Οι επιτελείς του Νίκου Ανδρουλάκη έχουν άγνοια για το τι συζήτησαν Τσίπρας και Παπανδρέου και κυρίως για ποιους λόγους, ενώ τα είπαν το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου ως καλεσμένοι στη γιορτή γνωστού δημοσιογράφου και κοινού τους φίλου, έκλεισαν νέο τετ α τετ ραντεβού. Μεταφέρουν δε ότι αυτή η συνάντηση ανάμεσα στον Γιώργο Παπανδρέου και τον Αλέξη Τσίπρα αφενός ταρακούνησε τη Χαριλάου Τρικούπη, αφετέρου έχει ενοχλήσει πολύ την πλειονότητα των ψηφοφόρων και των οπαδών του κόμματος.
Αυτούς, δηλαδή, που δεν θέλουν να ακούν για ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα και που είναι σε αναλογία (σύμφωνα με μετρήσεις που η Χαριλάου Τρικούπη έχει στη διάθεσή της) 2:1 σε σύγκριση με εκείνους που δεν θέλουν να ακούν για ενδεχόμενο συνεργασίας με τη Ν.Δ. και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν ότι με την τελευταία του παρέμβαση για ανοικτό παράθυρο συνεργασίας με τον πρώτο των εκλογών, με την προϋπόθεση ότι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. θα καταφέρει να έχει ένα ισχυρό ποσοστό, ο Νίκος Ανδρουλάκης απάντησε ξεκάθαρα και ικανοποιητικά στο δίλημμα «με τη Ν.Δ. ή τον ΣΥΡΙΖΑ», στο οποίο εξ αντικειμένου έχει εγκλωβιστεί και δεν μπορούσε να απεγκλωβιστεί αγνοώντας το ή μη έχοντας καθαρή θέση.
Η θέση αυτή όμως, επειδή είναι πολύ περισσότερες οι πιθανότητες πρώτο κόμμα στις εκλογές να είναι η Ν.Δ. και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ, ενόχλησε και τον ΣΥΡΙΖΑ και όσους είναι μέσα στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. αλλά θέλουν συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και ο Γιώργος Παπανδρέου.
Το ερώτημα που προέκυψε μετά την αποκάλυψη του τετ α τετ Τσίπρα – Παπανδρέου είναι αν ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σκοπεύει να αποχωρήσει -και, αν το κάνει, πόσοι και ποιοι θα τον ακολουθήσουν- σε περίπτωση που διαφωνήσει με την απόφαση του Νίκου Ανδρουλάκη μετά την πρώτη Κυριακή των εκλογών. Από τους νυν βουλευτές, ο Γιώργος Καμίνης, η Τόνια Αντωνίου, ο Χάρης Καστανίδης, ο Ανδρέας Πουλάς, ο Γ. Αρβανιτίδης και οι δύο μουσουλμάνοι βουλευτές, ο Μπαράν Μπουρχάν κα ο Ιχμέτ Ολχάν, θεωρούνται και είναι «παπανδρεϊκοί» ή εκτιμάται ότι θα ακολουθούσαν τον Γιώργο Παπανδρέου, αν αποφάσιζε να φύγει λόγω… ΣΥΡΙΖΑ. «Παπανδρεϊκοί» θεωρούνται και πολλά στελέχη που είναι υποψήφιοι βουλευτές και έχουν τις δικές τους πιθανότητες να εκλεγούν την πρώτη Κυριακή, όπως η Εφη Χαλάτση, ο Μιχάλης Καρχιμάκης κ.ά. Είναι άγνωστο τι θα έκαναν στελέχη που είναι κοντά στον Γιώργο Παπανδρέου αλλά έχουν τους δικούς τους σχεδιασμούς, όπως π.χ. ο Παύλος Γερουλάνος ή ο Μανόλης Χριστοδουλάκης, τον οποίο, όπως αναφέρεται ήδη σε πολλά… ρεπορτάζ, ο Γ. Παπανδρέου θα τον βάλει μπροστά, αν αποφασίσει οποιαδήποτε κίνηση εξόδου. «Ο Μανόλης ο Χριστοδουλάκης κάνει γκελ στον κόσμο, είναι αλήθεια. Πιστεύεις εσύ ότι θα στιγμάτιζε το όνομά του με μία αποστασία, όταν πολλοί ήδη τον θεωρούν βέβαιο αντίπαλο του Ανδρουλάκη σε τρία χρόνια που θα ξαναστηθούν κάλπες για αρχηγό;», αναρωτιέται κορυφαίο στέλεχος του κόμματος.
Από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι οι άνθρωποι του Νίκου Ανδρουλάκη δεν αναμένουν καμία τέτοια κίνηση από τον Γιώργο Παπανδρέου. Οπως πρέπει να επισημανθεί ότι δεν περιμένουν καμία τέτοια κίνηση και από τον Ανδρέα Λοβέρδο και άλλους βουλευτές και στελέχη που διαφωνούν με το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, αν είναι πρώτος στις εκλογές. Η είδηση ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης και οι επιτελείς του έχουν ήδη σκεφτεί και προγραμματίσει μία σειρά ασφαλιστικών δικλίδων ώστε η συζήτηση περί μετεκλογικών συνεργασιών, μετά την πρώτη Κυριακή των εκλογών, να μη διαλύσει το κόμμα.
Η βασική κίνηση θα είναι ότι, εφόσον το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. καταφέρει να έχει ένα σεβαστό, ισχυρό ποσοστό την πρώτη Κυριακή, ο Νίκος Ανδρουλάκης σκοπεύει να ρωτήσει την κομματική του βάση για το αν θα πρέπει να συνεργαστεί με το πρώτο κόμμα ή όχι και σε ποια προγραμματική βάση. «Προλαβαίνετε να κάνετε εσωκομματικό δημοψήφισμα μετά την πρώτη Κυριακή των εκλογών;», ήταν η ερώτηση στον συνομιλητή μας. «Εννοείται», μας απαντά και εξηγεί ότι το Μητρώο Μελών είναι φρέσκο και έτοιμο από την εσωκομματική εκλογική αναμέτρηση του 2021 και μερικές χιλιάδες εγγραφές που ακολούθησαν στο Συνέδριο. «Εχουμε 250.000 μέλη που μπορούν να ψηφίσουν σε όλη την Ελλάδα και όλο αυτό να γίνει μέσα σε τρεις μέρες», μας απαντά.
Με την προϋπόθεση ότι το πρώτο κόμμα, είτε είναι η Ν.Δ. είτε ο ΣΥΡΙΖΑ, θα έχει πει “ναι” στην πρόταση συνεργασίας και θα έχει συμφωνήσει τουλάχιστον στα έξι ή επτά από τα δέκα σημεία που θα έχει η προγραμματική μας πρόταση», μας εξηγεί. «Ε, την απόφαση 250.000 μελών μας δεν μπορεί παρά να την ακολουθήσουν όλοι», εκτιμά, αν και θέτει μία αδιαπραγμάτευτη προϋπόθεση για να γίνουν όλα αυτά: «Να έχουμε ένα ισχυρό ποσοστό που θα επιτρέπει μαζί με το ποσοστό του πρώτου να συγκροτηθεί μία ισχυρή κοινοβουλευτικά κυβέρνηση. Σε διαφορετικά περίπτωση, αν εμείς δεν πάμε καλά και μαζί με το πρώτο κόμμα έχουμε μετά βίας 151 βουλευτές ή λιγότερους, τότε ούτε που θα αξίζει να μπούμε σε συζήτηση», καταλήγει.