ΝΑΡ – νΚΑ Πάτρας: «Όχι» στη συνεργασία Στρατού – Πανεπιστημίου Πατρών

01.08.2021 / 12:59
phantom20190621

Η συνεργασία Στρατού – Πανεπιστημίου δεν είναι κάτι καινούργιο. Αποτελεί μια πάγια τακτική της στρατιωτικής κοινότητας να βρίσκει ένα έφορο πεδίο έρευνας με φθηνά και ικανά χέρια για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της. Ανάγκες που βέβαια δεν έχουν να κάνουν ούτε με την αναβάθμιση του γνωστικού χαρακτήρα και των υποδομών του Πανεπιστημίου, ούτε με την προσφορά στην παγκόσμια επιστημονική και ερευνητική κοινότητα. Είναι ανάγκες που έρχονται να εξυπηρετήσουν τις βλέψεις της ελληνικής ολιγαρχίας του ΝΑΤΟ και των λοιπών παρατρεχάμενων για την αύξηση της κερδοφορίας τους εκτελώντας φιλοπόλεμή πολιτική χύνοντας αίμα αμάχων στο βωμό της κερδοφορίας. Δεν είναι λίγα τα drones που κάνουν περιπολίες στα σύνορα του Έβρου εντοπίζοντας πρόσφυγες/σες, δεν είναι λίγοι οι βαλλιστικοί μηχανισμοί που εκτοξεύουν πυραύλους στην Παλαιστίνη από Ελληνικές ΝΑΤΟικές βάσεις δεν είναι λίγοι οι βαλλιστικοί μηχανισμοί που εξοπλίζουν τις Ελληνικές φρεγάτες για να μας προστατέψουν δήθεν από τον εχθρό στην άλλη όχθη του Αιγαίου με πραγματικό σκοπό να διασφαλίσουν τα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα τους που καμία σχέση δεν έχουν με αυτά των εργαζομένων και των φοιτητών.
Για να γίνουμε και πιο συγκεκριμένοι, στις 19 Ιούλη υπεγράφη συνεργασία μεταξύ του Τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών και της 117ης Πτέρυγας Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας. Πρόκειται για μία συμφωνία που ανοίγει την πόρτα για τους εργαζόμενους και τους φοιτητές του πανεπιστημίου βαθύτερης εμπλοκής στους στρατιωτικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης και του ΝΑΤΟ. Η δημοσιοποίηση της μετά τις παλαιότερες του συνέργειες του τμήματος με την ΕΑΒ (Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία) και την πιο πρόσφατη συνεργασία με την γαλλική NAVAL GROUP για τον εξοπλισμό γαλλικών φρεγατών με drones, συμπίπτει με την εν εξελίξει συζήτηση περαιτέρω διασύνδεσης του πανεπιστήμιου με το στρατό, μέσα από συνέργειες με την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
Από τη μεριά μας λέμε όχι σε αυτή τη συνεργασία και σε κάθε συνεργασία που ενισχύει την πολεμική μηχανή εντός και εκτός πανεπιστημίου. Καλούμε τους νέους και τις νέες ερευνητές/τριες να μη συμμετέχουν στα προγράμματα αυτά μπλοκάροντας τα στην πράξη, με ένα αντιπολεμικό κίνημα με διεθνιστικά χαρακτηριστικά μέσα και έξω από το πανεπιστήμιο, μέσα και έξω από το στρατό, σε όλη την κοινωνία. Γιατί οι εργαζόμενοι δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν έχουν όμως πολλά να ενώσουν. Παλεύουμε ταυτόχρονα για ένα μαζικό δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο δομημένο με βάση τις ανάγκες της κοινωνίας και όχι των επιχειρήσεων και της κερδοφορίας. Γιατί η μόρφωση είναι δικαίωμα για όλους και πρέπει να αξιοποιείται σε όφελος όλων και όχι λίγων εκλεκτών θυσιάζοντας ζωές χιλιάδων για τα κέρδη τους.
//Μπλοκάρουμε την πολεμική μηχανή. Όχι στα ερευνητικά προγράμματα για το στρατό.
// Λεφτά για την παιδεία, την υγεία, για τις λαϊκές ανάγκες και όχι για υπέρογκα εξοπλιστικά προγράμματα
// Πάλη ενάντια στην «συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ. Έξω οι βάσεις του θανάτου. Έξω η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ
//Μαζικές μόνιμες προσλήψεις σε γιατρούς, νοσοκόμους, καθηγητές και διδακτικό προσωπικό. Όχι προσλήψεις για το στρατό και την αστυνομία

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα