Ν. Χαρδαλιάς στον Max fm για φωτιά: «Δράσαμε ακαριαία, σε μάχη σώμα με σώμα»

02.08.2021 / 13:52
xardalias-nikos2-thumb-large--2

«Ο καθένας έκανε αυτό που έπρεπε, στην ώρα που έπρεπε, με τον δυναμισμό που έπρεπε, σύμφωνα με το Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Έκτακτων Αναγκών εξαιτίας δασικών Πυρκαγιών ‘’Ιόλαος’’», δήλωσε στον Max fm 93,4 ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, σχετικά με τη φωτιά στην Αιγιάλεια. 

Τις τελευταίες δύο ημέρες είχαν ξεσπάσει συνολικά  116 πυρκαγιές στη χώρα, δοκιμάζοντας τις αντοχές του κρατικού μηχανισμού και των πολιτών. Σύμμαχος της φωτιάς ο καύσωνας και ο αέρας που της έδινε ώθηση. Η αντιπολίτευση επιτέθηκε στην κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για αργοπορία των αρχών και του συντονισμού, με κύκλους του Μαξίμου να απαντούν πως δεν μπορούν να εγκαλούν την κυβέρνηση αυτοί που προσπάθησαν να συγκαλύψουν τις εγκληματικές τους ευθύνες στο Μάτι. 

«Τηρήθηκαν άμεσα όλα τα πρωτόκολλα» 

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, ο κρατικός μηχανισμός κινητοποιήθηκε άμεσα για όλες τις φωτιές στην Αχαΐα. Για την Αγιάλεια τόνισε πως «η πυρκαγιά ξέσπασε μέσα σε ένα συμπαγές πευκόφυτο δάσος, με μεγάλα θερμικά φορτία λόγω καύσωνα, σε περιοχή με πολλούς κατοίκους και φιλοξενούμενους τουρίστες, ενώ οι άνεμοι έφταναν τα 6 μποφόρ. Μέσα στον χρόνο επιφυλακής τους ήταν όλοι εκεί αμέσως, τηρώντας όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας.  Μέσα σε πολύ μικρό διάστημα κατέφθασαν ελικόπτερα και αεροπλάνα από Ανδραβίδα, πεζοπόρο τμήμα, η αστυνομία, το λιμενικό, η αυτοδιοίκηση και οι εθελοντές. Όπως γνωρίζετε για να απογειωθούν τα αεροπλάνα χρειάζεται μια διαδικασία, όπως ο τεχνικός έλεγχος, ο χρόνος προσέγγισης και όλα τα συναφή».  

«Συνέδραμαν όλοι ακαριαία» 

Επιπροσθέτως ο κ. Χαρδαλιάς υποστήριξε: «Εστάλησαν δύο στοχευμένα μηνύματα από το 112. Η αστυνομία, μέσα σε 35 λεπτά, εφάρμοσε τον σχεδιασμό υποδειγματικά. Απομάκρυνε κατοίκους και οδηγούς, ρύθμισε την κυκλοφορία στις εθνικές και στους στενούς κάθετους δρόμους, χωρίς να υπάρξει εγκλωβισμός και κυκλοφοριακό κομφούζιο. Την ίδια ώρα το λιμενικό με σκάφη , ιδιωτικά πλοιάρια και φέρι μποτ μετέφερε πολίτες από τη θάλασσα σε ασφαλή μέρη, ενώ βοήθησε και το πυροσβεστικό πλοιάριο της Πάτρας. Το ΕΚΑΒ και οι υγειονομικές αρχές τέθηκαν σε επιφυλακή μέσα στο πρώτο μισάωρο. Περιφέρεια, Δήμος Αιγιαλείας και οι υπόλοιποι δήμοι έδρασαν ακαριαία, με υδροφόρες, μηχανήματα, ερπιστριοφόρα. Όπως και οι εθελοντές μας, με συντεταγμένη και απολύτως αποτελεσματική δράση».  

«Μάχη σώμα με σώμα» 

«Δώσαμε μάχη σώμα με σώμα, σε ένα δύσκολο χωροταξικό ανάγλυφο, σε πευκόφυτο δάσος. Οι σκέψεις μας είναι στους συμπολίτες μας που έχασαν περιουσίες. Εκατοντάδες περιουσίες σώθηκαν και το σημαντικότερο όλων, δεν είχαμε καμιά ανθρώπινη απώλεια. Σώσαμε ανθρώπους. Πάνω από όλα για εμάς είναι η ανθρώπινη ζωή. Μακριά από μένα η προσπάθεια συμψηφισμών και συγκρίσεων. Ευθύνη μας είναι να δίνουμε μάχες, να υπάρχει καθοδήγηση στην  περιοχή και να εφαρμόζονται τα πρωτόκολλα. Δεν χάθηκαν συνάνθρωποι. Οι περιουσίες που χάθηκαν ήταν ελάχιστες σε σχέση με τον όγκο της πυρκαγιάς και τα πραγματικά δεδομένα. Αυτό δε σημαίνει ότι αντιμετωπίζουμε την κατάσταση μέσα σε ένα πνεύμα απόλυτης ευαρέσκειας, αλλά η ευθύνη η δική μου είναι ότι δεν χάθηκαν ζωές. Πρώτο μέλημα σε τέτοιες περιπτώσεις είναι η εκκένωση. Αν μέσα από αυτή την επιχείρηση χαθούν κάποια σπίτια θα θυσιάσουμε τα σπίτια για να μη χαθούν ζωές», δήλωσε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας. 

«Όχι λαϊκιστικές προσεγγίσεις» 

«Δεν θελω να μπω στη λογική ενός σοβαρού κόμματος, όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ  που λέει ότι κάηκε η μισή Αχαϊα. Αντιλαμβάνομαι την ανάγκη να υπάρχει μια αντιπολίτευση. Καλό είναι όμως να μη φτάνουμε σε τέτοιο επίπεδο αντιπολίτευσης. Τα ζητήματα της πολιτικής προστασίας δεν θα πρέπει να είναι αντικείμενο τέτοιου είδους λαϊκιστικών προσεγγίσεων. Πρέπει α συνεργαστούμε όλοι, γιατί ζούμε στην ταχύτατη απορρύθμιση του κλιματικού συστήματος, εν μέσω κλιματικής απειλής. Ερχόμαστε όλο και πιο κοντά στο σημείο καμπής μετά το οποίο τα πράγματα θα είναι μη αναστρέψιμα. Πρέπει άμεσα να θωρακίσουμε τη χώρα με ένα πνεύμα συνεργασίας. Οι ανάγκες από την κλιματική αλλαγή αλλάζουν το δόγμα της προσέγγισης μας και θα ενισχυθούν οι δυνάμεις που αντιμετωπίζουν τέτοιες απειλές. Ταυτόχρονα με τις προσλήψεις στην πυροσβεστική, χρειαζόμαστε επιστημονική και ουσιαστική υποστήριξη. Υπηρεσίες με ανθρώπους που γνωρίζουν από δάση και πυρκαγιές, τα μετεωρολογικά δεδομένα και τις υποδομές. Δεν είναι αποτελεσματικό να υπάρχουν παράλληλα ερευνητικά προγράμμα, καθώς προκαλείται σύγχυση. Υπάρχει σαφής κυβερνητικός σχεδιασμός πάνω στον οποίο δουλεύουμε δύο χρόνια και θα τον εξελίξουμε», κατέληξε. 

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα