Ναυάγιο της Πύλου: Ανησυχεί για την αντικειμενικότητα της έρευνας η Διεθνής Αμνηστία

03.08.2023 / 13:20
fa 20

Εντονα αποκλίνουσες περιγραφές από επιζώντες και ελληνικές αρχές σχετικά με τις συνθήκες του θανατηφόρου ναυαγίου της Πύλου, υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη για αποτελεσματική, ανεξάρτητη και αμερόληπτη έρευνα, αναφέρουν σήμερα Πέμπτη σε έκθεσή τους η Διεθνής Αμνηστία και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το αλιευτικό Adriana μετέφερε περίπου 750 άτομα όταν βυθίστηκε στις 14 Ιουνίου στ’ ανοιχτά της Πύλου. Στη συνέχεια, μαρτυρίες από αρκετούς εκ των 104 επιζώντων υποδηλώνουν ότι το σκάφος ρυμουλκήθηκε από την ελληνική ακτοφυλακή, προκαλώντας το μοιραίο ναυάγιο. Οι ελληνικές αρχές διέψευσαν κατηγορηματικά αυτούς τους ισχυρισμούς.

 «Οι διαφορές μεταξύ των αφηγήσεων των επιζώντων για το ναυάγιο της Πύλου και της εκδοχής των αρχών για τα γεγονότα είναι εξαιρετικά ανησυχητικές», δήλωσε η Τζούντιθ Σάντερλαντ, αναπληρώτρια διευθύντρια του τμήματος Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Οι ελληνικές αρχές, με την υποστήριξη και τον έλεγχο της διεθνούς κοινότητας, θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι υπάρχει διαφανής έρευνα για την παροχή αλήθειας και δικαιοσύνης στους επιζώντες και τις οικογένειες των θυμάτων και για να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι».

Αντιπροσωπεία της Διεθνούς Αμνηστίας και του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επισκέφθηκε την Ελλάδα από τις 4 έως τις 13 Ιουλίου 2023 στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης έρευνας για τις συνθήκες του ναυαγίου και τα βήματα προς την απόδοση ευθυνών.

Πήραν συνεντεύξεις από 19 επιζώντες του ναυαγίου, 4 συγγενείς των αγνοουμένων και μη κυβερνητικές οργανώσεις, τον ΟΗΕ και διεθνείς φορείς και οργανισμούς, καθώς και εκπροσώπους του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα