Σεπτέμβριο του 2022 μετά από σεισμική δόνηση μεγέθους 5,4 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ μεταξύ Κεφαλονιάς και Ζακύνθου.
Οι απόψεις των επιστημόνων για το εάν πρέπει να μπουν τεχνητά μέσα που θα κρατούν τους ετοιμόρροπους βράχους διίστανται, δημιουργώντας έναν γρίφο για το τι θα γίνει την καλοκαιρινή περίοδο που ξεκινά σε περίπου ένα μήνα, όταν αναμένονται εκατομμύρια τουρίστες που θέλουν να επισκεφτούν τον «δεύτερο Παρθενώνα» όπως έχουν χαρακτηρίσει πολλοί το Ναυάγιο. Κάποιοι εκτιμούν ότι πρέπει να γίνουν εργασίες, κυρίως στοχευμένες, άλλοι όμως επιμένουν ότι καμία εργασία δεν μπορεί να γίνει γιατί θα αλλοιώσει το φυσικό κάλος της περιοχής.
Οι επιφυλάξεις για τα τεχνητά μέσα
Ο αναπληρωτής καθηγητής τηλεανίχνευσης και μορφοτεκτονικής και διευθυντής του εργαστηρίου τηλεανίχνευσης στο ΕΚΠΑ κ. Μανώλης Βασιλάκης ανέφερε στο ΘΕΜΑ: «Επιβάλλεται να γίνουν λεπτομερέστερες μελέτες και να πυκνώσουμε τις αποτυπώσεις μας όπου αντί για δυο αυτοψίες που γίνονται το χρόνο να γίνονται τουλάχιστον τέσσερις, όπως και να υπάρχει και αποτύπωση μετά από κάθε σεισμικό γεγονός ή ακραίο καιρικό φαινόμενο που παρατηρείται στην περιοχή».
Σύμφωνα με τον κ. Βασιλάκη το να τοποθετηθούν ειδικά πλέγματα στην πλαγιά της παραλίας εκτός από τεράστιο κόστος θα προκαλέσει και αλλοίωση του φυσικού τοπίου. «Αυτό που θα πρέπει να γίνει είναι να συστηματοποιηθεί η μελέτη του πρανούς. Για να προτείνουμε κάποια έργα τοπικής φύσεως. Όχι για να βάλουμε δίχτυα από πάνω μέχρι κάτω, αλλά τοπικά σε κάποιες περιοχές όπου βλέπουμε εμείς ότι υπάρχει χαλάρωση των βραχοτεμαχίων για να πιάσουμε αυτά που είναι έτοιμα να πέσουν».
Όπως εξηγεί ο κ. Βασιλάκης, οι λύσεις που πρέπει να δοθούν, εφόσον αρχικά γίνει μια πιο εμπεριστατωμένη μελέτη, θα είναι τοπικού χαρακτήρα, ενώ άλλα μέτρα θα πρέπει να εφαρμοστούν στα ψηλότερα άλλα στα χαμηλότερα. «Τα μέτρα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν είναι πλέγματα, φράχτες, ανασχέσεις βραχοτεμαχίων, αλλά και το μέτρο του καθαρισμού των χαλαρών βράχων, δηλαδή η ηθελημένη πτώση βράχου. Εκεί βάζουμε αναρριχητές και ρίχνουν αυτούς τους βράχους. Η λύση του πλέγματος από πάνω μέχρι κάτω δεν ενδείκνυται και γιατί το κόστος είναι τεράστιο αλλά και θα χαλάσει η αισθητική του τοπίου. Οι λύσεις πρέπει να είναι κάποιες τοπικές παρεμβάσεις με γνώμονα να είναι φιλικές στο περιβάλλον και στην αισθητική του τοπίου. Τονίζω όμως ότι αυτή τη στιγμή προέχουν πιο λεπτομερείς μελέτες. Μέχρι να γίνουν, καλό θα είναι να αποφεύγεται ο συνωστισμός και να τηρούνται τα μέτρα που υπάρχουν».
Οι τρεις ζώνες πρόσβασης
Μέχρι στιγμής τα μοναδικά μέτρα που υπάρχουν είναι εκείνα που θεσπίστηκαν μετά τις κατολισθήσεις του 2018 όταν και τραυματίστηκαν 7 άτομα. Επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμη Λέκκα είχαν πραγματοποιήσει μελέτη στην περιοχή και δημιούργησε τρεις ζώνες πρόσβασης. Η πρώτη ζώνη αυτή του υψηλού κινδύνου όπου απαγορεύτηκε η πρόσβαση εκτείνεται από τη βάση των πρανών μέχρι πίσω από το ναυάγιο και στη νοητή προέκταση της ζώνης αυτής στη θάλασσα απαγορεύεται η προσέγγιση σκαφών για την αποβίβαση επισκεπτών.
Η δεύτερη είναι η ζώνη μέσου κινδύνου και ελεγχόμενης πρόσβασης. «Η ζώνη αυτή εντοπίζεται πιο κοντά στο ναυάγιο και ενσωματώνεται στη ζώνη απαγορευμένης πρόσβασης και θα απαγορεύεται η πρόσβαση και η παραμονή επισκεπτών σε περιόδους κατά τη διάρκεια των οποίων μπορεί να εκδηλωθούν ή να επιταχυνθούν αστάθειες σχηματισμών κατά μήκος των πρανών, όπως π.χ. μετά την εκδήλωση ενός μεγάλου σεισμού, κατά την μετασεισμική του ακολουθία, κατά τη διάρκεια έντονων βροχοπτώσεων ή μετά από παρατεταμένη περίοδο έντονων και ισχυρών βροχοπτώσεων κλπ. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν το εμβαδόν της ζώνης ελεγχόμενης πρόσβασης (4.642 m2), το σύνολο των επισκεπτών που μπορούν να συνυπάρξουν ταυτόχρονα στην ζώνη είναι 774 άτομα».
Τέλος θεσπίστηκε η ζώνη χαμηλού κινδύνου και ελεύθερης πρόσβασης όπου εκτείνεται από το εξωτερικό όριο της ζώνης μέσου κινδύνου μέχρι την ακτογραμμή. «Στην περιοχή αυτή επιτρέπεται η ελεύθερη πρόσβαση σκαφών, η ελεύθερη αποβίβαση επισκεπτών και η ελεύθερη παραμονή τους για όσο χρονικό διάστημα ορίζεται από τις δημοτικές αρχές. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν το εμβαδόν της ζώνης ελεύθερης πρόσβασης (2.007 m2), ο μέγιστος αριθμός επισκεπτών, που μπορούν να συνυπάρξουν ταυτόχρονα στην ζώνη ελεύθερης πρόσβασης είναι περίπου 335 άτομα».