«Μουδιασμένη» η τοπική αγορά – Διστακτικοί οι Πατρινοί καταναλωτές μετά το άνοιγμα των καταστημάτων

24.04.2021 / 10:14
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
600

Tης Βίκης Μαυρομάτη

Το λιανεμπόριο άνοιξε, τα καταστήματα ετοιμάστηκαν να υποδεχτούν με τη μέθοδο click away τους πελάτες τους, ωστόσο η κίνηση δεν ήταν η αναμενόμενη, καθώς ο κόσμος εμφανίστηκε διστακτικός. Μπορεί να ήταν για αρκετό καιρό τα καταστήματα κλειστά και οι Πατρινοί να είχαν ανάγκη από ψώνια, τα δεδομένα όμως έδειξαν ότι δεν συμπεριφέρθηκαν όπως στο προηγούμενο άνοιγμα της αγοράς, μετά τη λήξη της πρώτης καραντίνας. Αυτή τη φορά οι αγορές ήταν φειδωλές και ο τζίρος χαμηλός κάτι που προκαλεί μικρή ανησυχία στους καταστηματάρχες για το μέλλον. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν περιμένουν κάποια άνοδο ή βελτίωση στην αγορά. Το μόνο σίγουρο βέβαια είναι ότι ακόμα τα πράγματα κυλάνε «θολά» με τα ταμεία να μην γεμίζουν γρήγορα και οι σακούλες στα χέρια να είναι λίγες και φυσικά να περιέχουν κυρίως τα απαραίτητα χωρίς σπατάλες και κάποιο είδος καταναλωτισμού.

Ελπίζουν σε ανάκαμψη

Τα τοπικά καταστήματα μπορεί να μην κινήθηκαν όπως περίμεναν αλλά δεν χάνουν ευκαιρία για να προετοιμαστούν και να ελπίζουν πως σιγά – σιγά όπως θα επανερχόμαστε στην κανονικότητα  θα επιστρέψει και η άνοδος του τζίρου για να πάρουν οι επιχειρήσεις μία ανάσα.

 Εξάλλου, τη Μεγάλη Εβδομάδα, η αγοραστική κίνηση παραδοσιακά αυξάνεται για τα πασχαλινά ψώνια, λαμπάδες και δώρα, με τον εμπορικό κόσμο να ελπίζει ότι και φέτος παρά τις δύσκολες συνθήκες θα μπορέσει να πάρει μία «ανάσα», μετά μάλιστα και τη «χαμένη» περίοδο των Χριστουγέννων αλλά και της εκπτωτικής περιόδου.

Στον «Νεολόγο» μίλησαν δυο γνωστοί Πατρινοί έμποροι, μεταφέροντας το κλίμα της αγοράς, ο Δημήτρης Ανδρικόπουλος του καταστήματος ρούχων «Pronomio» και ο Φώτης Κατραούρας, του ομώνυμου καταστήματος κοσμημάτων.

Δημήτρης Ανδρικόπουλος: Περιμέναμε μια έξαρση η οποία δεν έγινε

«Οι πρώτες μέρες με το άνοιγμα των καταστημάτων δεν ξεκίνησαν πολύ καλά. Ο κόσμος είναι ακόμα φορτισμένος και το γεγονός ότι πρέπει να κλείσει ραντεβού και να στείλει μήνυμα χωρίς να μπορέσει ανέμελος να ρίξει μια ματιά στα εμπορεύματα, δημιουργεί ένα επιπλέον άγχος. Η αποστολή μηνυμάτων, τους αποθαρρύνουν και τους κάνουν να βιάζονται αφού χάνουν και πολύ χρόνο περιμένοντας έξω από το κατάστημα.

Βέβαια τα μέτρα τα τηρούμε ευλαβικά και στόχος είναι η ασφάλεια της υγείας όλων μας, αυτό όμως δεν ακυρώνει ότι η κατάσταση οικονομικά είναι δύσκολη για όλους. Περιμέναμε μια έξαρση η οποία δεν έγινε.

Η σοβαρή δουλειά και η κίνηση θα αυξηθεί μόνο όταν ο κόσμος απελευθερωθεί και χαλαρώσει και τα ψώνια γίνουν ξανά διασκέδαση για πολλούς. Τώρα είναι όλοι φοβισμένοι και διστακτικοί. Και το ζήτημα είναι ότι η ζημιά δεν περιορίζεται μόνο στην εστίαση που έχουν επικεντρωθεί οι περισσότεροι. Στο λιανεμπόριο το πρόβλημα εντοπίζεται σε παραλαβές που δεν μπορούμε να ακυρώσουμε γιατί τις έχουμε κάνει μήνες πριν με αποτέλεσμα να χάνονται δύο ολόκληρες σεζόν για εμάς και να γεμίζουν οι αποθήκες με πράγματα που στην ουσία πληρώσαμε αλλά δεν πουλήσαμε. Εκεί βρίσκεται η μεγάλη ζημιά για τον κλάδο.

Φώτης Κατραούρας: Έκαναν κυρίως διερευνητικές γύρω από τις τιμές

«Όλες αυτές οι μέρες κύλησαν με το ενδιαφέρον του κόσμου να είναι άκρως συγκρατημένο. Κυρίως αυτό που παρατήρησα, είναι πως έκαναν κυρίως διερευνητικές γύρω από τις τιμές. Εννοείται πως χαίρονται που ανοίξαμε και που έχουμε αυτή την ελάχιστη επαφή ξανά από κοντά αλλά αυτό δε σημαίνει πως ο κόσμος ξεκίνησε τις αγορές με το που άνοιξαν τα καταστήματα.

 Είναι πολύ δύσκολη, η όλη διαδικασία με τα μηνύματα και τα ραντεβού στο να οδηγήσει τον κόσμο στη χαλάρωση και συνεπώς στις αγορές, αλλά προς το παρόν, μέχρι να ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός, είναι ο μόνος τρόπος που έχουμε για να κινηθούμε με ασφάλεια για το καλό όλων μας.

Πρέπει συνειδητά να σεβόμαστε ο ένας τον άλλον και εξαρτάται ξεκάθαρα από εμάς πώς θα κυλήσουν οι επόμενοι μήνες και για εμάς αλλά και για τον κόσμο γενικότερα. Όσο θα περνάει ο καιρός και θα εμβολιάζονται περισσότερα άτομα η κατάσταση θα βελτιωθεί κατά πολύ. Ούτως ή αλλιώς, όλοι θέλουμε να ξαναβγούμε και να διασκεδάσουμε και να γυρίσουμε στις καθημερινές μας συνήθειες, αλλά για να το κάνουμε αυτό δεν πρέπει να ξεχνάμε την ατομική ευθύνη που «κουβαλάει» ο καθένας μας».

(από την εφημερίδα “Νεολόγος”).

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα