Παρασκευή, 21.01.2022, 12:29 πμ

Μόσιαλος: Πώς η μετάλλαξη Δέλτα άλλαξε τα δεδομένα στη μετάδοση και στην προστασία των εμβολιασμένων

19.08.2021 / 22:18
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
Greece’s Prime Minister, Kyriakos Mitsotakis, receives the second dose of Pfizer-BioNTech COVID-19 vaccine, at the first day of the vaccination campaign against the coronavirus disease (COVID-19), at Attikon Hospital in Athens, Greece on January 18, 2021. / Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, λαμβάνει τη δεύτερη δόση του εμβολίου των εταιριών Pfizer-BioNTech κατά της COVID-19, την πρώτη ημέρα εμβολιασμών για την ασθένεια του νέου κορωνοϊού (COVID-19) στο νοσοκομείο «Αττικόν», Αθήνα, 18 Ιανουαρίου 2021.

Τα αποτελέσματα της έρευνας που διενεργήθηκε στη Βρετανία από ειδικούς του πανεπιστημίου της Οξφόρδης σχετικά με την προστασία που προσφέρουν τα δύο κυριότερα εμβόλια κατά του κορονοϊού που αξιοποιούνται στη χώρα, εν μέσω της αύξησης της κυκλοφορίας της μετάλλαξης Delta, σχολιάζει μέσω εκτενούς ανάρτησής του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Ηλίας Μόσιαλος.

Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του LSE σημειώνει, μεταξύ άλλων, πως «ενώ η αποτροπή σοβαρής νόσου ήταν σχεδόν 100% όσο αντιμετωπίζαμε την παραλλαγή Alpha, γνωρίζουμε πως αυτά τα ποσοστά έπεσαν έναντι στην παραλλαγή Delta». Και από τη νέα έρευνα, ωστόσο, προκύπτει πως «δύο δόσεις εμβολίου είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος προστασίας από την παραλλαγή Delta», όπως λέει.

Ο καθηγητής συνοψίζει τόσο τα αποτελέσματα της εν λόγω μελέτης, όσο και τα ερωτήματα που μένει να απαντηθούν γύρω από το αντικείμενο της, ενώ δεν παραλείπει να συστήσει να «προσέχουμε και να συνεχίσουμε να φοράμε μάσκες σε όλους τους κλειστούς χώρους».

Ολόκληρη η ανάρτηση του κ. Μόσιαλου έχει ως εξής: «Έδειξε κάτι καινούριο η νέα αγγλική μελέτη για την παραλλαγή Delta;

Μιλώντας για τα εμβόλια, αναφέρομαι συχνά στον βασικό ρόλο των εμβολίων, που είναι η αποτροπή της σοβαρής ασθένειας και των νοσηλειών. Γνωρίζουμε ότι η Delta άλλαξε τα δεδομένα τόσο στη μετάδοση όσο και στην προστασία των εμβολιασμένων.

Ενώ η αποτροπή σοβαρής νόσου ήταν σχεδόν 100% όσο αντιμετωπίζαμε την παραλλαγή Alpha, γνωρίζουμε πως αυτά τα ποσοστά έπεσαν έναντι στην παραλλαγή Delta. Επίσης, εδώ και αρκετές εβδομάδες γνωρίζουμε ότι τα εμβόλια είναι λιγότερο αποτελεσματικά όσον αφορά στην αποτροπή της ήπιας λοίμωξης παρά τους εμβολιασμούς, και υπάρχει ένα ποσοστό που μπορεί να κολλήσει τον ιό (οι γνωστές και ως breakthrough λοιμώξεις).

Αν κάνω μια μικρή περίληψη, η πρόσφατη, καλά οργανωμένη αγγλική μελέτη μας έδωσε τα εξής αποτελέσματα που προκύπτουν από ανάλυση ενός μεγάλου πληθυσμιακού δείγματος και έδειξε πως:

• 2 δόσεις εμβολίου είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος προστασίας από την παραλλαγή Delta.

• 2 δόσεις οποιουδήποτε εμβολίου εξακολουθούν να παρέχουν τουλάχιστον το ίδιο επίπεδο προστασίας με τη μόλυνση από τον κορονοϊό.

• τα άτομα που είχαν εμβολιαστεί αφού είχαν ήδη μολυνθεί από τον COVID-19 είχαν ακόμη μεγαλύτερη προστασία από τα εμβολιασμένα άτομα που δεν είχαν προσβληθεί από τον κορονοϊό στο παρελθόν.

• Όσοι κόλλησαν την παραλλαγή Delta μετά από 2 δόσεις εμβολίου, είχαν στις υψηλότερες μετρήσεις παρόμοια επίπεδα ιικού φορτίου με τους μη εμβολιασμένους (ενώ με την παραλλαγή Alpha, τα υψηλότερα επίπεδα ιικού φορτίου σε εκείνους που μολύνθηκαν μετά τον εμβολιασμό ήταν πολύ χαμηλότερα σε σχέση με τους ανεμβολίαστους).

• Τα εμβόλια των Pfizer-BioNTech και AstraZeneca εξακολουθούν να προσφέρουν ισχυρή προστασία από νέες λοιμώξεις, αλλά η αποτελεσματικότητα μειώθηκε σε σύγκριση με την Alpha παραλλαγή.

• 2 δόσεις Pfizer-BioNTech έχουν μεγαλύτερη αρχική αποτελεσματικότητα έναντι νέων λοιμώξεων.

• Η προστασία πέφτει λίγο, με την πάροδο του χρόνου από τη δεύτερη δόση, και ανά τύπο εμβολίου. Αρχικά έχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα το εμβόλιο της Pfizer από της AZ. Έτσι στη συνέχεια η αποτελεσματικότητα των δύο εμβολίων συγκλίνει.

• Ο χρόνος μεταξύ των δόσεων δεν επηρεάζει την αποτελεσματικότητα στην πρόληψη νέων λοιμώξεων, αλλά οι νεότεροι άνθρωποι έχουν ακόμη μεγαλύτερη προστασία από τον εμβολιασμό από τους ηλικιωμένους.

Όμως αυτή η μελέτη δεν μας δίνει νέα στοιχεία για την αποτροπή σοβαρής ασθένειας και νοσηλειών. Τα αποτελέσματα ήταν αναμενόμενα και επιβεβαίωσαν αυτά που γνωρίζαμε. Άλλες μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι υπάρχει αποτροπή της σοβαρής ασθένειας μετά τον εμβολιασμό, και πως υπάρχει μείωση της αποτελεσματικότητας σε σχέση με την παραλλαγή Alpha. Αλλά οι βασικές μας απορίες παραμένουν, και αυτά είναι τα ουσιαστικά ερωτήματα που περιμένουμε να απαντηθούν.

Δηλαδή σε αυτή τη μελέτη,

• Δεν είπαν κάτι καινούργιο για την κλινική εικόνα της λοίμωξης, της επαναλοίμωξης ή της λοίμωξης μετά τον εμβολιασμό

* Δεν είπαν τίποτα καινούργιο για την πιθανότητα σοβαρής ασθένειας μετά από λοίμωξη με τη Delta παραλλαγή.

• Επιβεβαίωσαν αυτό που ξέραμε για τις breakthrough λοιμώξεις

Όμως τι γίνεται με την πιθανότητα να νοσήσουμε σοβαρά με τη Delta μετά τον εμβολιασμό, και τι γίνεται με τις μετρήσεις για την κυτταρική ανοσία που το γνωρίζουμε πως υπάρχει;

Αυτή η μελέτη δεν απαντά αυτά τα ερωτήματα. Άρα ναι, είναι μια εξαιρετικά οργανωμένη μελέτη με μεγάλο πληθυσμιακό δείγμα. Αλλά πλέον χρειαζόμαστε αντίστοιχες μεγάλες μελέτες που όμως να απαντούν αυτά τα ουσιαστικά ερωτήματα που έθεσα.

Θεωρώ πως σε αυτά τα πιο κλινικά και εργαστηριακά ερωτήματα θα απαντηθούν με νέες δημοσιεύσεις. Όμως ας κρατήσουμε μια τελευταία σημείωση εδώ. Η μελέτη έδειξε πως όσοι κόλλησαν την παραλλαγή Delta μετά από 2 δόσεις εμβολίου, ανέπτυξαν πολύ υψηλό φορτίο και παρόμοιο με τους μη εμβολιασμένους, ασχέτως εάν δεν νόσησαν σοβαρά.

Μπορεί αυτά τα επίπεδα να είναι υψηλά σε λίγους από αυτούς που κόλλησαν ή για πολύ μικρά χρονικά διαστήματα. Έχουν όμως θεωρητικά την δυνατότητα να μεταδώσουν τον ιό.

Τι εννοώ; Δεν ξέρουμε εάν θα συμβεί, αλλά υπάρχει η δυνατότητα. Επειδή δεν γνωρίζουμε ακόμη ούτε πόσο εύκολα ούτε σε τι ποσοστά μπορεί να μεταδοθεί η παραλλαγή Delta μετά τον εμβολιασμό, ας προσέχουμε και να συνεχίσουμε να φοράμε μάσκες σε όλους τους κλειστούς χώρους».

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα