«Μουντό» το Πάσχα των Καθολικών ανά την υφήλιο, το δεύτερο της πανδημίας (ΕΙΚΟΝΕΣ)

02.04.2021 / 16:45
Cardinal Timothy Dolan arrives to attend the traditional Palm Sunday service to mark the beginning of Holy Week and Easter, during the coronavirus disease (COVID-19) pandemic, at St. Patrick's Cathedral, in New York, U.S., March 28, 2021.  REUTERS/Eduardo Munoz

Δύο μέρες πριν το Πάσχα των Καθολικών οι Ευρωπαίοι προσπαθούν ακόμη να συνηθίσουν στην ιδέα ότι θα το περάσουν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά κλεισμένοι στα σπίτια τους, με κλειστά καταστήματα και εστιατόρια και περιορισμούς στις μετακινήσεις και τα ταξίδια.

Στους Αγίους Τόπους οι Καθολικοί μετείχαν στις τελετές της Μεγάλης Παρασκευής εν μέσω ενδείξεων ότι η υγειονομική κρίση πλησιάζει σιγά-σιγά στο τέλος της, αλλά με τα προσκυνήματα ανοικτά για περιορισμένο μόνον αριθμό πιστών και χωρίς τη μαζική συμμετοχή που παρατηρείται συνήθως τη Μεγάλη Εβδομάδα μέχρι την Κυριακή του Πάσχα την ώρα που η πανδημία μαίνεται ακόμη στις Φιλιππίνες, τη Γαλλία, τη Βραζιλία κι άλλες χώρες με μεγάλο χριστιανικό πληθυσμό.

Πιστοί με μάσκες μεταφέρουν ξύλινο σταυρό στην Οδό του Μαρτυρίου στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ

Πιστοί με μάσκες μεταφέρουν ξύλινο σταυρό στην Οδό του Μαρτυρίου στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ / Φωτογραφία: AP Photo

Η Ιερουσαλήμ ήταν πέρυσι υπό αυστηρό λοκντάουν με μικρές μόνον ομάδες κληρικών – συχνά κεκλεισμένων των θυρών – να μετέχουν στις λατρευτικές εκδηλώσεις σε μια σφοδρή αντίθεση με προηγούμενα χρόνια, όταν πλήθη προσκυνητών κατέκλυζαν τα προσκυνήματα. Φέτος, ωστόσο, Φραγκισκανοί μοναχοί ηγήθηκαν της πομπής εκατοντάδων πιστών στην Οδό του Μαρτυρίου (Via Dolorosa) βαδίζοντας στα χνάρια του Ιησού – και του Σίμωνα του Κυρηναίου – μέχρι τον Γολγοθά, ψάλλοντας ύμνους με τηλεβόες. Μια άλλη ομάδα πιστών μετέφερε έναν ξύλινο σταυρό κατά μήκος της πορείας στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ με συχνές στάσεις για προσευχές. Ο Ναός του Παναγίου Τάφου παραμένει πάντως ανοικτός σε επισκέπτες με μάσκες, που τηρούν τις αναγκαίες κοινωνικές αποστάσεις.

Μετά από μια από τις πιο επιτυχημένες παγκοσμίως εμβολιαστικές εκστρατείες το Ισραήλ μπόρεσε να ξανανοίξει εστιατόρια, ξενοδοχεία και χώρους λατρείας, αλλά τα αεροπορικά ταξίδια παραμένουν περιορισμένα λόγω της καραντίνας που επιβάλλεται κατά την άφιξη και άλλων μέτρων, που κράτησαν φέτος μακριά τους ξένους προσκυνητές, που συνήθως κατακλύζουν την Ιερουσαλήμ στη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας.

Ο Πάπας Φραγκίσκος στη χθεσινή ακολουθία της Μεγάλης Πέμπτης στη βασιλική του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό

Ο Πάπας Φραγκίσκος στη χθεσινή ακολουθία της Μεγάλης Πέμπτης στη βασιλική του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό / Φωτογραφία: AP Photo

Στο Βατικανό ο Πάπας Φραγκίσκος ξεκίνησε τη Μεγάλη Παρασκευή με μια επίσκεψη στο εμβολιαστικό κέντρο της Αγίας Έδρας, όπου εθελοντές χορήγησαν τα τελευταία 24ωρα κάπου 1.200 δόσεις του εμβολίου των Pfizer / BioNTech σε οικονομικά ασθενείς και μη προνομιούχους στη Ρώμη. Το Βατικανό αγόρασε δική του ποσότητα δόσεων για τον εμβολιασμό του προσωπικού της Αγίας Έδρας και των οικογενειών τους και μοιράζει το πλεόνασμα σε άστεγους.

Αργότερα σήμερα ο Πάπας Φραγκίσκος θα ηγηθεί της λιτανείας του Σταυρού σε μια σχεδόν άδεια πλατεία του Αγίου Πέτρου, αντί για το δημοφιλές τελετουργικό με τις λαμπάδες στο Κολοσαίο.

Ελάχιστοι οι πιστοί στον  ναό του Αγίου Γερμανού l’ Auxerrois στο Παρίσι στη σημερινή ακολουθία  της Μεγάλης Παρασκευής

Ελάχιστοι οι πιστοί στον ναό του Αγίου Γερμανού l’ Auxerrois στο Παρίσι στη σημερινή ακολουθία της Μεγάλης Παρασκευής / Φωτογραφία: AP Photo


Στη Γαλλία η πανεθνική απαγόρευση κυκλοφορίας, που ξεκινά στις 19:00 το βράδυ τοπική ώρα, υποχρεώνει τις ενορίες να μεταθέσουν νωρίτερα τις παραδοσιακές λιτανείες της Μεγάλης Παρασκευής. Τοπικά λοκντάουν έχουν επιβληθεί σε 19 διαμερίσματα της χώρας, όπου οι πιστοί μπορούν να παραστούν σε ημερήσιες λειτουργίες εφόσον υπογράψουν το σχετικό έγγραφο μετακινήσεων. Αν και από αύριο θα ισχύσει ένα τρίτο light lockdown, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δεν επέβαλε απαγόρευση στις μετακινήσεις στη διάρκεια του Πάσχα των Καθολικών επιτρέποντας στους συμπατριώτες του να ταξιδέψουν για να γιορτάσουν με τις οικογένειές τους. Λειτουργία της Μεγάλης Παρασκευής δεν θα γίνει φέτος στην κατεστραμμένη από την πυρκαγιά Παναγία των Παρισίων αλλά το ακάνθινο στεφάνι του Ιησού, ένα από τα ανεκτίμητα κειμήλιά της, θα τεθεί για προσκύνηση στον κοντινό ναό του Αγίου Γερμανού l’ Auxerrois.

Αναπαράσταση της Σταύρωσης του Ιησού στο Χαϊντεραμπάντ της Ινδίας

Αναπαράσταση της Σταύρωσης του Ιησού στο Χαϊντεραμπάντ της Ινδίας / Φωτογραφία: ΑΡ Photo
Στην Ισπανία ούτε φέτος θα γίνουν οι παραδοσιακές λιτανείες και μόνον σε περιορισμένο αριθμό πιστών θα επιτρέπεται η είσοδος στους ναούς. Πολλές ενορίες μεταδίδουν διαδικτυακά τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας.

Λιγοστοί οι πιστοί στην ακολουθία της Μεγάλης παρασκευής σ' αυτό το ναό στην Παμπλόνα της Ισπανίας

Λιγοστοί οι πιστοί στην ακολουθία της Μεγάλης παρασκευής σ’ αυτό το ναό στην Παμπλόνα της Ισπανίας / Φωτογραφία: AP Photo

Στις Φιλιππίνες οι δρόμοι ήταν απόκοσμα βουβού με τις θρησκευτικές συνάξεις να απαγορεύονται στη Μανίλα και τέσσερις επαρχίες.

Πιστοί με μάσκες προσεύχονται έξω από ναό ανήμερα της Μεγάλης Παρασκευής στη Μανίλα

Πιστοί με μάσκες προσεύχονται έξω από ναό ανήμερα της Μεγάλης Παρασκευής στη Μανίλα / Φωτογραφία: AP Photo

Η κυβέρνηση έθεσε την περιφέρεια της πρωτεύουσας με τα άνω των 25 εκατ. κατοίκους ξανά σε λοκντάουν αυτή την εβδομάδα σε μια προσπάθεια να βάλει φρένο στην ανησυχητική έξαρση των κρουσμάτων του κορωνοϊού.
Πηγή: iefimerida.gr

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα