Μουσείο Ραδιοφωνίας Δυτικής Ελλάδας – Ένα ώριμο αίτημα

20.02.2021 / 13:59
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
IMG_0521

Με την υπογραφή του Δημήτρη Τουλιάτου

Η πρόσφατη διαδικτυακή ημερίδα για τα 35 χρόνια Ελεύθερης Ραδιοφωνίας, που έγινε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου και την υποστήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, έφερε στην επιφάνεια πολλά και σημαντικά πράγματα.

Πρώτα – πρώτα στάθηκε η αφορμή για μια μεγάλη συνάντηση 100 και πλέον ανθρώπων από το χώρο του ραδιοφώνου.

Άνθρωποι που διαδραμάτισαν ο καθένας το δικό του ρόλο στη γέννηση, την άνθιση και την εδραίωση του τοπικού ραδιοφώνου.

Είτε παρόντες, είτε με μηνύματά τους, όλοι στάθηκαν στην σπουδαιότητα των στιγμών και την ανάγκη να υπάρξει μεγαλύτερη συνέχεια, με περισσότερη έρευνα και στοιχεία.

Έγινε προφανές ότι η πρωτοβουλία αυτή θα συνεχιστεί και θα εστιάσει σε σημεία που πολλοί συμμετέχοντες επισήμαναν.

Μακάρι η δεύτερη ημερίδα να γίνει σε ομαλές συνθήκες που θα επιτρέψουν τη μεγαλύτερη συμμετοχή, την δημιουργία εκθέσεων από αντικείμενα, μηχανήματα, φωτογραφικό, οπτικοακουστικό υλικό κλπ.

Η ομάδα που δούλεψε για την πρώτη ημερίδα, συγκέντρωσε τόσο υλικό, που θα μπορούσε να τροφοδοτήσει δεκάδες ώρες συζητήσεων και επικοινωνίας.

Παράλληλα οι αντιδράσεις να τα σχόλια της επόμενης μέρας, δείχνουν ότι υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που έχουν πραγματικούς θησαυρούς στα χέρια τους και θα ήθελαν να τους παρουσιάσουν σε επόμενη ευκαιρία.

Η 1η Ημερίδα για την Ελεύθερη Ραδιοφωνία όμως, επέτρεψε και σε μια άλλη πρωτοβουλία να εκφρασθεί και να ξεκινήσει.

Την πρωτοβουλία για τη δημιουργία Μουσείου Ραδιοφωνίας Δυτικής Ελλάδας.

Μιλώντας με όλους αυτούς τους ανθρώπους και διατρέχοντας τόσο υλικό, είναι κάτι που προκύπτει αβίαστα.

Σκέφτεσαι ότι εδώ υπάρχει μια ολόκληρη εποχή. Μια εποχή που διαμόρφωσε το σήμερα. Μια εποχή που απέκτησε τη δική της φωνή και άφησε το δικό της στίγμα.

Το ραδιόφωνο για 100 περίπου χρόνια αποτέλεσε βασική μορφή επικοινωνίας, η οποία σταδιακά έγινε και αμφίδρομη.

Σήμερα που ο ρόλος του αλλάζει, είναι σημαντικό να αποθησαυρίσουμε τις στιγμές και την ιστορία του, τους ανθρώπους και τα έργα τους.

Ένα Μουσείο Ραδιοφωνίας που θα λειτουργεί σαν μια ελεύθερη αγκαλιά και θα περικλείει το σύνολο των προσπαθειών και σημαντικών στιγμών.

Από τους στρατιωτικούς πομπούς στο κτήριο του Βέτσου, μέχρι του φοιτητικούς πομπούς ενάντια στη χούντα στο Παράρτημα.

Από τους πρώτους «πειρατές», μέχρι τα ραδιόφωνα και τα ΜΜΕ του σήμερα.

Μια ζωντανή ιστορία για τη συμβολή του ραδιοφώνου σε σημαντικές στιγμές της πόλης και της περιοχής.

Ένα αφιέρωμα στους πρωτοπόρους και τις ιστορίες τους, αλλά και μια ευκαιρία για την κατανόηση της αξίας που διαχρονικά έχει η ελευθερία της έκφρασης.

Παράλληλα ένα μουσείο οφείλει να λειτουργεί και σαν ένας ζωντανός οργανισμός πολιτισμού, με την οργάνωση και στήριξη εκδηλώσεων και δράσεων, εργαστηρίων, προγραμμάτων εκθέσεων κλπ.

Η Πάτρα έχει την μοναδική δυνατότητα να διαθέτει τον ιδανικό χώρο γι αυτό. Είναι το κτήριο του Ραδιοφωνικού σταθμού Πατρών, στο Δασύλλιο. Εκεί που για πολλές δεκαετίες λειτουργούσε ο περιφερειακός σταθμός της ΕΡΑ, μέχρι να μεταφερθεί στο Ρίο.

Εκεί που οι πολίτες ένοιωθαν ότι πηγάζει η φωνή τους και ακούγεται δυνατά και καθαρά σε όλη την περιοχή.

Το σημείο που ήταν δίπλα τους σε στιγμές χαράς, όπως το Καρναβάλι, αλλά και στιγμές ανάγκης για ενημέρωση.

Το σημείο που σπεύσαμε να αγκαλιάσουμε όταν σίγησε η φωνή του.

Εκεί λοιπόν είναι ο ιδανικός τόπος για να στεγάσει το Μουσείο Ραδιοφωνίας Δυτικής Ελλάδας.

Στην Ελλάδα υπάρχουν άλλα δυο. Το πρώτο είναι στη Θεσσαλονίκη και ήταν αφιερωμένο αποκλειστικά στον πρώτο σταθμό που λειτούργησε στη χώρα. Σήμερα λειτουργεί ευκαιριακά και συνήθως κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ

Το δεύτερο μουσείο ραδιοφωνίας είναι εστιασμένο στην ΕΡΑ και λειτουργεί στα κτήρια του παλιού πομπού των «μεσαίων» στο πάρκο της ΕΡΤ στην Αθήνα.

Το Μουσείο Ραδιοφωνίας Δυτικής Ελλάδας που προτείνεται θα έχει πολύ μεγαλύτερη εμβέλεια και πολύ μεγαλύτερη θεματολογία.

Θα καλύπτει κρατικούς και περιφερειακούς σταθμούς, ερασιτεχνικούς και ιδιωτικούς σταθμούς, αλλά και σταθμούς που υπηρέτησαν ανάγκες της κοινωνίας (φοιτητικοί, εργατικοί κλπ)

Το κτήριο και οι εγκαταστάσεις του Ρ/Σ Πατρών στο Δασύλλιο αποτελεί τον ιδανικό χώρο από κάθε άποψη.

Οι έτοιμες και διαμορφωμένες αίθουσες, επιτρέπουν την δημιουργία διαφορετικών ενοτήτων και από μόνες τους αποτελούν ένα ενδιαφέρον ταξίδι.

Οι εξωτερικοί χώροι επιτρέπουν την άνετη και ασφαλή πρόσβαση και περιήγηση σε ομάδες επισκεπτών, όπως σχολεία, οργανωμένους εκδρομείς, θεματικούς επισκέπτες κλπ.

Παράλληλα οι εξωτερικοί χώροι επιτρέπουν την πραγματοποίηση δράσεων και εκδηλώσεων πολιτιστικού περιεχομένου, ιδίως το καλοκαίρι.

Μετά τη μεταφορά στο Ρίο το 2017, το κτήριο και οι εγκαταστάσεις μένουν κενά και χρήζουν επισκευών και μηνιαίας συντήρησης.

Με την πάροδο του χρόνου, υπάρχει ο φόβος ότι θα υποστούν φθορά και θα ακολουθήσουν το παράδειγμα άλλων κτηρίων, που η πολύχρονη εγκατάλειψή τους και η αναποφασιστικότητα για τον προσδιορισμό χρήσης τους, έκανε την πορεία τους μη αναστρέψιμη.

Άλλωστε είναι κάτι που και οι άνθρωποί της ΕΡΤ επιθυμούν να γίνει, αλλά και που ταιριάζει στους σκοπούς της ΕΡΤ.

Τώρα που είναι νωρίς, το κόστος είναι σχετικά χαμηλό και υπάρχουν όλες οι προοπτικές για την δημιουργία μιας πετυχημένης δομής πολιτισμού.

Παράλληλα σε Ευρωπαϊκό επίπεδο υπάρχουν αυτή τη στιγμή ενεργά προγράμματα και δράσεις για τη δημιουργία θεματικών μουσείων, οπότε οι πόροι θα είναι εύκολο να βρεθούν.

Μπορεί να ανέλαβα την πρωτοβουλία να κάνω την πρόταση για τη δημιουργία Μουσείου Ραδιοφωνίας Δυτικής Ελλάδας, αλλά στην πραγματικότητα απλώς εκφράζω το αυτονόητο.

Με τη δημιουργία του Μουσείου Ραδιοφωνίας Δυτικής Ελλάδας τιμούμε την ιστορία του σταθμού του Δήμου Πάτρας και της ΕΡΑ.

Καταγράφουμε τις προσπάθειες και τους συντελεστές της ερασιτεχνικής, ελεύθερης και ιδιωτικής ραδιοφωνίας του τόπου μας.

Δημιουργούμε ένα σημείο μνήμης και μάθησης με έκθεση, ειδικές ενότητες, εργαστήρια και δράσεις πολιτισμού.

Η ιστορία ενός τόπου είναι το άθροισμα των στιγμών του.

Το ραδιόφωνο αποτελεί σίγουρα μια από αυτές και μάλιστα είναι εκείνο που έδωσε δύναμη στη φωνή μας, χρώματα στην έκφρασή μας, στήριξη στον αγώνα μας.

Νομίζω ότι δικαιούται να αποκτήσει και μια δική του «στέγη».

(από την εφημερίδα “Νεολόγος”).

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα