«Ναι» στον εμβολιασμό από τα 12 και άνω – Υπέρ τάσσεται το σύνολο των παιδιάτρων της Πάτρας

22.09.2021 / 22:03
fa 21

Περισσότερο με επικοινωνιακό τρικ, παρά με κίνηση ουσίας, φαντάζει για τους παιδίατρους η ανακοίνωση της κυβέρνησης να ανάψει το «πράσινο» φως στον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού στα παιδιά που τους επισκέπτονται στο ιατρείο τους.

Σύμφωνα με την απόφαση αυτή ένας παιδίατρος έχει την δυνατότητα πλέον να κάνει το εμβόλιο, σε ένα παιδί από την ηλικία των 12 ετών και πάνω, με μια απλή επίσκεψη στο ιατρείο του, εφόσον φυσικά υπάρχει και η σύμφωνη γνώμη των γονιών του.

Οργάνωση και αστική ευθύνη

Τα βασικά κενά για να προχωρήσει ο εμβολιασμός από τους παιδιάτρους στα ιατρεία τους είναι δύο: Η οργάνωση και η αστική ευθύνη.

Από τη στιγμή που ένας παιδίατρος αποφασίζει να κάνει στο ιατρείο του εμβόλιο κατά της covid-19 για τα παιδιά που παρακολουθεί, θα χρειαστεί μία γραμματειακή υποστήριξη που να μπορεί να ειδοποιεί τους κεντρικούς μηχανισμούς των αρμόδιων υπουργείων ότι το παιδί αυτό έχει εμβολιαστεί και θα πρέπει να πάρει το αντίστοιχο πιστοποιητικό του.

Η δημιουργία μιας ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας που να απευθύνεται μόνο στους παιδιάτρους που πραγματοποιούν αυτά τα εμβόλια, ίσως να έδινε μία λύση στο πρόβλημα.

Δεν έχει γίνει όμως κάτι τέτοιο, τουλάχιστον για την ώρα. Όμως εκτός αυτού υπάρχει και μια σειρά ζητημάτων που έχουν να κάνουν με το εμβόλιο, όπως αυτά της προμήθειας, της φύλαξης και της συντήρησης του, ζητήματα που παραμένουν σε εκκρεμότητα και που χρειάζονται απαντήσεις.

Το κράτος δεν τους καλύπτει

Ωστόσο, το βασικότερο όλων που προκαλεί αρκετές αναστολές στους παιδιάτρους στο να εμβολιάσουν τα παιδιά που παρακολουθούν στο ιατρείο τους, έχει να κάνει με την αστική ευθύνη.

Το εμβόλια είναι απόλυτα ασφαλή για τα παιδιά. Όμως αυτό δεν αποκλείει τις περιπτώσεις παρενεργειών ή διαφόρων επιπτώσεων ακόμα και για κάποιες σπάνιες περιπτώσεις. Αν ένα παιδάκι πάθει το οτιδήποτε μετά το εμβόλιο, είναι σίγουρο ότι οι γονείς στο πρώτο πρόσωπο που θα στραφούν εναντίον του, θα είναι ο παιδίατρος.

Το κράτος έτσι ενώ δίνει την δυνατότητα στον παιδίατρο να κάνει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, ταυτόχρονα τον αφήνει ακάλυπτο αφού δεν έχει φροντίσει να τον προστατεύσει νομικά, έστω και για αυτά τα μεμονωμένα περιστατικά που μπορεί να τύχουν μια φορά στις χίλιες.

Η σύγχυση στον κόσμο

Η κυβέρνηση βιάστηκε έτσι να ανάψει το «πράσινο» φως για λόγους εντυπώσεων, μεταφέροντας ουσιαστικά το… μπαλάκι της ευθύνης στους παιδιάτρους.

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να έχει δημιουργηθεί μία σύγχυση στον κόσμο. Οι γονείς να παίρνουν τους παιδιάτρους τηλέφωνο για να τους εμβολιάσει το παιδί και αυτοί να προσπαθούν να τους εξηγούν ότι στην πράξη δεν μπορούν να το κάνουν.

Υπέρ του εμβολιασμού

Ωστόσο, το σύνολο σχεδόν των παιδιάτρων της Πάτρας είναι υπέρ του εμβολιασμού των παιδιών. «Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε» τονίζει η παιδίατρος Ιωάννα Ζεβλεκάρη – Μανουσοπούλου. «Δεν υπάρχει παιδίατρος – τουλάχιστον δεν τον γνωρίζω εγώ – που να είναι αρνητικός κατά του εμβολίου στα παιδιά άνω των 12 ετών.

Η άποψη όλων των συναδέλφων για το εμβόλιο σε αυτές τις ηλικίες είναι κατά βάση θετική καθώς όλες οι επιστημονικές μελέτες που έχουν γίνει οδηγούν σε αυτό το συμπέρασμα».

Το έκανε στο παιδί της

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η παιδίατρος Μαρία Πόγκα. «Είμαστε ξεκάθαρα υπέρ του εμβολίου. Τα παιδιά θα πρέπει να εμβολιαστούν έτσι ώστε να είναι ασφαλή τα ίδια, αλλά και τα δικά τους πρόσωπα.

Προσωπικά ως γονέας δύο παιδιών έχω κάνει το εμβόλιο στο μεγαλύτερο, ενώ για το μικρότερο που είναι 11,5 ετών περιμένω να ξεπεράσει το ηλικιακό όριο για να το κάνει και αυτό». 

Ξεπερνούν τις αναστολές

Το θετικό είναι ότι όλο και περισσότεροι γονείς δείχνουν να συνειδητοποιούν την ασφάλεια των εμβολίων και να προχωρούν στον εμβολιασμό των παιδιών τους, ξεπερνώντας τις αναστολές τους.

«Ειδικότερα, οι γονείς των μαθητών των τάξεων του λυκείου, αλλά και τα ίδια τα παιδιά, δείχνουν διάθεση και είναι θετικοί στο να εμβολιαστούν. Στους γονείς των μαθητών των γυμνασίων όπου τα παιδιά είναι πιο μικρά παρατηρείται μια μεγαλύτερη διστακτικότητα» καταλήγει η κ. Ζεβλεκάρη – Μανουσοπούλου.

Ηλίας Νικολάου: «Οι γονείς να συμβουλεύονται τους παιδιάτρους»

«H θέση ενός γιατρού και η προσωπική του εκτίμηση οφείλει και πρέπει πάντα να βασίζεται σε επίσημες και έγκυρες επιστημονικές μελέτες. Οι αυθαίρετες συμπεριφορές δεν έχουν χώρο στην ιατρική επιστήμη.

Εάν μας ρωτούσατε πριν 3 μήνες για τον εμβολιασμό στα παιδία ηλικίας 12-17 ετών, η απάντηση που θα παίρνατε από εμένα και τους συναδέλφους μου θα ήταν η εξής: Είναι σε εξέλιξη μελέτες, όταν ολοκληρωθούν και δημοσιευθούν θα μπορούμε να σας απαντήσουμε.

Σήμερα τα εμβόλια που έχουν παραχθεί με τη μεθοδολογία mRNA (pfizer/moderna), έχουν εγκριθεί από τους Διεθνείς Οργανισμούς Αξιολόγησης (FDA και EMA)  για τα παιδιά ηλικίας >12 ετών. Συστήνεται από Διεθνείς παιδιατρικές επιστημονικές εταιρείες όπως η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδιατρικής και η Αμερικάνικη Ακαδημία, αλλά και εθνικές παιδιατρικές εταιρείες,  όπως η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία.

Είναι γεγονός ότι τα παιδιά δεν κινδυνεύουν από τον ιό όσο οι ενήλικες,  αλλά αυτό δεν  σημαίνει ότι δεν κινδυνεύουν καθόλου. Κανένας γονιός ή παιδίατρος δεν επιθυμεί έστω και ένα παιδί να εισαχθεί σε νοσοκομείο, σε ΜΕΘ, όταν υπάρχει εμβόλιο αποτελεσματικό και ασφαλές. 

Οι γονείς θα πρέπει να συζητούν και να συμβουλεύονται τους παιδιάτρους, σε αυτούς που έχουν εμπιστευτεί επί σειρά ετών την υγεία των παιδιών τους. Και οι ίδιοι οι γονείς θα αποφασίζουν αν τελικά εμβολιαστούν τα παιδιά τους ή όχι».

ΚΑΠ.

(από την εφημερίδα «Νεολόγος»)

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα