Μόσιαλος: «Εξαιρετικά αποτελεσματικό το εμβόλιο της Johnson&Johnson στην αποτροπή σοβαρών λοιμώξεων»

02.07.2021 / 13:25
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print

Σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου για την πορεία της κλινικής μελέτης φάσης 3Β του εμβολίου της J&J που διεξάγεται στη Νότια Αφρική, η πλειονότητα των λοιμώξεων σε εμβολιασμένους επαγγελματίες υγείας με το εμβόλιο της Johnson & Johnson είναι ήπιες.

Η μελέτη που ονομάζεται «Sisonke» (https://www.samrc.ac.za/media-release/vast-majority-breakthrough-infections-vaccinated-health-workers-are-mild?fbclid=IwAR1dDDq4aCniVq7L-4vgdyVPZMbnq2hcNGtiU9dIoRTMZD-hBMU_bWxaVqs) θα παρακολουθήσει μισό εκατομμύριο υγειονομικούς για δυο χρόνια, και καταγράφει τις λοιμώξεις μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της J&J. Οι λοιμώξεις προσδιορίζονται από το θετικό μοριακό τεστ για τη νόσο του COVID-19 σε εμβολιασμένους υγειονομικούς και περισσότερες από 28 ημέρες μετά τον εμβολιασμό.

Οι υπεύθυνοι ερευνητές της μελέτης, χωρίς να προσδιορίσουν εάν θα προβούν σύντομα σε επιστημονική δημοσίευση, έδωσαν στη δημοσιότητα στοιχεία που δείχνουν ότι το 94% των λοιμώξεων μετά από εμβολιασμό είναι ήπιες, 4% είναι μέτριες και μόνο 2% σοβαρές.

Το ίδιο δελτίο αναφέρθηκε σε δικές τους αλλά και άλλες εργαστηριακές μελέτες από τις ΗΠΑ που δείχνουν ότι με την πάροδο του χρόνου η ανοσοαπόκριση που προκαλείται από το εμβόλιο J&J καλύπτει τις παραλλαγές Βήτα και Δέλτα.

Πράγματι, τα ενθαρρυντικά εργαστηριακά δεδομένα -που μόλις ανακοινωθήκαν στο bioRxIV, (doi.org/10.1101/2021.07.01.450707)- αναφέρονται υψηλή αποτελεσματικότητα του εμβολίου της J&J έναντι της Δέλτα παραλλαγής.

Και ξέρουμε πως θα έχουμε επίσης σύντομα και άλλα αποτελέσματα για την παραλλαγή δέλτα από την Αγγλία.

«Sisonke» σημαίνει μαζί. Αυτό χρειαζόμαστε: συνεργασία μεταξύ ερευνητών και υγειονομικών και άμεση και αντικειμενική επικοινωνία των αποτελεσμάτων στους πολίτες.

protothema.gr

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα