Μουσείο Γκούγκενχαϊμ στη Νέα Υόρκη – Η αφαίρεση του Καντίνσκι

19.01.2022 / 22:36
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
fa 22

To Μουσείο Γκούγκενχαϊμ στη Νέα Υόρκη παρουσιάζει την έκθεση “Kandinsky: Around the Circle” με πάνω από 80 έργα του πρωτοπόρου της αφηρημένης ζωγραφικής, Βασίλι Καντίνσκι.

Tα έργα του εκτείνονται κατά μήκος του υψηλού έως μεσαίου τμήματος του θολωτού κτηρίου και αφηγούνται με μαεστρία μια ζωή ξεριζωμού, καλλιτεχνικής αφύπνισης και αέναης αναζήτησης του καλλιτέχνη για μια εσωτερική έκφραση.

Η εμπειρία του Kandinsky προς τη μετάβαση και η σημασία της στην προσωπική και καλλιτεχνική του πορεία, είναι διττή. Τα έργα του περιλαμβάνουν μια φυσική μετατόπιση, η οποία τον οδηγεί στο να αναλύσει σε βάθος την αίσθηση του χώρου και να αναβιώσει οικείες αναμνήσεις μέσω της τέχνης. Αυτή η ψυχική και εσωτερική μετάβαση του καλλιτέχνη, μέσω της ενσυναίσθησης, είναι αυτή που τον οδηγεί στο να «δει» τα χρώματα στη μουσική.

Η έκθεση είναι στημένη με αντίστροφη σειρά. Ξεκινάει δηλαδή από τα τελευταία χρόνια του Kandinsky στη Γαλλία (1934-1944). Στη συνέχεια, γίνεται αναφορά στη διδασκαλία του στα χρόνια του μεσοπολέμου, στο Bauhaus της Γερμανίας μεταξύ 1922 και 1933, πριν το ναζιστικό καθεστώς κλείσει τα σχολεία.

Ακολουθεί η επιστροφή του Kandinsky, στην προ και μετά-επαναστατική Ρωσία, όπως και η συμμετοχή του στα πρωτοποριακά καλλιτεχνικά κινήματα (1914-1922) και η ζωή του στη Γερμανία, πριν από την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η πρωτοποριακή διατριβή του Kandinsky “On the Spiritual in Art“, λειτουργεί ως ένας ουσιαστικός οδηγός για να εκτιμήσει ο θεατής την αφαίρεση στα έργα του καλλιτέχνη, ενώ παράλληλα τον βοηθάει στο να απομυθοποιήσει κάποια στοιχεία από την προφανή πολυπλοκότητά του. Σε αυτή τη μελέτη, ο Kandinsky εκθέτει την αισθητική θεωρία του -με επίκεντρο το χρώμα και τη μορφή- η οποία συνδέεται με την αναζωπύρωση της ψυχής και την εκ νέου γοητεία της τέχνης.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα