Το Ειδικό Σχέδιο Διαχείρισης Ανθρωπίνων Απωλειών ενεργοποίησε το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο. Μέχρι στιγμής ο τραγικός απολογισμός αναφέρει 78 άτομα, ενώ στο μοιραίο σκάφος επέβαιναν εκατοντάδες. Σύμφωνα με την ενημέρωση της Πολιτικής Προστασίας, μετά το ναυτικό δυστύχημα που έλαβε χώρα σήμερα 47 ν.μ. νοτιοδυτικά της Πύλου και κατόπιν σχετικού αιτήματος του Λιμενικού Σώματος/Ελληνικής Ακτοφυλακής, ενεργοποιήθηκε με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, και στη συνέχεια με απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας η Ομάδα Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών. Αξίζει να αναφερθεί ότι τελευταία φορά είχε τεθεί σε ισχύ το βράδυ της τραγωδίας στα Τέμπη, αλλά και στο Μάτι.
Οι φορείς που εμπλέκονται στη διαχείριση των θανόντων, έχουν προβεί στις απαραίτητες προετοιμασίες και βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα προκειμένου, μόλις ολοκληρωθεί το έργο της έρευνας και διάσωσης – το οποίο βρίσκεται ακόμα σε πλήρη εξέλιξη και πραγματοποιείται υπό τον συντονισμό του Λιμενικού Σώματος/Ελληνικής Ακτοφυλακής – να προχωρήσουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την αναγνώριση και ταυτοποίηση των θανόντων.
Ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
Όπως προαναφέρθηκε το ναυάγιο ανοιχτά της εξελίσσεται σε μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες στη θάλασσα της Μεσογείου. Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 78 νεκροί. Το ναυάγιο συνέβη σε ένα από τα βαθύτερα σημεία της Μεσογείου, δίπλα στο Φρέαρ των Οινουσσών.
Η ανησυχία εντείνεται καθώς περνά η ώρα και καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο σκάφος, που ξεκίνησε από τη Λιβύη με προορισμό την Ιταλία και βυθίστηκε 47 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου, επέβαιναν περισσότεροι από 600 μετανάστες.
Διασωθέντες από το πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου – Φωτογραφία: Menelaos Myrillas / SOOC
Οι έρευνες στη θαλάσσια περιοχή για τον εντοπισμό και άλλων αγνοουμένων συνεχίζονται από σκάφη του Λιμενικού Σώματος και αεροσκάφη.
Στο σημείο των ερευνών επιχειρούν δύο περιπολικά σκάφη, ένα ναυαγοσωστικό του Λιμενικού, μία φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, επτά παραπλέοντα πλοία, ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού και ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος.
Μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί 104 μετανάστες, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η γιγάντια επιχείρηση έρευνας και διάσωσης.
Νωρίτερα, 100 μετανάστες, που διασώθηκαν από παρακείμενη θαλαμηγό, μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Καλαμάτας, όπου έχει οργανωθεί υποδοχή από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το τραγικό θαλάσσιο δυστύχημα παραμένουν άγνωστες, χωρίς να αποκλείεται η μετατόπιση φορτίου.
iefimerida.gr